Cennet hurması nasıl muhafaza edilir? -1 °C'de %90 bağıl nemde 3-4 ay depolanabilirler. Depolama süresi uzadıkça ürün yüzeyinde buruşma olabilir.
Buzdolabının sebzelik bölümünde, mümkünse bez torba içerisinde 30 güne kadar rahatlıkla saklanabilir. Tüketmeden önce 20-30 dk. oda sıcaklığında beklettiğinizde, yumuşayacak ve rahatlıkla tüketebileceğiniz kıvama gelecektir. Burada, trabzon hurması buzlukta saklanır mı sorusuna yer vermek istiyoruz.
Kıyı bölgelerin yüksek kesimlerinde yetişen Trabzon hurması, yirmi bir derece sıcaklıkta iki-üç hafta saklanabilir.
0 °C'de 1 yıl, -18 °C'de bir yıldan uzun, 5 °C'de 8 ay, 15 °C'de 3 ay, 27 °C'de 1 ay süre ile depolanabilir. Yumuşak, invert şeker içeren hurmalar -18 °C'de veya daha düşük sıcaklıklarda depolanmalıdır.
İple bağlanır ve güneşin bol olduğu bir yere asılır ve kurumaya bırakılır. 3 – 4 hafta sonra cennet elması kurusu yemek için hazır hale gelmiş olur. Kuruyan cennet hurmalarının üzerinde beyaz renkli pudramsı bir tabaka görülür. "Acaba bozuldu mu, çürüdü mü" gibi sorulara neden olan bu beyazlık, aslında çok masum.
İlgili 32 soru bulundu
Tam olgunlaşmış hurmalar kurutma esnasında bozulmaya meyillidir, sineklenme riski vardır ve kolay bozulur. Kabukları mutlaka soyulmalıdır aksi halde buruk bir tat bırakabilir meyvede. İnce bir tabaka halinde kabuklarından soyulan Trabzon hurmaları saplarından iple bağlanıp güneşte kuruyacak şekilde asılır.
-1 °C'de %90 bağıl nemde 3-4 ay depolanabilirler. Depolama süresi uzadıkça ürün yüzeyinde buruşma olabilir. Oryantal hurma veya Kaki'nin depolama ömrü hasattan önce püskürtme yolu ile giberellik asit uygulaması veya ağzı sıkıca kapalı polietilen poşetlerde depolama ile uzatılabilir.
Taze olmalıdır: Taze hurmalar, yumuşak ve nemli bir dokuya sahiptir. Kurumuş veya taze olmayan hurmalar ise daha sert ve kuru bir dokuya sahiptir.
Mis gibi cennet hurması kurularını hazırladık, sıra geldi onları doğru şekilde muhafaza etmeye, tüm yıl boyunca bozulmadan saklamaya. Cennet hurması kurusu da diğer tüm kurutulmuş doğal meyveler gibi nem olmayan, olabildiğince kuru, serin ve doğrudan güneş ışığı almayan alanlarda saklanmalı.
Saklama koşullarının uygun olması halinde hurma 6-12 ay süre ile saklanabilmektedir.
Bakım şartları sağlanan Trabzon hurması fidanlarının ortalama ömrü 40-50 yıl olup yoğun yetiştiriciliği yapılan bölgelerde ise ekonomiye değer katan meyve çeşitleri içinde yer almaktadır.
Buzdolabında Hurma Nasıl Saklanır? Hurmalarınızı yıl içine tüketmeyi planlıyorsanız eğer en iyi saklama yöntemi buzdolabında saklamaktır. Bir poşet içerisine koyarak hava almasını önleyebilirsiniz ya da kavanoz içerisine yerleştirdikten sonra buzdolabına kaldırabilirsiniz. Bu şekilde 1 yıla kadar saklayabilirsiniz.
Trabzon hurması, buzdolabında konduğu zaman belli oranda sertleşecektir. Ancak tüketmeden önce oda sıcaklığı içerisinde belli bir süre bekletildiği zaman hurmalar yumuşak bir hal alacaktır. Pamuk içeren keseler de hurma saklamak adına uygundur.
Kurutulmuş cennet hurmaları bez torbalarda veya cam kavanozlarla kuru ve nemsiz bir alanda yaklaşık bir sene boyunca saklanabilir. Ancak kurutulmuş cennet hurmasının bozulmaması açısından buzdolabının sebzelik bölümünde saklanması en iyi seçenek olacaktır.
Yaş hurmayı kurutmadan saklamak için en uygun yer buzdolabıdır. Çünkü yaş hurmanın bozulmadan yani çürümeden kalabilmesi için 10 derece sıcaklıkta hava almadan saklanması gerekmektedir. Yaş hurmayı bu koşulları sağladıktan sonra dolabın sebzelik bölümüne alabilirsiniz.
Cennet hurmalarını güneşte, 1 ay boyunca bekleterek kurutabilirsiniz. Renkleri koyulaşıp kurumaya başladıklarında, ipten çıkartabilirsiniz.
0-10 C sıcaklıkta hava almayacak şekilde ağzı kapalı muhafaza edilmelidir. Buzdolabınızın sebzelik bölümünde muhafaza edebilirsiniz. Tüketmeden 5-10 dk. önce dolabınızdan çıkarırsanız tüketime hazır hale gelir.
Bu tarz bir durumda kuru meyveyi yıkayıp tüketme zorunluluğu yoktur. Ancak hijyen kaygısından ötürü yıkanan kuru meyveler muhakkak surette tüketilmelidir.
Eğer hurmanın içi koyu bir renkse, bu bayat olduğu anlamına gelir. Taze hurmanın içi açık renk olmalıdır. Açıkta satılan hurmanın üzerinde toz birikmiş olma olasılığına da dikkat etmek gerekiyor. Eğer bu detayı atlarsanız çareyi eve geldiğinizde, aldığınız hurmaları yıkamakta bulabilirsiniz.
Hurmada kurtlanma her zaman bozulma anlamına gelmez. Doğal bir ürün olduğundan ürünün bir kısmında kurtlanma görülebilir. Temizleyip yemekte hiçbir sakınca yoktur. Konuyla ilgili bir Hadis rivayeti: "Efendimiz(SAV) taze hurma yerken içine bakmadan yerdi.
Çoğu zaman akla ilk gelen küflenme ihtimalidir. Bazı insanlar hurmanın bozulduğunu düşünerek çöpe bile atmaktadır. Ancak meyvenin dış kısmında oluşan beyaz tabaka küf değil, kuruyan meyvenin şekerinin yüzeye çıkmasındandır. Bu beyazlık meyvenin kendi şekerinden meydana gelir ve yalnızca bu hurmaya türünde oluşur.
Hurma, mutlaka yıkanması gereken bir besindir. Bunun nedeni, yıkanmadan yenilen hurma örneklerinde sağlık açısından riskli olan ağır metallerin bulunmasıdır. Bol suyla yıkanan hurmalar, daha faydalı, daha etli, daha parlak ve yumuşak olur. Fakat yıkandıktan hemen sonra bekletilmeden tüketilmelidir.
Özcan, meyvenin sert olarak alınması durumunda ise o haliyle tüketilmemesini, sıcak bir odada birkaç gün yumuşaması beklendikten sonra yenilmesi gerektiğini bildirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri