"Allah'ın yaratıklarından cennete ilk girecek kimse fakirlerdir." (Kenz'ul-Ummal, 16636). "Cennete ilk girecek olan kimse şehid ve Rabbine en iyi ibadette bulunan kuldur." (Tenbih'ul-Havatir, 1/57). Resûlullah (s.a.a.), Hz. Ali'ye (a.s.), "Cennete giren ilk dört kişi Benim, sensin, Hasan ve Hüseyin'dir" buyurdu.
Atasözü Cennetin kapısını cömertler açar Cennetin kapısını cömertler açar. [1] Cömert insan muhtaçları gözetir, yardımda bulunur. Allah da onların bu fedakarlıklarına fazlasıyla mükafat verip cennetine koyar.
Tanah'a göre Kabil, kardeşi Habil'i kıskandığından dolayı ona karşı kin ve nefret beslemiş, en sonunda da kardeşini öldürerek İnsanlık tarihindeki ilk cinayeti işlemiştir. Bunun üzerine YHVH, Kabil'i cehennem azabıyla cezalandırmıştır.
İşte Abdullah ibniMesud (ra) rivayetiyle Peygamberimizde (asm) Cennete en son giren kişi ile ilgili şu hadisi söylemiştir; “Resulullah (asm): “Cennete en son giren kişi Cehennemden çıkarken bazen yürür, bazen düşer. Cehennemden kurtulduğu vakit döner ve: “Beni senden kurtaran Allah'ın şanı ne yücedir” der.
Hz. Fâtıma bir gün Efendimiz Aleyhisssalâtü Vesselâm'a, cennete ilk girecek olan kadının kim olduğunu sorar, oturduğu yeri tarif ettiği bir kadının ilk olarak cennete gireceğini bildirir.
İlgili 26 soru bulundu
Cennetin Dört Hanımefendisi: Hz.Asiye, Hz.Meryem, Hz.Hatice, Hz.Fatıma.
Biri şehit, birisi çoluk çocuk sahibi ve fakir olduğu halde iffetini muhafaza edip dilencilik ve yüzsüzlüğe düşmeyen adam, diğeri de Rabbine ibadeti güzel yapıp efendisinin hakkını da eda eden köledir. Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Resulullah efendimiz, (Allah rızası için ve isteyerek namazını kılan, orucunu tutan, haccını yapan, zekâtını veren, hesapsız ve azapsız Cennete girer) buyurdu. Kıyamette inciden yapılmış minberler üzerinde oturan, yüzleri nur gibi parlayan zatlar görülür. Bunlara Peygamberler ve şehitler bile imrenir.
el Cevab: Bütün ümmetlerden Allah'ı tevhid edip kendilerine gönderilen peygamberlerine iman eden ve o iman çerçevesinde ahiret günü hesaba çekileceklerine iman edip, emrolundukları salih amelleri yapanlar cennete gireceklerdir. Ahiret gününe iman ancak bir peygamberin daveti ulaştıysa söz konusudur.
Müfessirler bu son cümleyi şöyle açıklamışlardır. Onlara ulaşacak bir günlük azab şiddetinden dolayı bin yılın azabı gibi gelir. Azabın şiddetinden ötürü bir gün, bin yıl kadar uzun sürer.
Hapishaneler, suçlulara hak ettikleri cezayı vermek ve toplumu korumak amacıyla kurulur. Benzer şekilde, Allah da insanları, cehenneme atmak için yaratmamıştır; ancak kanunlara uymayan kullarına hak ettikleri cezayı vermek için Cehennemi yaratmıştır.
4. Cehennem sonsuzdur. Büyük günah işleyip tövbe etmeden ölen ve affedilmeyip cehen- neme atılan müminler, cezalarını çekince cehennemden çıkarlar, kâfirler ise ebedî olarak cehen- nemde kalırlar.
Ölümün kardeşi sayılan uyku da, Ahiret âleminde bir anlam ifade etmeyecektir. Cennette “Onlara orada hiçbir yorgunluk dokunmaz” 3 âyetiyle de ispatladığı üzere, hiçbir yorgunluk ve acizlik olmayacağı için uykuya da ihtiyaç duyulmayacaktır.
İbn Kayyim el-Cevziyye, s. 267-293). Hadislerde belirtildiğine göre cennet ehline ilk verilecek yemek havyar ziyafetidir (Buhârî, “Enbiyâʾ”, 1; Müslim, “Münâfiḳīn”, 30).
Allah mutlak adildir; hiçbir kuluna zulmetmesi düşünülemez.
Çocuk yaşta ölenler günahsız oldukları için cennete gideceklerdir. Büluğ yaşından sonra ölen insanlar ise iman, sevap ve günahlarına göre cennet veya cehenneme gideceklerdir.
Müfessirler, cennet ehlinden erkeklerin yaşının otuz üç olacağı hususunda neredeyse görüş birliği içerisindedirler, fakat kadınların yaşı, en-Nebe Sûresi 33. âyette yapılan niteleme (kevâiŅbe etrâbâ: göğsü tomurcuklanmış kız)61 sebe- biyle tartışma konusu olmuştur.
Yerin altında veya üstünde yaşayan her tür böcek, sinek, arı, örümcek, kırkayak, tırtıl, meyve kurdu, akrep, yılan, kertenkele, keler, kurbağa, salyangoz, fare, köstebek vb. hayvanların yenmesi haramdır.
Değerli kardeşimiz, Kuşkusuz, cennette her lezzetin yanında cinsî ilişki de vardır. Kur'an'da kişilerin eşlerinden ve ayrıca hurilerden bahseden ayetler, dolayısıyla bu tür ilişkiden de söz etmiş oluyor.
Büyük veya küçük günah işleyen mümin, tevbe etmeden ölürse, Allah'ın dile- mesi altındadır. Allah, dilerse onu fazlı ve rahmetiyle affedip cennete koyar, dilerse ona cehennemde azap ettikten sonra cennete koyar.
“Ümmetimden Yetmiş Bin Kişi Cennete Sorgusuz Girecektir.” Hadisi Üzerine Senet Eksenli Bir Analiz ve Değerlendirme.
Sadece namaz kılan bir insanın cennete gidip gitmeyeceğini Allah bilir.
Mâlik (Arapça: مالك), Arapça bir kelime olup "Mülk" kökünden türemiştir ve "bir mülke sahip olan" anlamını taşır. İslam inancında Mâlik cehennemin yöneticisi olan meleğin ismidir.
(2) Allah Resûlü (s.a.v.) buyurdu: “Cennete muttali oldum ( ِ ُ˘ْ َ א) ve eh- linin çoğunluğunun fakirler olduğunu gördüm (ُ˘ْ َÊَر) ve cehenneme muttali oldum ve ehlinin çoğunluğunun kadınlar olduğunu gördüm.”
"Bana Cennet gösterildi. Orada salkımları sarkık, taneleri kabak kadar siyah üzümler gördüm. Uzanıp almak istedim, üzüme, geri çekil diye vahyedildi, üzümler geri çekildi. Sonra bana Cehennem gösterildi, hemen şu aramızda gösterildi, orada kendi gölgemi ve sizin gölgenizi gördüm, size, geri çekilin diye işaret ettim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri