Telefon 2 kez tam şarj ediliyorsa günde ortalama 10W elektrik tüketir. Ayda 28 gün olduğunu düşünürsek, bir ayda yaklaşık 280W (10x28W) elektrik harcar. Yılda ise 12 aydan 280Wx12=3360Watt (3.3 kW) elektrik harcar.
Sonuç olarak, prizde şarj aleti bırakmak azımsanamayacak miktarda elektrik tüketimine yol açmaktadır ve bu durumun toplum genelinde büyük bir etkisi vardır. Prize takılı elektronik cihaz bırakmayarak her birimiz küçük adımlarla enerji tasarrufuna katkı sağlayabiliriz.
Prize şarj aleti bırakmak yapılan araştırmalar doğrultusunda aylık 135W güç kullanımına sebep oluyor. Yıllık bu miktar 1,6 kWh'ye karşılık geliyor. Bu veri maliyet açısından değerlendiğinde prizde takılı iPhone şarj cihazı aylık olarak 12 kuruşa mal oluyor. Yıllık bazdaysa ortalama 2,0 TL civarı diyebiliriz.
Birim zamanda üretilen ve tüketilen enerji miktarı olarak kabul edilir. Örneğin cep telefonları şarj olurken 2 ile 6 watt arasında güç tüketirler. Bu değerler çoğunlukla 1 saatte tüketilen enerji miktarı olarak hesaplanır.
· 60 ekran televizyon, saatte ortalama 36 Watt, · 80 ekran LED özellikli televizyon saatte 50 Watt, · 108 ekran LED televizyon saatte ortalama 75 Watt, · 164 ekran LED televizyon ise saatte ortalama 150 Watt, elektrik harcar.
İlgili 15 soru bulundu
Bir cep telefonunun günde toplam 2 saat şarj edildiği düşünülerek; cep telefonu evde şarj edilecekse 2021 yılı Nisan ayı için elektriğin vergiler dahil güncel birim fiyatı 0,73 TL'dir. Bu durumda günlük 2 saat için 0,0365 TL maliyeti olur.
Aksoy, "Cep telefonu kullanıcılarının telefonlarını uzun süreli olarak şarjda bırakmaları hem bataryalarının ömrünü azaltır hem de ısınıp şişmesine ve bununla birlikte de patlamasına neden olur. Telefonlarını en fazla 3 saat şarjda tutmaları gerekir.
Verimlilik odaklı kademeli elektrik tüketim tarifeye geçiş ile elektrik faturalarında mesken yani evler için aylık 240 kiloWatt'a kadar olan elektrik tüketimi miktarı için 1 kw elektrik fiyatı 1,74 TL'dir.
Fanlı ısıtıcılar ortalama olarak 2000 Watt güce sahiptir. Bir fanlı ısıtıcı bir saat boyunca çalıştığında elektrik tüketim miktarı 2 kw kadar olacaktır.
Boşta Olan Şarj Aleti Ne Kadar Elektrik Tüketir? Şarj aletleri ve içerisinde transformatör bulunan diğer cihaz ve aygıtların, boşta olduğunda tükettiği elektrik 1 volt ila 5 volt arasındadır.
Çoğu kişi az sayıda çamaşır için bile makinesini çalıştırmaktadır. Çamaşır yıkarken en önemli tasarruf yöntemlerinden biri de makinenizi kısa programda çalıştırmaktadır. Uzun programlar hem makinenizin ömrünü kısaltmakta hem de gereğinden fazla elektrik harcamaktadır.
Fişe takılı olan cihazlar kapalıyken de elektrik harcıyor. Bunların başında uydu alıcıları, televizyon, bilgisayar, ketıl, çay ve kahve makinası, çamaşır ve bulaşık makinası, klima ve sinema ses sistemleri geliyor.
Eurostat verilerine göre, Türkiye'de hanehalkının yüzde 32'si aylık 208 ile 416 KW/saat arası, yüzde 9,7'si 417 ile 1250 KW/saat arası, yüzde 3,9'u ise 1250 KW/saat ve üzeri ortalama aylık elektrik tüketiyor.
Yukarıda belirttiğimiz tüketim bedelleri dikkate alındığında normal bir buzdolabının aylık elektrik tüketim bedeli 45-90 TL arasında olacaktır. Tabi bu fiyat 2023 yılı için belirlenen ortalama fiyatlardır.
Evde en fazla enerji tüketen kalemler aydınlatma, beyaz eşyalar (buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırınlar ve ocaklar), ısıtıcılar ve ütüdür. Evlerimize satın alacağımız/aldığımız ev aletlerinin (çamaşır ve bulaşık makinesi, musluklar, rezervuarlar) verimli su tüketmelerine dikkat etmeliyiz.
Elektrik Fiyatları 2023
Ocak 2023 itibariyle standart ulusal tarifenin vergiler dâhil 1 kW elektrik birim fiyatı, düşük kademede (aylık 240 kilovat saat ve altı tüketimlerde) 1.73 TL, tüketimin 240 kW/sa üzerine denk gelen yüksek kademeli bölümünde ise 2.60 TL'dir.
Mesken kullanıcıları için uygulamaya giren kademeli tarifede günlük 8 kWh ve altı tüketimlerde çıplak elektrik fiyatı 0,5546 TL/kWh'tir.
Düzgün doldurup yine düzgün boşaltmazsa, pil kısa bir sürede sorun çıkartmaya başlar. Bu sadece telefon bataryası için değil, bilgisayar bataryası için de geçerli. Yüzde 50'iken veya yüzde 80'iken 'telefonum boş kalmasın' diyerek yine şarja takıyorsanız, bataryanızı öldürüyorsunuz anlamına gelir.
Bu yüzden pile zarar vermemek için telefonunuzla birlikte gelen adaptörü kullanmanızda fayda var. Enerji tüketiminin yanında pilinizi devamlı olarak yüzde 100'de tutmak, pilinizin ömrünün biraz daha hızlı tükenmesine neden olabilir.
Akıllı telefonlarımız tam boluma ulaştıklarında enerji almayı kesecekleri yazılımlara sahipler. Yani bataryanın tam doluma ulaştığını kendisi algılayıp, şarj olmayı otomatik sonlandırıyor. Yani şarj %100 olduktan sonra telefona herhangi bir enerji gitmiyor.
Hızlı şarj, cihazları kısa sürede tamamen şarj etse de daha fazla elektrik tüketimine ve batarya ömrüne etki ederken, yavaş şarj daha az enerji tüketir ve batarya sağlığını korur.
Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır. Daha verimli bir şarj içinse, %30 civarındayken telefonunuzu şarja takmanız gerekir. Şarjın tamamen doldurulması yerine, %70 ya da 80 civarındayken şarjdan alınması bataryanız açısından en verimli yaklaşım olacaktır.
Sorunuzun cevabı evet elektrik harcamaya devam eder. İçinde transformatör olan her cihaz ister kullanılsın ister kullanılmasın prizde kaldığı müddetçe elektrik tüketmeye devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri