Hemen hemen herkeste bulunan cep telefonun kullanımıyla ilgili de uyarıda bulunan Nazıroğlu şunları kaydetti: "Cep telefonlarında en az kulağımızdan ya da vücudumuzdan 10 santimetre uzaklıktaki mesafede bulunması faydalı olacağı gözükmekte."
Yemek yerken, gezerken, bir şeyler izlerken, yatağa girip uykuya hazırlanırken yanımızdan ayırmadığımız telefonlar için uzmanlar, özellikle uyku sırasında en az 1 metre uzakta kalmak gerektiği konusunda uyarıyor; çünkü uyku sırasında telefonunuzu yakınınızda bulundurmak oldukça zararlı.
Uyurken, telefon açık bir şekilde yastık altında veya başucunda bulundurulmamalıdır. Telefon yatağın mümkün olduğu kadar uzak bir noktasına konulmalıdır. Bilgisayar başında günlük geçirilen süre 2,5 saati geçmemelidir.
Uyku sağlığını bozar.
Cep telefonları, yaydığı radyasyon ve ışık nedeniyle uyku sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratmakta. Uyuduğunuz ortamda cep telefonu varsa uykuya dalma süreniz uzar ve uyku kaliteniz bozulur. Buna bağlı olarak gün içinde uyku sersemliği yaşayabilir, kendinizi aşırı yorgun hissedebilirsiniz.
10- Uyurken cep telefonları kapatılmalı, kapatılmayacaksa başucundan en az 1 m uzağa konulması önerilmektedir. 11- Cep telefonlarının hareketli araçlar içinde kullanılması ve taşınması önerilmemektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Gece yatarken telefonu şarjda bırakmak bataryanın aşırı yüklenmesine ve ömrünün azalmasına neden olur. Dolayısıyla yatarken telefonunuzu şarjda bırakmak gibi bir alışkanlığınız varsa cihazınızın ömrünü uzatmak ve güvenliğini sağlamak için bu alışkanlıktan vazgeçmeniz gerekir.
Akıllı telefonların sahip olduğu yazılımlar, bataryanın tam dolup dolmadığını anlayabilecek seviyedeler. Bununla beraber cihaz, batarya tam dolduğu sırada, yani şarj yüzde 100'e ulaştığında otomatik olarak enerji akımını keser. Dolayısıyla telefonu gece boyunca şarjda bırakmak, zararlı değildir.
Yoğun cep telefonu kullanımının en azından beyin yorgunluğuna sebebiyet verdiği neredeyse kesin gibidir. Ayrıca, baş ağrıları, uyku düzensizliği, hafıza zayıflaması, yoğun stres ve yorgunluk, konsantrasyon ve dikkat dağınıklığı gibi durumlara yol açabilmektedir.
Uzun süre cep telefonuna bakan her dört kişiden birisi göz yorgunluğu şikayeti yaşıyor. Mobil cihazların minik ekranlarına uzun süre bakarak bulanık görme, baş ağrısı, boyun ve omuzlarda kas gerilmesi ve göz kuruluğu gibi bir dizi sağlık problemine de davetiye çıkarılmış oluyor.
Vücudunuz gevşemez ve böylede uykuya dalmanız güçleşir. İlerleyen saatlerde de cep telefonuyla uyuya kalırsanız cep telefonundan yayılan radyasyon beyin sağlığınızı olumsuz etkiler. Bunu alışkanlık haline getirirseniz ise sabahları uykusuz, yorgun kalkar, gün içinde hafıza ve konsantrasyon sorunları yaşarsınız.
Uykusuzluk ya da çok uyuma gibi uyku sorunlarının en büyük sebebinin sınırsız ve kontrolsüz teknoloji kullanımı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, sağlıklı uyku için önemli tavsiyelerde bulunuyor: Yatmadan iki saat önce bilgisayar, cep telefonu ve tablet gibi elektronik aletlerin kullanımı bırakılmalıdır.
Telefonlar en çok açık ve kullanılıyorken radyasyon yayar. Çünkü telefonla mesajlaşmak, e-posta göndermek ya da aramalar yapmak telefonun direkt olarak kablosuz bağlantı kurmasını gerektirir. Eğer bir de bu işlemleri düşük sinyal gücü olan bir bölgede gerçekleştiriyorsanız radyasyon salınımı daha da artar.
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.”
Eğer telefonunuzun sıcaklığı 90 dereceyi aşarsa cihazda kalıcı hasarlar oluşabilir. Bu yüzden cihazınızı 50-60 santigrat derece arasında tutmaya özen gösterin. İdeal telefon sıcaklık derecesi budur.
Yapılan araştırmalara göre akıllı cihazlarla uykudan hemen önce fazlaca ilgilenen kişilerin uyku kalitelerinin düştüğü gözlemlenmiştir. Akıllı cihazlarda bulunan mavi ışığa fazla maruz kalmak uykuya dalmayı zorlaştırır. Mavi ışığın etkisiyle gözden beyne iletilen uyku sinyalleri bozulur.
Çok telefona bakmak göz kızarıklığı, göz tahrişi, göz kuruluğu, ileri durumlarda bulanık görme, miyopide (uzağı görememe) ilerleme, göz kayması gibi göz problemlerine neden olabiliyor. Bunların yanı sıra sırt ağrısı, boyun ve baş ağrısı oluşumunun da temelinde çok telefona bakmak yer alabiliyor.
Çoğumuz cep telefonu ya da tablet ile çalışır ya da vakit geçirirken telefonu aşağıda tutarız. Ancak bu durumda boynumuzu sürekli olarak öne eğik tutmamız gerekir ve bu bir zaman sonra enseden boyuna doğru yayılan bir ağrı yaratır. Boynu öne eğerek değil, gözlerin hizasında telefona bakılmalıdır.
Yeşilay tarafından da çocukların ve gençlerin ekran karşısında çok fazla zaman geçirdikleri belirtilmiş, 0-3 yaş grubu ekranla tanışmamalı, 3-6 yaş arası 30 dakika, ilköğretim 45 dakika, ortaöğretim 1 saat ve lise çağındaki gençler ise 2 saatten fazla ekran karşısında kalmamaları tavsiye ediyor.
Beyinde önemli fonksiyonları kullanmamızı sağlayan gri madde; aşırı telefon kullanımı sebebiyle azalıyor. Bu bulgu, Almanya'da yapılan bir araştırmadan. Üstelik bu araştırmaya göre telefon bağımlılığının etkileri, uyuşturucu bağımlılığına benziyor. Sinir sisteminin, düşünmenin, kısaca yaşamın merkezi beyindir.
UYKU KAYBI
Böylece uykusuzluğa ve uyku düzensizliklerine yol açıyor. Bu cihazların gece kullanılması uyku kalitesini düşürüyor. Bu da kilo alımına, yaşlı cilde, zayıf hafızaya, kalp hastalığına, depresyona, yavaş tepki süresine ve çok daha fazlasına neden oluyor.
Düzgün doldurup yine düzgün boşaltmazsa, pil kısa bir sürede sorun çıkartmaya başlar. Bu sadece telefon bataryası için değil, bilgisayar bataryası için de geçerli. Yüzde 50'iken veya yüzde 80'iken 'telefonum boş kalmasın' diyerek yine şarja takıyorsanız, bataryanızı öldürüyorsunuz anlamına gelir.
Nadir olarak zararı olmaz.
Telefonun bozulması durumunda kullanılan ve yedek telefon olarak ifade edilen cihazlar için yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. IMEI klonlama sürecinin önüne geçilmesi için 1 yıl boyunca sinyal alınmayan cihazlar BTK tarafından iletişime kapatılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri