Haşlanmış patatesleri ve tencereden ayırdığınız patates suyunu blendera ekleyin ve 5 dakika kadar yüksek devirde karıştırın. Hazırlamış olduğunuz patates karışımını tülbentten geçirerek pürüzsüz bir sıvı elde edin. En az iki saat soğuduktan sonra süt içilecek kıvama ulaşacaktır.
İnek sütü protein alerjisinde; içerisine süt katılmamış unlu mamuller, ekmekler, makarna ve tahıllar, patates, pirinç, ,tüm taze sebzeler ve meyveler; kümes hayvanları, hindi, balık, kuzu eti, fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller; fındık, fıstık, badem, ceviz, tofu, bitkisel tüm yağlar; ayrıca ev yapımı ...
tüketilmemelidir. Şu ürünler de inek sütü proteini içerebilir: Keçi sütü, koyun sütü, puding, kremalar. Keçi ve koyun sütünün inek sütü ile çapraz reaksiyonu nedeni ile inek sütü proteini alerjisi olan çocuklara keçi ve inek sütü verilmediği gibi bu hayvanların yoğurt ve peynirleri de verilmemelidir.
Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez. Glutensiz diyet, çölyak hastalığı tedavisinin temel taşıdır.
İlgili 22 soru bulundu
İşte benim püremin sırrı bu: patatesler suda değil doğrudan sütte haşlanıyorlar. Böylece haşlanırken sütü çeken patateslerin lezzetine lezzet katılıyor.
Kuzukulağı, patates, bezelye gibi nişasta içeren besinlerle beraber nişasta unu da anne sütünün azalmasında etkilidir.
Kuzukulağı, civanperçemi, patates, ceviz, bezelye süt azaltıcı ürünler olarak sayılabilir. Bunlarda fazla nişasta olduğu için anne sütünün azalmasına neden olurlar. Anne sütünü azaltan diğer bir bitki ise ada çayıdır.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Her emzirme sonrasında büyük bir bardak su içip, yanında 3-4 ceviz-badem yemek hem anne sütü miktarını artırmanın yolları arasındadır. Böylece hem de anne sütünüzün yağ miktarını arttıracaktır. Emziren bir anne özellikle süt arttırma dönemindeyse mutlaka hayvansal proteine ağırlık vermelidir.
Ceviz, Fındık, Badem
Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar beslenme listenizde mutlaka yer almalı. Bu tohumlar vücudumuz tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınmaları gereken yağlar bakımından zengin oldukları için anne sütünün kalitesinin artmasında önemli bir rol oynuyor.
Anne bebeğini emzirdiği dönemde beslenmesine çok dikkat etmelidir. Çünkü anne tarafından tüketilen besinlerin bir kısmı süte geçer.
Süt vermede yetersizlik: Emziren annelerin % 15' inde önceleri yeterli olan süt salgısında sıklıkla ilk 3 ay içinde azalma olmaktadır. Emme refleksinin yetersiz olması üretilen sütün yeterli boşalamaması sonucunu doğurur. Bu da süt üretimini azaltır.
Ayrıca anne adaylarının merak ettiği bir soru daha vardır: Kimyonlu rezene çayı süt yapar mı? Anne sütünü artırıcı özelliğe sahip rezene ve kimyondan oluşan bu çayın, süt miktarını artırdığı bilinmektedir. Annelerin uykudan önce kimyon çayı içmesi önerilmektedir.
Patates püresi yaparken genellikle kıvamını artırmak için içine süt eklenir. Biz bu tarifte sütün yanı sıra yoğurt ve mayonez de kullanarak hem lezzetini artırdık hem de yumuşacık bir püre elde ettik.
Kaşık maması yaşındaki bebek ve küçük çocukların beslenmesi yönündeki tavsiyeler, sebze yanı sıra et de içeren karışık belenme şeklidir. Bu nedenle sebze- patates püresini püre haline getirilmiş et ile sunmalıdır.
MEMEDEN SÜT GELİP GELMEDİĞİ NASIL ANLAŞILIR? Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır.
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Örneğin, emzirme sırasında annenin susuzluğu artacak ve su içmek isteyecektir. Emzirme sürecini bu ihtiyacını karşılamak için bölerse, bu bebekte bir rahatsızlık yaratabilir. Anneler genellikle, ihtiyaçlarını es geçerek yavrularını beslemeye devam ederler.
Kuru baklagil ve bulgur süt salınımını arttırır ancak aynı zamanda gaz da yapabilir. Eğer bebeğinizin gaz problemi yok ise haftada 3-4 gün kuru baklagil veya bulguru beslenmenizde bulundurmaya özen gösterin. Kuru hurma, kuru dut, kuru incir, kabak çekirdeği gibi besinlerin süt arttırıcı özelliği bulunmaktadır.
Örneğin ısırgan otu çayı anne sütü oluşumu arttırırken, rezene çayı annenin gaz problemine çözüm olur, papatya ve anason çayı ise annenin rahat uyumasına yardımcı olur. Günde 2-3 fincan bitki çayı içilmesinin bir sakıncası yoktur. Doğal maden suları hem sıvı hem de mineral takviyesi yapan en iyi kayaklardandır.
Ancak emzirme döneminde besinlerin hangi miktarda tüketildiği ve nasıl pişirildiği önem taşıdığından, aşırıya kaçmamak gerekir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Coşkun'a göre, çikolata tüketmek anne sütünün kalitesine ya da bebeğin sindirim sistemine zarar vermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri