Antraknoz hastalığının (Colletotrichumspp. -Mantar) oluşturduğu hasar sürgünlerde, yapraklarda ve meyvelerde görülür.Sürgünlerde, ortasında hafif bir çöküntü olan siyah lezyonlar oluşur.
İple bağlanır ve güneşin bol olduğu bir yere asılır ve kurumaya bırakılır. 3 – 4 hafta sonra cennet elması kurusu yemek için hazır hale gelmiş olur. Kuruyan cennet hurmalarının üzerinde beyaz renkli pudramsı bir tabaka görülür. "Acaba bozuldu mu, çürüdü mü" gibi sorulara neden olan bu beyazlık, aslında çok masum.
"Trabzon hurmasının uzun süre ve çok miktarda yenilmesi halinde mide içinde zamanla birikerek sindirilemeyen kitleler oluşturabilir. Özellikle şeker hastaları ve daha önce mide ameliyatı olan hastalarda bu durumla daha sıklıkla karşılaşılabilir.
Sindirimi Kolaylaştırır. Cennet hurması, lif bakımından zengin bir meyvedir. Lif, sindirim sistemi için oldukça önemlidir çünkü bağırsak hareketlerini düzenler, dışkının yumuşak olmasını sağlar ve kabızlığı önler. Cennet hurmasının tüketilmesi, sindirim sürecini kolaylaştırabilir.
Depolama süresi uzadıkça ürün yüzeyinde buruşma olabilir. Oryantal hurma veya Kaki'nin depolama ömrü hasattan önce püskürtme yolu ile giberellik asit uygulaması veya ağzı sıkıca kapalı polietilen poşetlerde depolama ile uzatılabilir. Uzun süreli depolanan ürünlerde Cladosporium çürümesi görülebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Cennet hurmalarını tüm bu kuruma sürecinde yağmurdan korumanız gerektiğini ise asla unutmayın. Ara ara küflenme, böceklenme gibi bir durumun olup olmadığını kontrol ederek yaklaşık 1 ay bu şekilde kurutun.
Cennet hurması kurutulduğunda oldukça lezzetli olan bir kış meyvesidir ve kurutulduğu zaman içerisindeki değerleri kaybetmez. Cennet hurması kurusu hazırlanırken ilk önce meyveler tam olgunlaşmadan toplanır ve ardından kabukları soyulur.
Bununla alakalı olarak da çok fazla tüketilmemesi gerekir." dedi. Yorgunluk ve stresi azaltan Trabzon hurmasının günde en fazla iki tane tüketilmesini tavsiye eden Uysal, zaman zaman bu meyvenin çok fazla tüketilmesine bağlı sağlık sorunları nedeniyle hastaneye başvuranlar olduğunu ifade etti.
Trabzon Hurması Neden Ağzı Uyuşturur? Hurma cinsleri tatlı ve buruk şeklinde ikiye ayrılabilir. Trabzon hurmasının en güçlü içeriği olan tanen, olgunlaşmamış tüm hurmalarda mevcuttur. Bu sebeple olgunlaşmamış trabzon hurması tüketirken, ağız burkan bir tat alırız.
Hurma çekirdeğinin direkt ağız yolu ile yutulması tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Soluk borusuna kaçan hurma çekirdekleri nefes almayı güçleştirebilir. O nedenle hurma çekirdeği mutlaka öğütüldükten sonra tüketilmelidir. Bu çekirdekler öğütüldükten sonra kahve yapılarak tüketilebilir.
Ancak çok fazla tüketildiği zaman bütün besinler gibi aşırı tüketmekten kaçınılmak gerekir. Cennet hurması fazla tüketildiği zaman içeriğindeki yoğun meyve şekeri sebebi ile şekeri çıkartabilir. Bunun ile beraber fazla tüketildiğinde bağırsak sağlığı için de iyi olmayan etkileri söz konusudur.
Cennet hurması, kabuğuyla birlikte yenilen meyvelerden biridir. Ancak meyve olgunlaştığında kabuğu sertleşir ve yenmesi zorlaşır. Cennet hurmasını kabuğunu soymak istiyorsanız, sıcak suya daldırıp çıkartın. Ardından maşa yardımıyla kabuğunu soyabilirsiniz.
Kabızlık gibi sindirim sistemi şikayetleri için cennet hurması sabah aç karnına tüketilmelidir.
Birbirine değen hurmalar hava alamayan kısımlardan küflenme yapabilir, bu durumda meyveler de, emekler de ziyan olur. İp ile bağlanıp asılmaya hazır hale gelen meyveler kaynamakta olan suya daldırılır.
Çok nemli veya yağmur bulunan yerlerde Trabzon hurması kurutma işlemi kesinlikle yapılmamalıdır. Bu çeşitteki havada kurutma işleminin yapılması, küf oluşumuna sebep olur. Meydana gelecek olan küf ise insan sağlığı adına zararlıdır.
Hava sıcaklığının 7 derecenin altına indiği zamanlarda ağaçlar kendisini korumaya alarak meyvelere besin elementlerini göndermemektedir. Bu yüzdende meyveler dökülür. Bu sebeple ihtiyaç duyulan besinler yaparak gübrelemesi yapılarak meyve dökümü önlenebilir.
İlkbaharda serin havalarda ortaya çıkan geçici bir hastalık. Bakteri yaprak üzerinde nokta şeklinde leke oluşturur. Yaprağın altında ve sapında kararma olur.
Dr. Sezgin Mumcu, halk arasında' Trabzon hurması, cennet hurması' olarakta bilinen 'persimmon'un mide ve ince bağırsakta kümeleşip sertleşmesinden (bezeor) ötürü sağlık problemlerine yol açtığını söyledi.
Renk değişimi çok olmuşsa daha az buruktur, tozlanma az olmuşsa burukluk fazladır. Tozlanma tam olduğu zaman bütün çekirdekler teşekkül etmiş olur ve meyve eti tamamen kahverengiye dönüşür ve meyvenin burukluğu kalmaz, sertken yenebilir hâle gelir. Trabzon hurması çeşitlerinin çoğunda tozlanma gereklidir.
Asılan hurmaların yağmurlu havalardan korunması önem taşımaktadır. Kurutma işlemi tamamlanan Trabzon hurmaları üzerindeki toz ve yabancı maddelerden arındırmak için yıkanır. Yıkanan hurma kuruları temiz bir bez yardımıyla kurulanır ve dinlenmeye bırakılır. Dinlenen hurmalar yumuşak bir hal alır.
Zengin lif kaynağı olan cennet hurması, mide ve bağırsak sağlığını destekler. Kabızlığa ve ishale iyi gelir. Özellikle on iki parmak bağırsağında problem olanların tüketmesi faydalı olabilir. İltihaplı bağırsak hastalıklarının tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilir.
Cennet hurması A vitamini, beta-karoten, lutein, likopen ve kriptoksantin içerir. Bunlar da oksidatif stresi azaltırken kırışıklıkların ve yaşlanmayla gelen cilt lekelerinin gecikmesine yardımcı olur.
Kokusu: İyi bir hurmanın hoş bir kokusu vardır. Eğer hurmanın kokusu hoş değilse veya bozulmuş bir koku varsa, taze olmayabilir. Çekirdek: İyi bir hurmada, çekirdek kolayca çıkarılabilir ve yüzeyinde çatlak veya hasar yoktur. Çekirdeği zor çıkarılan veya çatlamış olan hurmalar bozulmuş olabilir.
Kurutulmuş Cennet Hurması dışı neden beyaz? Cennet Hurması kurutma süresi 1-3 ay arasında değişmektedir. Cennet Hurmasının kuruması ile meyve şekeri yüzeye çıkarak beyaz bir tabaka oluşturmaktadır. Bu oluşan tabaka küf değildir.
Doğal şeker kaynağı hurma, günlük dozajını iyi ayarladığınız takdirde kilo aldırmaz. Hurmanın içeriğinde diyet lifi içeriği bulunmaktadır. Yani sindirim sürecini geciktirdiği için uzun süre tok hissetmenizi sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri