Kızılay 11 Haziran 1868 tarihinde “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti” adıyla kurulan Türkiye'nin az sayıda en eski kamu kurumlardan biri.
Kızılay bir devlet kuruluşu değil ve bu nedenle devlet bütçesinden bir pay almıyor. Gelirlerinin tamamı ise bağış, fon ve Atatürk tarafından Kızılay'a verilen maden suyu tesisleri gibi gelir getirici şirket faaliyetlerinden sağlanıyor.
Kızılay, tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tâbi, kâr amacı gütmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur.
Türk Kızılayı pozisyonlarının devlet memurluğu kadrolarıyla bir ilişkisi yoktur.
Varlığı zamanla sınırlı olmayan Türkiye Kızılay Derneği Türkiye Cumhurbaşkanının yüksek himayeleri altındadır.
İlgili 29 soru bulundu
Kızılay, herkesin güvenini kazanmak amacıyla, düşmanlıklara taraf olmaz ve hiçbir zaman siyasal, ırksal, dinsel ve ideolojik nitelikteki ihtilaflara girmez. Kızılay bağımsız bir kurumdur.
Tamamen tarafsız, bağımsız ve yansız bir kuruluştur. Kızılhaç ve Uluslararası Kızılay hareketine bağlıdır. Türkiye'de ilk olarak 11 Haziran 1868 yılında o zamanki adıyla "Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti" adıyla faaliyete geçmiştir.
Kızılay'ın gelir kaynakları
Bunun 5 milyar 645 milyonu ise şartlı bağışlardan oluşuyor. 2020 yılındaki 6,96 milyar lira gelirin 5,16 milyar lirası da şartlı bağışlardan geliyor. Buna göre 2021 yılında gelirin yüzde 70'i, 2020'de ise yüzde 74'ü şartlı bağışlardan oluşuyor.
Kızılay maaş ödeme sistemi piyasa kurallarıyla belirlenir. Maaşlar belirlenirken Türkiye'deki 1800 benzer kuruluş ve şirketin yönetici ve çalışan maaşlarının ortalamaları baz olarak alınır.
Kızılhaç-Kızılay Hareketi mevzuatı ile 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ve 5253 sayılı Dernekler Kanunu hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
“Kan satışı” iddialarıyla gündeme gelen Kızılay, kanın kendisi için değil yapılan işlemler ve lojistik maliyeti adına ücret alındığını belirtti.
Türk Kızılay Genel Merkez Denetim Kurulu, tüzüğün 49. maddesinde yer alan “Genel Merkez Denetim Kurulu, dernek içi denetim görevini yerine getirmekle yükümlü ve sorumludur.
Türk Kızılayı Genel Başkan Akar, 'maden suyu şişelerinden Türk ibaresinin çıkarılmasına ilişkin açıklama yaptı: Kızılay Maden Suyu logosu, 80 yıl kullanılmış bir logodur. Yapılan araştırmalarda, kamuoyunun çoğunluğu tarafından bu logonun benimsendiği ve satın alma algısının daha yüksek olduğu anlaşılmıştır.
150 yıl dernek statüsünde çalışan Kızılay, 2019 yılında faaliyetlerine başlayan Kızılay Yatırım Holding ile 11 farklı şirkete bölündü.
*Satışlardan elde ettiği gelirleri Kızılay'a aktarır, Kızılay da afetler için gerekli olan çadır ve sair insani yardım malzemelerini ürettirerek depolar ve ihtiyaç anında vatandaşlarımıza ücretsiz dağıtır.
Halkın yüzde 87,8'inin “Kızılay'ın en güvenilir yardım kuruluşu” olduğunu ifade ettiğini belirten Akar, “Türkiye'de birtakım yardım kuruluşlarıyla alakalı spekülasyonların olduğu bir dönemde, Türk Kızılayı'nın yüzde 87,8 gibi güvenilirlik oranına ulaşması çok önemli bir göstergedir.
AYLIK 280 BİN TL 'HUZUR HAKKI' ALIYOR
Aynı Kerem Kınık, yıllar önce Habertürk canlı yayınında "Kızılay şirketlerinden huzur hakkı adı altında 3 asgari ücret karşılığı aldığını" itiraf etmişti. Böylece Kerem Kınık'ın Kızılay'ın 11 şirketinde yönetim kurulu başkanlığı yaparak aylım 28/ bin TL maaş aldığı ortaya çıktı.
Kızılay Kadın Gönüllüleri maaş alırlar mı? Kızılay Kadın, gönüllülük esasına dayalı bir organizasyondur. Gönüllü olarak görev alan yönetim kurulu, yerel yöneticileri ve gönüllüleri hiçbir ücret almazlar. Kızılay Kadın'ın ücretli çalışan bir yöneticisi veya personeli yoktur.
Kızılay Derneği, kamu maliyesinden herhangi bir bütçe desteği almamaktadır; vergilerle oluşturulan kamu bütçesi Kızılay'a aktarılmamaktadır. Kamuoyunun Bilgisine Saygılarımızla Sunulur.
Kızılay'da çalışmak için gerekli bilgileri, iş ilanlarını görmek ve iş başvurularını yapmak için kariyer sitemiz kizilaykariyer.com 'u kullanabilirsiniz. “İş Başvuruları sadece www.kizilaykariyer.com adresinden bireysel olarak yapılmaktadır. Bunun dışında yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.”
MADEN SUYU FABRİKALARI, HASTANELER, ÇADIR FABRİKALARI DEVREDİLDİ Holdinge bağlı altı şirketten biri olan Kızılay İçecek Şirketi'ne tüm maden suyu fabrikaları devredilerek işletme hakkı verildi.
Dernek olarak diğer dernekler gibi İçişleri Bakanlığı'nın denetimine tabi olan Kızılay, kamuya yararlı bir dernek olarak ise Devlet Denetleme Kurulu'nun denetimine tabidir. Devlet Denetleme Kurulu'nun denetim görevi kendi kuruluş kanunundan kaynaklanmaktadır.
Bunun için 2022 yılında 11 milyar 482 milyon 686 bin 241 lira kaynak kullandık. Bu büyük operasyonu yürütürken 15 bin 530 Kızılay çalışanı 239 bin 128 gönüllü ise yaklaşık 254 bin 658 insan gücüyle bu büyük operasyonu 2022 yılında başardık.” ifadelerini kullandı.
Türk Kızılayı, Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşu olmasının yanında, uluslararası alanda çok geniş kapsamlı insani yardım faaliyetleri yürütür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri