Genellikle dünyada, şirket CEO'larının maaşları, ciro ve kârlılık oranlarına göre belirleniyor.
Özellikle CEO kavramının öneminin anlaşılmasıyla beraber, büyük deneyimlere sahip bireyler yüksek maaşlara çalışıyorken en düşük maaşları bile standartların üzerindedir. CEO Maaşları Türkiye'de 2023 yılı itibariyle en düşük 52.579 TL ila en yüksek 152.670 TL'dir.
eleman.net verilerine göre, CEO 2023 yılında ortalama 99.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda CEO , Ocak 2023 yılında ortalama 85.800 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 53.108 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Çalıştığı alanda tecrübe edinen ve başarılı olan kişiler terfi alarak CEO olabilir. CEO olmak adına belli bir bölümden mezun olma koşulu yoktur. Bununla birlikte CEO, genel müdürden üst seviyede konumlanır ve şirketin genel olarak tüm idari faaliyetleri ile alakadar olur.
CEO olmak için daha çok tecrübe önemlidir fakat en az 4 yıl lisans eğitimi alınmalıdır. CEO olmak isteyen kişilerin sektörü iyi bilmesi, idari faaliyetlere hakim olması ve alanında uzun süre iş deneyimi kazanması gerekir. Dolayısıyla CEO olmak için lisansta alınan eğitim, tek başına yeterli değildir.
İlgili 25 soru bulundu
CEO, CFO, COO, CIO, CTO ve CMO olmak üzere şirketin farklı birimlerinde üst düzey yöneticiler çeşitli görevler üstleniyor. Hedeflerin gerçekleşmesi, engellerin kaldırılması, ekiplerin motivasyonlarının sağlanması ve bütçenin yönetilmesi üst düzey yöneticilerin sorumluluğunda oluyor.
Uzun ve zahmetli süreçlerden geçilmesi gerekilen bu pozisyonun gerektirdiği özel bir yaş olmamasına rağmen, kişinin liderlik becerilerini, bilgi birikimini, finansal eğitimlerini ve şirkette edindiği tecrübelerini uzun süreler sonra yeterli seviyeye getirdiği yaş, CEO olmaya en uygun yaştır diyebiliriz.
Capital'in Türkiye'nin en büyük şirketlerinde yöneticilik yapan 125 ismi dahil ettiği araştırması, CEO'ların yüzde 56 gibi büyük bir kısmının bu 3 okuldan mezun olduğunu gösteriyor. CEO'ların yüzde 21,6'sı Boğaziçi, yine 21,6'sı ODTÜ, yüzde 12,8'i ise İTÜ mezunu.
CEO, icra yetkilerini elinde bulunduran tüm yöneticilerin başıdır. İcrayı yönetir, yönlendirir, koordine eder. Yönetim kurulu nezdinde icrayı temsil eder; icra adına yönetim kuruluna hesap verir. Bu noktada, CEO'nun gerek şirket içinde gerek şirket dışında sahip olduğu başat role değinmek gerekir.
Türkiye'de işletmeci maaşları, başlangıç seviyesinde yaklaşık 30.000 TL ile 50.000 TL arasında değişirken, deneyimli bir işletmecinin maaşı ortalama 50.000 TL ile 100.000 TL arasında olabilir. İşletmecilerin maaşları, çalıştıkları sektöre ve işletmenin büyüklüğüne göre de değişebilir.
Buna göre, Volkswagen Group CEO'su Herbert Diess 2021'de 9.9 milyon euro maaş alırken, BMW Group CEO'su Oliver Zipse 8.75 milyon euro ve Mercedes-Benz CEO'su Ola Källenius da 6.1 milyon euro maaş aldılar. Renault ise, CEO'su Luca de Meo'ya 2021'de 4.7 milyon euroluk maaş ödemesi yaptı.
3 milyon dolarlık yıllık maaşı ve 6 milyon dolara kadar ikramiyeleri değişmeyen Cook'un, şirket hisselerinden elde edeceği gelirin düşeceği belirtildi. Buna göre, 2022'de "hedef geliri" 84 milyon dolar olan Cook için bu yıl bu rakam, yaklaşık yüzde 40 indirimle yaklaşık 49 milyon dolara düştü.
CEO'lar ortalama 58 yaşında ve görev süreleri ortalama 7.2 yıl. Günde ortalama 11 saat çalışan CEO'lar günlerinin dörtte birini yalnız geçiriyorlar. Vakitlerini en çok, günlerinin yarısını alan toplantılar öldürüyor. CEO'lar günde 1.5 saat haber okuyor ve yaklaşık bir saatlerini sosyal medyada geçiriyor.
Sabancı Holding CEO'su Celal Metin, Koç Holding CEO'su Bülend Özaydınlı ve Doğan Holding CEO'su Tufan Darbaz'ın, diğer yöneticilere fark attığı söyleniyor. Büyük bir holdingde CEO pozisyonunda olan yöneticilerin yıllık kazançlarının 450 bin dolar civarında olduğu biliniyor.
Listedeki üniversitelerin özellikle İşletme, Endüstri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, İktisat, Uluslararası İlişkiler gibi bölümlerinin mezunlarının iş dünyasındaki yönetici pozisyonlarına daha hızlı ulaşabildiği görülüyor.
eleman.net verilerine göre, Yazılımcı 2023 yılında ortalama 33.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Yazılımcı , Ocak 2023 yılında ortalama 27.060 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 16.764 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Türkiye'de CEO unvanı çoğunlukla genel müdür ile eş anlamlı olarak kullanılsa da çok uluslu şirketlerde CEO, günlük yönetimi aktif olarak yürüten genel müdürden bir adım ötede, şirketin stratejisini, yatırımlarını ve icraatlarını yöneten en üst düzey yönetici olarak karşımıza çıkıyor.
Genel müdürlerde ideal yaş 40-50 arası. CEO ise genelde 50-60 yaşlarında olunuyor.
Bu Kurul, CEO'yu atar. Bu CEO kaynak ayırmanın yanı sıra uluslararasılaştırmanın gelişimiyle yükümlüdür, Yönetim Ekibi'nin faaliyetlerine yol gösterir, Kurul ve sahiplerle iletişimi ve dış haberleşmeleri korur. CEO ise Yönetim Ekibi'ni atar ve rollerinin dağılımı ile çalışma modeline karar verir.
Genel müdürler ile CEO'lar arasındaki en büyük farklardan biri maaşlar. Çoğu kuruluş için CEO'lar, genel müdürlerden daha geniş bir yelpazede üst düzey iş görevlerine sahip. Bu nedenle, yüksek eğitimleri ve daha kapsamlı iş deneyimleri nedeniyle CEO'lar genellikle genel müdürlerden çok daha yüksek ücret alıyor.
Gerçek manada bir CEO'nun hangi bölüm mezunu olduğunu hiç düşündünüz mü? Cevabınız evet ise bu araştırma sonucu tam size göre! Harvard Business Review'ın dünyanın en başarılı 100 CEO'su üzerine yaptığı bir araştırmaya göre, CEO'ların %24'ü mühendislik derecesine sahip.
CEO kimi zaman Genel Müdür ile eş anlamlı kullanılsa da, özellikle çok uluslu şirketlere bakıldığında CEO'nun genel müdürlerin müdürü olarak tanımlandığını görüyoruz. Özünde, CEO şirketin en üst seviyesinde bulunan tüm stratejik kararlarda son sözü söyleyen kişi, yöneticilerin yöneticisi.
S&P'nin yaptığı bir başka araştırma da ise kadın ağırlıklı bir departman olan İnsan Kaynaklarından CEO'luk koltuğuna gelenler, Fortune 500 listesindeki firmalar içinde yalnızca yüzde 1,4'ü oluşturuyor.
Kadın CEO'ların Yükselişi
Bununla birlikte son yıllarda bazı ilerlemeler kaydedildi ve daha fazla kadın, dünyanın en başarılı şirketlerinden bazılarında zirveye ulaşabildi. Fortune 500 şirketlerinde kadın CEO'ların payı, 2021 yılında %8,8 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Türkiye Sonuçları: 26. Küresel CEO Araştırması PwC'nin Ekim ve Kasım 2022'de 105 ülke ve bölgede 4.410 CEO, Türkiye'den ise 87 CEO'nun katılımı ile gerçekleştirdiği 26. Küresel CEO araştırmasına göre, CEO'ların yaklaşık dörtte üçü (%75) küresel ekonomideki büyümenin önümüzdeki yılda yavaşlayacağını düşünüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri