Aracın hareket kuvveti, direnç kuvvetine eşit olduğu takdirde ise araç sabit hızla ilerlemeye devam eder. Aracın hareket kuvveti, eğer ki direnç kuvvetinden daha büyük olursa araç hızlanır. Aracın çabuk hızlanabilmesi için, tahrik kuvvetinin yani motor gücünün büyük olması gerekir.
Beygir motor gücü, bir taşıtın ulaşabileceği maksimum sürati belirler.
Tıkalı bir hava filtresi, bozuk bir gaz kelebeği veya kötü bir hava sensörü, yakıt-hava oranında dengesizliğe yol açarak motorunuzun teklemesine neden olabilir. Tıkalı yakıt enjektörleri veya kötü bir yakıt pompası, motorunuzun çalışması için gereken yeterli miktarda yakıtın, motorunuza ulaşmasını önleyecektir.
Bilgisayar destekli cihazlar ile aracın motor ve motor aksamlarında gerçekleştirilen ölçümlere motor performans testi adı verilir. Motor performans testi ile motorun ürettiği gücün ne kadarını tekerlek sistemine ilettiği ve motorun aktarım aşamasında yaşadığı güç kaybının bulunup bulunmadığına bakılır.
İlgili 36 soru bulundu
Aracınızın beygir gücünün artması için hava filtresini spor olarak değiştirmeniz ve bunun yanında çeşitli motor modifikasyonları yapmanız hava filtresinin de spor olarak değişmesiyle size beygir gücü olarak yansıyacaktır.
Halk arasında yanlış yaygınlaşmış bir durum olan motor yüzdesi kayıp gücün motor gücüne olan oranıdır. Bu oran tüm araçlarda üretim aşamasında ortalama %85 gibi bir değere tekabül eder. Yani hangi aracı ölçerseniz ölçün sonuç bir çok zaman %85 yakın çıkacaktır.
Çekiş gücü ise bir aracın tekerleklerinden yola aktarılan gücü ifade eder. Araçların tekerleklerine uygulanan güç, motor torku tarafından sağlanır.
Beygirler yoruldu için her yıl düşüş gerçekleşir. Evet beygirler yorulur ve testlerde az çıkabilir. araba bakılmadıkça beygirler düşer... sen zamanında yağını, suyunu, trigerini bilmem neyini değiştirmezsen, kısacası bakımlarını zamanında ve doğru yapmazsan tabii ki güç kayıpları yaşarsın...
Bir arabanın hızlanmasını motorun ürettiği kuvvet, yani tork, sağlar. Arabanın hızlanmasını sağlayan tek şey torktur ve motorun deviri kaç olursa olsun araba aynı miktarda hızlanır.
4.7 metre uzunluğunda ve 1450 kg ağırlığında olan dünyanın en hızlı arabası; 600 beygir gücü ve 1600 Newton metre tork ile 8 litrelik w16 motordan güç alıyor. Yaklaşık 500 km/sa azami hıza sahip ve sıfırdan 100 km/sa hıza 2,1 saniyede çıkabiliyor.
Eğer araçtan beklentiniz daha yüksek devirlerde kullanmak ve yüksek hızlara ulaşmak (otoyol vs. yollarda yüksek hızla gitmek) ise beygir gücü yüksek araç tercih etmeli, eğer beklentiniz daha düşük devirlerde daha yüksek performans almak (dik yokuşlarda araç geçmek) ise tork gücü yüksek araç tercih etmelisiniz.
Hava filtresi kir veya diğer kalıntılarla tıkandığında, motora giden hava akışını kısıtlayarak güçte ve hızlanmada azalmaya neden olur. Araba gaz kesintisinin diğer nedenleri arasında kötü bir yakıt pompası, ateşleme ve egzos sistemi ve oto elektrik ile ilgili sorunlar bulunur.
Bir aracın hızı, motor verimliliği, performansı, ağırlığı ve elektronik parçalarının programlanması gibi faktörlerin bir kombinasyonu ile belirleniyor. Yani aracınızı hızını artırmak için sağlayabileceğiniz en önemli iki etmen hava ve yakıt.
Bu otomobil saatte 1600 kilometre hızla gidebiliyor. Adı 'Bloodhound SSC' olan aracın perde arkasında Dünya hız rekorunu elinde bulunduran askeri pilot Andy Green var.
Arkadan itişli otomobiller, hız konusunda önden çekişli sistemlere göre daha başarılıdır. Yüksek hızda seyrederken virajlarda keskin ve sert dönüşlere olanak tanır. Kayma ve savrulma anlarında ise diğer araçlara göre daha çabuk toparlanabilir ve dengede kalabilirler.
Aracın çekiş gücü iyi olsun isteniyorsa tork devri yani tork verisi önemli. Tork ne kadar yüksekse, aracın yük taşıma kapasitesi de o kadar fazla olacaktır. Büyük ağırlıktaki yükler, büyük çekiş gücü gerektirir. Aracın devir bilgisi torku ifade eder.
Bir motorun silindir hacmi 1.6 litre denildiğinde aslında bu yuvarlak bir rakamdır. Gerçek rakam 1598 cc ya da 1580 cc olabilir. Örneğin 4 silindirli bir motorda dört silindirin hacimleri toplamını gösterir.
Motor hacmi de bu faktörlerden biridir. Bunun sebebi ise yakıt ve hava karışımının silindir hacmiyle ilgili olmasıdır. Örneğin bir aracın motor hacmi yüksekse daha fazla yakıt harcar.
Motor üflemesi olayı kompresyon ya da diğer bir deyişle basınç kaybıdır. Bu durum sıkıştırılmış ve yanmış yakıt karışımı kartere geçtiğinden yağ çubuğu çıkartılarak ya da yağ doldurma kapağı açılarak anlaşılabilir. Motorun rektifiye olması gerektiğine tam olarak anlamak için silindir kompresyon testi yapılması gerekir.
Motor üflemesi, segmanların aşınması nedeniyle araçtaki motorun yeterince basınç oluşturamamasıdır. Motor üflemesi kişisel araçlarda olduğu gibi Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama işi yürüten firmaların araçlarında da meydana gelebilen bir sorundur. Motor patlama anında yeterli basıncı sağlayamadığı için üfler.
Aracın beygir gücü ne kadar yüksekse aracın performansı da o kadar fazladır. 1 HP 746 watt güce karşılık gelir. Araç genellikle şehir içinde kullanılıyorsa aracın 90 HP ve üstünde güce sahip olması gerekir. Kötü arazi koşullarında araç kullanılacaksa daha yüksek güç seviyesine sahip araçlar tercih edilmelidir.
Aracın motor gücü; hızlanma isteniyorsa beygir gücü, çekiş gücü isteniyorsa da tork yönünden değerlendirilmelidir. Şehir içi kullanım için 90 beygir gücü ve üstü yeterlidir. Çekiş gücü açısından ideal bir binek araç isteniyorsa da 200 Nm'den yüksek tork değerlerine sahip modeller değerlendirilmelidir.
%75 ise motorun 4 te 1 i yani çeğreği ölü vaziyette 4 te 3 ü sağlam demektir. Bu oran %80 ise motorun 5 te 1 i ölü geri kalan 5 te 4 ü sağlam anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri