0 °C'de 1 yıl, -18 °C'de bir yıldan uzun, 5 °C'de 8 ay, 15 °C'de 3 ay, 27 °C'de 1 ay süre ile depolanabilir. Yumuşak, invert şeker içeren hurmalar -18 °C'de veya daha düşük sıcaklıklarda depolanmalıdır.
Taze olmalıdır: Taze hurmalar, yumuşak ve nemli bir dokuya sahiptir. Kurumuş veya taze olmayan hurmalar ise daha sert ve kuru bir dokuya sahiptir.
Eğer hurmanın içi koyu bir renkse, bu bayat olduğu anlamına gelir. Taze hurmanın içi açık renk olmalıdır. Açıkta satılan hurmanın üzerinde toz birikmiş olma olasılığına da dikkat etmek gerekiyor. Eğer bu detayı atlarsanız çareyi eve geldiğinizde, aldığınız hurmaları yıkamakta bulabilirsiniz.
Oda sıcaklığında güneş görmeyen bir konumda saklanabilirler.
Hurmada kurtlanma her zaman bozulma anlamına gelmez. Doğal bir ürün olduğundan ürünün bir kısmında kurtlanma görülebilir. Temizleyip yemekte hiçbir sakınca yoktur. Konuyla ilgili bir Hadis rivayeti: "Efendimiz(SAV) taze hurma yerken içine bakmadan yerdi.
İlgili 16 soru bulundu
Uygun koşullar da saklanmadığı takdirde hurma bozulabilir ve kurtlanabilir. Bunun önüne geçmek için hem kuru hurmayı hem de yaş hurmayı uygun koşullarda muhafaza etmek gerekir. Yaş hurmayı buzdolabının derin dondurucu kısmında -16 derecelik bir ısıda muhafaza etmek gerekir.
Palmiye Kırmızı Böceği, Hurma ve palmiye türü bitkilerde çok önemli zarara neden olur. Öldürücü zararı kurtçuklar yapar.
Hurma, mutlaka yıkanması gereken bir besindir. Bunun nedeni, yıkanmadan yenilen hurma örneklerinde sağlık açısından riskli olan ağır metallerin bulunmasıdır. Bol suyla yıkanan hurmalar, daha faydalı, daha etli, daha parlak ve yumuşak olur.
Yavaş sindirilen, içerik bakımından zengin, dolayısıyla bağırsaklarda doluluk hissi yaratıyor.
Yaş hurmayı kurutmadan saklamak için en uygun yer buzdolabıdır. Çünkü yaş hurmanın bozulmadan yani çürümeden kalabilmesi için 10 derece sıcaklıkta hava almadan saklanması gerekmektedir. Yaş hurmayı bu koşulları sağladıktan sonra dolabın sebzelik bölümüne alabilirsiniz.
Tüketeceğiniz kadarını çıkarmanız tavsiye edilir. Bu koşullara uygun saklamanız halinde kurtlanma ve bozulmayı önlersiniz.
Güneşte asılarak kurumaya bırakılan hurmalar, ortalama 25-30 günde kurur.
Uzunoğlu, hurma alırken tazeliğine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı: "Taze olup olmadığını anlamak için hurmanın içine bakılması gerekiyor. Hurmanın içi kararmışsa bitiyor anlamına geliyor, beyazsa tazedir. Hurmanın saklandığı yer çok önemli.
Küflenmeye başlamış hurma çok kısa sürede ekşir ve bozulur, bildiğimiz kadarıyla bu aşamada meyveleri kurtarmanın bir yolu da yoktur. Kurumaya başlayan hurma günkurusu gibi çikolata rengini ve hatta tadını alır; üzeri pudra şekeri gibi beyaz bir tozla kaplanmaya başlar.
ŞEKERLENMESİ (kristalize olması) diyebiliriz. 📌Bunun hiçbir tehlikesi yoktur, doğal bir oluşumdur. kimyasal bir bozulma da değildir. normal hurma kadar keyifli değildir.
Oysa almış oldukları hurma hiçbir işe yaramaz. Hurmanın şahı Medine Mebrum hurmasıdır. Medine hurması 2-3 yıl kalsa da hiçbir şekilde bozulmaz ve özelliğini kaybetmez. Çünkü sert hurmadır, lif oranı yüksektir ama Kudüs hurması buzhaneden çıktıktan sonra 1 ay içinde satılmazsa bozulmaya başlar.
Efendimiz (sas) bir hadis-i şerifinde acve hurmasının şifasını şöyle ifade ediyor: "Kim sabah aç karnına yedi tane acve hurması yerse o gün ona ne sihir ne de zehir tesir eder.”
Ayrıca hurma yedikten sonra bol su içerek şeker tadını damağınızdan uzaklaştırabilirsiniz. Hurmanın şeker oranı yüksek olduğu için ölçülü tüketmeniz önerilir.
Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmanın yaşına da, kurusuna da bereketli olması için duâ etmiştir. Hurmanın yaşını kurusuyla yemek de sünnettir. BAL: Peygamber Efendimiz buyuruyor: “– Üç şeyde şifa vardır: Bal şerbeti içmekte, kan aldırmakta ve dağlama yaptırmakta, fakat ben dağlamayı sevmem.
ABD'li bilim insanlarının araştırmasına göre, hurma ve kan şekeri arasında dengede tutulması gereken bir nokta var. Hurmayı tek sayılar üzerinden yerseniz şekeri karbonhidrata çevriliyor ve vücuda enerji veriyor. Eğer çift olarak yerseniz ( 2-4-6) şeker potasyuma dönüşüyor ve böbrekleri olumsuz etkiliyor.
Ramazanla özdeşleşen iftar sofralarının baş tacı hurma sadece kendisiyle değil çekirdeğiyle de şifa dağıtıyor. Çöp diyerek attığımız hurma çekirdeğinin faydaları oldukça fazla. Böbrek, karaciğer, kalp hastalıklarına karşı önleyici olan hurma çekirdeği cilt ve saç problemlerine de iyi geliyor.
Hurmanın tek yenmesinin dini nedeni Allah'ın birliğine işaret ettiği içindir. Tevhidi vurgulamak için hurma tek yenir. Resûlullah (aleyhisselam) gün içinde, nice fiilinde, hep teki seçer. Mesela, suyu iki veya dört yudumda değil, üç yudumda içer.
Hurma doğru koşullarda en az 6-7 ay tazeliğini korur. Uygun koşullarda saklanıp hiç hava almayacak şekilde sakladığınızda en az 12 ay bozulmadan durur. 1 yıl boyunca güvenle tüketebilirsiniz.
0 °C'de 1 yıl, -18 °C'de bir yıldan uzun, 5 °C'de 8 ay, 15 °C'de 3 ay, 27 °C'de 1 ay süre ile depolanabilir. Yumuşak, invert şeker içeren hurmalar -18 °C'de veya daha düşük sıcaklıklarda depolanmalıdır.
TÜDEF Genel Başkan Vekili ve Gıda Komisyonu Başkan Vargı, bazı hurmaların glikoza bulanarak satıldığını belirterek "Bu hurma tezgahta ıslak gibi durur, dokunduğunuzda eliniz yapış yapış olur. Tavsiyemiz çok parlak olmayan hurmaların alınması" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri