Bunun yanı sıra ağrı kesici aldıktan sonra kola, çay ve kahve de içmemek gerekiyor. Bu durumda ağrı geçmediği gibi kalp ritmi de bozulabiliyor.
İlaçların midede çözünmesi en iyi 1 bardak suyla sağlanabilir. Burada akla su dışında başka sıvıların ilaç içimi esnasında kullanılıp kullanılmayacağı sorusu gelmektedir. Özetleyecek olursak: Demir içeren kan ilaçlarının çay veya süt ile alımında bu sıvılarla etkileşerek emiliminin azalacağı bilinmelidir.
Süt ve süt ürünleri en zengin kalsiyum kaynağıdır. İbuprofen içeren ağrı kesiciler, meşrubatlarla bir arada alınmamalı. Asitli içeceklerde bulunan karbondioksit ve asit ilacın emilimini arttırır, ilacın dozu kontrolden çıkar ve toksisitesi artar.
Kahve, içerdiği antioksidan ve uyarıcı bileşenler sayesinde sağlık açısından oldukça yararlı. Ancak yeni bir çalışma, ağrı kesici ilaçlarla birlikte kahve tüketmenin bu ilaçların işleyişini bozabileceği konusunda uyardı.
İlaçların istenen etkiyi gösterebilmeleri için kanda belirli bir seviyede olmaları gerekir. Bu seviyeyi eşit tutabilmek ancak ilacı eşit aralıklarla almakla mümkündür. Örneğin günde 3 kez alacaksanız 8 saat ara ile, 4 kez alacaksanız 6 saat arayla içmelisiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Parasetamol her dört ile altı saatte bir verilebilir – 24 saatlik süre içinde dört defadan fazla verilmemeli. Çocuğunuza 48 saatten fazla parasetamol vermeniz gerekiyorsa, onu bir doktora götürmelisiniz.
Parasetamol içeren ve ağrı kesici, ateş düşürücü, grip ve nezle semptomlarını giderici ya da uykuya yardımcı ilaçlar ile birlikte kullanmayınız.
AĞRI KESİCİLER: Greyfurt ağrı kesicilerin etkisini büyük ölçüde azaltıyor. Bunun yanı sıra ağrı kesici aldıktan sonra kola, çay ve kahve de içmemek gerekiyor.
Etki Mekanizması PAROL PLUS, her ikisi de analjezik ve antipiretik özellikleri olan parasetamol ve propifenazon ile düşük dozda kafein içerir.
- Türk kahvesini tükettiğiniz zamanlar da vücudunuzda bulunan enerjiyi artırır ve daha enerjik olmanızı sağlar. - Ağrınız olduğu zamanlar da tüketirseniz az bir miktar ağrı kesici etkisi bulunmaktadır.
Susuzluk ilaçların yan etkisini ortaya çıkarabilir
Bu sebeple özellikle böbreklerin süzme işlevini artırmak için fazla su içmeye gerek yok. Ancak genel vücut su miktarının azalması, ilaçların kandaki düzeyini artırarak ilaçların yan etkilerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir” uyarısında bulundu.
Ağrı kesici etken maddeli ilaçlarla kahve, kola gibi kafeinli içecekler ve çikolatanın tüketimi önerilmiyor. İlacın etkenliğini azaltıyor. Asitli kolanın ve sıcak kahvenin ilacın yutkunmasında yemek borusunda yapışmalara neden olarak daha olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilir.
Doğru amaca yönelik olsa dahi gerekli dozdan daha fazla ilaç tüketilmesi, ilacın iyileştirici etkisini yitirmesine ve vücutta büyük hasarların gelişmesine neden olabilir.
İlaçların etkisini azaltan en önemli madde ise kafein. Yani çay ve kahve, bütün ilaçların etkisini azaltıyor. Söylenilenin aksine, ilacı sütle almak da İlaç içildikten sonra en az 3 saat sonra çay, kahve içilmelidir.
Bol su ile içmek ilacın yemek borusu ve midede oluşturabileceği tahrişi azaltabildiği gibi bağırsaklardan emilimine de yardımcı olur. İlaçlarınızla birlikte sıcak içecekler içmeyin.
Bu nedenle peynir, süt, yoğurt gibi yiyecekler tüketeceğiniz zaman ilaç kullanımı ile arasında en az 2 saat geçmesine özen gösterin.
Hipotalamustaki termoregülasyon merkezi üzerindeki etkisi ile antipiretik etki gösterir. Parasetamol, prostaglandin sentezini önler. Gastrointestinal sistemden hızla absorbe olur. Parol, analjezik ve antipiretik etkilerini 15-30 dakikada ve 3-4 saat süreyle gösterir.
Doktorunuza danışmadan 3 ardışık (üst üste) günden uzun süreyle kullanmayınız. Alkol alan kişilerde karaciğer toksisitesi (zehirlenmesi) sebebiyle günlük alınan parasetamol dozunun 2000 miligramı aşmaması gerekir.
İngiliz Ekspres gazetesi, yaygın bir ağrı kesici olan parasetamolun aşırı derecede kullanılmasının mide bulantısı ve kusma gibi yan etkilere neden olabileceğini ve bir doz alındıktan sonraki saatler içinde ortaya çıkabilecek yan etkiyle karaciğer hasarına neden olabileceğini okuyucularına aktardı.
Araştırmaya göre, uykunuzu olumsuz yönde etkileyebileceğinden, kafeini öğleden sonra saat 2'den itibaren veya yatmadan en az 7 saat önce tüketmekten kaçınmalısınız.
Plazma yarı ömrü 1-4 saattir. İdrarla, parasetamol'ün %1-3'ü değişmemiş olarak atılır.
Hemen hemen hepimiz, başımız ağrıdığında ilaçlara sarılırız. Oysa ki bitkilerle hazırlanan çaylar ağrı kesici etkisi yapıyor. Çiçeği yağ formunda kullanıldığında orta ve hafif dereceli baş ağrılarına iyi gelmektedir.
Ciddi karaciğer hastalığı olanlarda PAROL kullanılmaz. Alkol alan kişilerde karaciğer zehirlenmesi (hepatotoksisite) riski nedeniyle günlük alınan parasetamol dozunun 2000 mg'ı aşmaması gerekir. Eğer çocuğunuzda karaciğer veya böbrekleri ilgilendiren bozukluklar varsa, doktorunuza danışmadan PAROL kullanmayınız.
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
PAROL'ü 4 saatte birden daha sık aralıklarla kullanmayınız. Her bir 5 ml'lik ölçek, 120 mg parasetamol içerir. 6 saatte bir, her dozda vücut ağırlığına göre kg başına 10-15 mg olacak şekilde kullanınız.
Öz: Parasetamol ucuz olması, kolay bulunabilmesi bakımından sık kullanılan ağrı kesici, ateş düşürücü etkisi olan bir ilaçtır. Parasetamol, karaciğerde metabolize olmaktadır. Yüksek dozda parasetamol karaciğer hasarına (hepatotoksisite) neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri