Türkiye'de CEO unvanı çoğunlukla genel müdür ile eş anlamlı olarak kullanılsa da çok uluslu şirketlerde CEO, günlük yönetimi aktif olarak yürüten genel müdürden bir adım ötede, şirketin stratejisini, yatırımlarını ve icraatlarını yöneten en üst düzey yönetici olarak karşımıza çıkıyor.
CEO, bir şirket içerisinde bulunan tüm ekiplere liderlik eden kişi olarak öne çıkıyor. CEO; pazarlama, insan kaynakları, satış, finans, bilgi teknolojileri ve hukuk gibi şirkette bulunan tüm departmanlardaki değişiklikleri yönetiyor.
İcra kurulu başkanı veya yürütme kurulu başkanı ya da İngilizceden çevirisi ile yönetim ofisleri şefi (İngilizce: Chief Executive Officer, CEO), bir şirket, örgüt ya da acentenin en üst dereceli yöneticisidir.
İkilik, kurumsal yönetimin en temel ve tartışmalı alanla- rından biridir. Genel müdür bir şirketin en üst konu- munda olan biri olarak temel sorumlulu- ğu şirketin plan ve politikalarını başlat- mak ve uygulamaktır. Yönetim kurulu ise bir şirketin stratejik karar alma, temsil ve en üst seviyede yürütme organıdır.
Özellikle birden fazla şirketi bünyesinde barındıran holdinglerde, şirketlerde genel müdür, üstte ise CEO görev yapıyor. Genel müdürlerin hepsi de CEO'ya bağlı çalışıyor.
İlgili 45 soru bulundu
Türkiye'de CEO unvanı çoğunlukla genel müdür ile eş anlamlı olarak kullanılsa da çok uluslu şirketlerde CEO, günlük yönetimi aktif olarak yürüten genel müdürden bir adım ötede, şirketin stratejisini, yatırımlarını ve icraatlarını yöneten en üst düzey yönetici olarak karşımıza çıkıyor.
Genel Müdür, bir şirketin en üst düzey yöneticisidir. Genel Müdür, şirketin stratejik hedeflerini belirlemek, çalışanlarını yönetmek ve şirketin çıkarlarını korumak için sorumludur. Genel Müdür, şirketin başarısının sürekliliğini sağlamak için önemli kararlar alır.
Genel müdür, Ceo'ya bağlı olarak çalışır ve raporlamalarını ona yapar. Ceo ise raporlamasını yönetim kuruluna yapar. Şirketin işleyiş hiyerarşisi açısından en üst yerde yer alan kişidir.
Genel Müdür, şirketin yasal temsilcisidir ve şirket işletmelerinin yönlendirilmesi ve yönetimin sorumlu kişidir. Şirketin emanet edildiği en yetkili kişidir. Genel Müdür, Yönetim Kurulunun düzenli üyesi olamaz, ancak Yönetim Kurulu üyeleri arasından herhangi birini yerine geçici olarak vekalet edebilir.
CEO yönetim kurulu üyesi olarak da görev yapabilir. Bu durumda CEO “murahhas üye” olarak adlandırılmaktadır.
Bir kişi veya bir grup insan tarafından kurulabilir ve birçok farklı şekil alabilir. Şirket sahipleri, üyeler veya hissedarlar olarak bilinir. Yasal statüsü, bir şirkete gerçek bir kişi ile aynı hakları verir; bu, bir şirketin borç altına girebileceği ve dava açabileceği anlamına gelir.
Bu Kurul, CEO'yu atar. Bu CEO kaynak ayırmanın yanı sıra uluslararasılaştırmanın gelişimiyle yükümlüdür, Yönetim Ekibi'nin faaliyetlerine yol gösterir, Kurul ve sahiplerle iletişimi ve dış haberleşmeleri korur. CEO ise Yönetim Ekibi'ni atar ve rollerinin dağılımı ile çalışma modeline karar verir.
Chief Operating Officer (COO): “Uygulayıcı Genel Müdür” olarak adlandırılabilecek bu unvan, “Genel Müdür” veya “Başkan” yerine kullanılan ve CEO (Chief Executive Officer) ile birlikte çalışan bir yöneticiyi ifade etmektedir.
İngilizce açılımı “Chief Operating Officer” olan COO, şirkette CEO'dan sonra en yetkili yönetici olarak öne çıkıyor. CEO şirketin genelinden sorumlu olurken, COO şirket içerisindeki operasyonel faaliyetlerin yönetimini ve şirketin günlük iş akışının idaresini üstleniyor.
Üst düzey yönetim tipik olarak bir firmanın kuruluş veya coğrafi birimlerinin başkanlarından, ayrıca mali işler müdürü, baş işletme görevlisi ve baş strateji görevlisi gibi işlevsel yöneticilerden oluşur.
CEO olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. CEO maaşı 2023 verilerine göre ortalama 99.400 TL civarındadır.
Başkan olan müdür, genel kurulun toplantıya çağrılması ve genel kurul toplantılarının yürütülmesinde yetkilidir, bununla beraber genel kurul başka bir yönde karar almadığı veya esas sözleşmede farklı bir düzenleme öngörülmediği hallerde tüm açıklamaları ve ilanları da başkan olan müdür yapar.
eleman.net verilerine göre, Genel Müdür 2023 yılında ortalama 76.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Genel Müdür , Ocak 2023 yılında ortalama 64.240 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 39.688 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Şirketi temsile yetkili olan kimse, şirketin gayesine dahil olan her nev'i iş ve hukuki muameleleri şirket namına yapmak ve şirketin unvanını kullanmak yetkisine sahiptir. Bu yetkiyi tahdit eden her şart, hüsnüniyetle hareket eden üçüncü şahıslara karşı hükümsüzdür.
Genel müdür, yönetim kurulunca atanır, tamamlayıcı bir şekilde yönetim kurulunun görev ve sorumluluklarını yerine getirir ve şirket performansı hakkında raporlar hazırlar. Genel müdürlerin görev süreleri 'belirsiz' olup, yönetim kurulunca her an çıkarılabilir.
ŞİRKET MÜDÜRLERİ VE MÜDÜRLER KURULU
Sermayenin tamamı bir kişiye ait olan limited şirketlerde, sermaye sahibi tek başına müdür olabileceği gibi kendinden başka da müdür veya müdürler atayabilir.
Müdür, bir kurumun bünyesinde gerçekleştirilen faaliyetlerin kurallara uygun bir şekilde yürütülmesini sağlayan üst düzey yönetici şeklinde tanımlanır.
Genel müdürlük için Mühendislik Fakülteleri ve İdari Bilimler Fakültelerinden mezun olunmalıdır.
Genel müdür nedir
Genel müdür özel sektördeki veya kamu kurumlarındaki yasal temsilcidir. Genel müdür şirketin yönetimi ve yönlendirilmesinden sorumludur. Bir şirketin doğru, etkin ve verimli yönetiminde genel müdürün payı yüksektir. Genel müdür şirketin emanet edildiği en yetkili kişidir.
“Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım …” biçimleri doğrudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri