Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

İftiraya uğrayan kişi hukuken ne yapmalı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » İftiraya uğrayan kişi hukuken ne yapmalı?

İftiraya uğrayan kişi şikayet yoluna başvurabilir. Şikayet kolluk kuvvetlerine yapılabileceği gibi Cumhuriyet Başsavcılığına da yapılabilir. Ancak belirtmek gerekir ki iftira suçu şikayete tabi bir suç değildir. Re'sen de soruşturma açılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Suçsuz yere iftiraya uğrayan kişi ne yapmalı?

Suçsuz yere iftiraya uğrayan mağdur fail hakkında şikayette bulunduğunda ceza davası kapsamında faile yargılama yapılır. Cumhuriyet savcısı tarafından iddia makamı sıfatı ile başlatılacak soruşturma kapsamında yeterli suç şüphesi bulunması halinde iddianame hazırlanarak kamu davası açılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Bir insana iftira atmanın cezası nedir?

Masum Kişi Hakkında Hapis Cezası Dışında Adli Veya İdari Yaptırım Uygulanması Mağdur hakkında hapis cezası dışında adlî veya idarî bir yaptırım uygulanmışsa; iftira eden kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

İftira nasıl ispat edilir?

İftira suçunun ispatlanması suçu işleyenin ceza almasını kolaylaştırır. Suçun ispatlanabilmesi için delillere ihtiyaç duyulur. Bu deliller yazılı belge, yazılı tutanak ve resimlerdir. İftira suçunda tanık bulunması suçlunun ceza almasını kolaylaştırır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

İftira atmanın para cezası ne kadar?

Basit iftira suçu cezası, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 267/1). Nitelikli iftira suçu işlenmesi halinde suçun cezası yarı oranında arttırılır. Yani fail, iftira suçunun maddi delillerini de kendisi üretirse suçun basit halinin cezası yarı oranında arttırılacaktır (TCK md. 267/2).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

İftiraya uğradığımızda ne yapmalıyız ?

İlgili 23 soru bulundu

Soru cevap kısmı

İftira atılan kişi tazminat alabilir mi?

İftira suçu sonucunda mağdur maddi manevi tazminat davası açabilir. Maddi tazminat alabilmek için hukuka aykırı eylem/işlem nedeniyle kişinin malvarlığında bir eksilme meydana gelmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Asılsız suçlamanın cezası nedir?

“Suç Uydurma” başlığı altında, işlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verileceği düzenlenmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hangi durumlarda iftira davası açılır?

İşlenmiş hukuka aykırı bir fiil olmamasına rağmen şahıs ya da şahısların bu fiili işlediğine dair şikayet edilmesi iftira davası açılması için yeterlidir. Yalan beyanların doğrudan söylenmese de açıklama yapılması ve kişilerin haksız bir şekilde hedef göstermesi de dava açılması için geçerli bir suç unsurudur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Asılsız iftira nedir?

İftira; Kasıtlı ve asılsız olarak suç yükleme, kara çalma, bühtan gibi anlamlara gelmektedir. Yalan; Doğru olmayan, gerçeğe uymayan, uydurma söz gibi anlamlara gelmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Suç uydurma ve iftira suçu nedir?

İftira suçunda, suç isnadının mutlaka belli bir kişiye karşı yapılması gerekir. Şahsın adı veya kimliği açıkça bilinmiyor olsa bile eşkâl bilgilerinin belirtilmiş olması yeterlidir. Ancak suç isnadı eğer belli bir kişiye karşı yöneltilmez ise bu durumda “suç uydurma suçu” oluşur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fatihyasar.av.tr

İftira hangi suça girer?

Türk Ceza Kanunu'nun 267. Maddesinde düzenlenmiş olan iftira suçunun basit halinin işlenmesi halinde iftira suçunu işleyen fail bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. “Fiilin maddî eser ve delillerini uydurarak iftirada bulunulması halinde, ceza yarı oranında artırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

İftira suçu neleri kapsar?

İftira suçu, bir kimse hakkında suçu işlemediğinin bilinmesine rağmen veya gerçeğe aykırı olarak suç isnadında bulunularak kişiye yönelik soruşturma veya idari yaptırım uygulanmasını sağlamaya yönelik fiilde bulunmasına denir. Yani, fail masum olduğunu bildiği bir kişiye suç isnat etmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

İftira atanların sonu ne olur?

Türk Ceza Kanununun 271. Maddesinde suç uydurma suçu ile ilgili olarak; “İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

İftiraya uğrayan kişi hangi duayı okumalı?

İFTİRA VE ZULÜMDEN KURTARAN DUA “Yâ Sâbiğan'niami ve yâ dâfia'n-nikami ve yâ fârice'l-ğammi ve yâ kâşife'z-zulemi ve yâ a'dele men hakeme ve yâ hasiybe men zulime ve yâ veliyyü men zulime ve yâ evvelü bilâ bidayetin, ve yâ âhırun bilâ nihâyetin ve yâ men lehû ismün bilâ künyetin, ic'al min emrii ferecen ve mahrecen.” ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: youtube.com

İftira atan kişiye ne denir?

İftira eden kimseye "müfterî" denir. Ayrıca iftira etmek, aldatmak manasında "e.f.k" sülâsisinden masdar olarak "ifk" ve "b.h.t"sülâsîsinden mastar olarak da "bühtan" kelimesi kullanılmaktadır. Kur'an-ı Kerim, Peygamberlerin kıssalarını naklederken zaman zaman onların maruz kaldığı iftiraları da bildirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

İftira suçuna hangi mahkeme bakar?

İftira suçunun basait şekli (267/1) ve nitelikli haller açısından (267/2, 3, 4, 6, 7) görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Nitelikli hali olan 267/5 bakımından görevli mahkeme ağır ceza mahkemesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

İftira nedir örnek?

İftira suçu şartlarında kişilere isnat edilen fiilin suç olup olmadığına bakılmaksızın herhangi bir fiil sebebiyle yapılan isnat ile birlikte iftira suçu ortaya çıkabilir. Örnek olarak; herhangi bir kamu kurumunda kişilerin haksız yere kınama suçu almasına sebep olan kişiler de iftira suçu işlemiş olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oerusta.av.tr

Dinimizde iftira atmanın hükmü nedir?

İftira, haksız yere birine suç isnat etmek anlamına gelmektedir. Kur'ân-ı Kerîm'de 59 yerde lafzen geçen iftira kavramı, mana olarak da daha birçok yerde geçmektedir. Kur'ân'da zikredildiği şekliyle ele alınacak olursa iftira Allah'a, peygamberlere ve mü'minlere yöneltilen büyük bir günahtır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikerisim.uludag.edu.tr

İftira yüz kızartıcı bir suç mu?

3-) İftira suç, yüz kızartıcı bir suçtur. Yuz kızartıcı suç olmasından dolayı kanunlarda bazı hukuki sonuçlar bağlanmıştır. İftira suçundan mahkum olan kişi, Devlet memuru olamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncayilcim.av.tr

İftira hakaret sayılır mı?

Ancak ifade edildiği gibi iftira kelime anlamı olarak bu durumu ifade etmek için uygun olsa da işlenen suçun nitelendirilmesi bakımından hakaret suçu söz konusudur. TCK'ya göre esas olan kastın varlığı olup taksirle işlenen filler, kanunun açıkça belirttiği hallerde cezalandırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Bir kişiye tazminat davası nasıl açılır?

Tazminat davalarının açılabilmesi için, ortada haksız bir fiilin olması, borç ve alacak ilişkisine dayalı sözleşmenin ihlal edilmesi, haksız fiil karşısında bir zararın meydana gelmiş olması gerekir. Tazminat davası, ihlal fiili ile tazminat istemine ilişkin olayla bir nedensellik bağı kurulması durumunda açılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

İftira suçunda dava zamanaşımı ne zaman başlar?

İftira suçu TCK md. 66'da belirtildiği üzere 8 yıllık dava zamanaşımı süresine tabidir. Bu maddeye göre kamu davası "beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda sekiz yıl geçmesiyle düşer." İftira suçundan dolayı zamanaşımı, mağdurun fiili işlemediğinin sabit olduğu tarihten başlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: edayildirimilhan.av.tr

Kanıt olmadan şikayet edilir mi?

Asılsız ihbar veya şikayet başvurusu yapılması halinde savcılık veya kolluk tarafından soruşturma başlatılması şart olmayıp, ihbar veya şikayetin objektif olarak soruşturma başlatmaya elverişli nitelikte olması suç uydurma suçunun meydana gelmesi için yeterlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Delil olmadan şikayet edilir mi?

TCK madde 271'de suç uydurma suçunun cezası: “Madde 271- (1) İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Şeref ve haysiyet kırıcı suçlar nelerdir?

Toplumun ahlâk anlayışı ile yakından ilgili olan yüz kızartıcı suçlar, Anayasa madde 76'da “… zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla…”şeklinde ifade edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayboga.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT