Östrojen ve progesteron meme kanserini tetikler Hormonlarla ilişkili kanser türlerinden biri olan meme kanserinin oluşumunda, kadınlık hormonları östrojen ve progesteronun etkili olduğu bilinmektedir. Bazı meme kanseri hastalarının kanser hücreleri üzerinde östrojen ve progesteron hormonlarının alıcıları vardır.
WHI çalışmasının ilk sonuçları ve reanalizine göre, meme kanseri gelişiminde en büyük risk grubu, östrojen ve progesteron kombinasyonu alan olgularda HT'nin menopoz sonrasında kısa dönemde başlanması ve uzun dönem kullanılmasıdır.
Menopoza yönelik hormon tedavisinin meme kanseri riskini artırdığı zaten bir süredir biliniyordu. Hem bu ilaçların kullanım kılavuzlarında hem de doktor tarafında hasta risklerden haberdar ediliyor.
Erken adet görme, geç menopoza girme, daha ileri yaşta gebe kalma, hiç gebe kalmama ve yüksek östrojen seviyeleri meme kanseri konusunda risk faktörlerindendir.
Östrojenin tek başına kullanımının, meme kanseri riskini anlamlı şekilde artırmadığı görülmüştür. Bununla beraber bazı çalışmalar, 10 yıl ve üzeri kullanımda, yumurtalık ve meme kanseri riskinde artışa yol açtığını ileri sürmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Meme kanserinin riskini azaltılması için; düzenli bir hayat, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, sigara ve alkol kullanmamak, radyasyon ve güneş ışınlarına dikkat etmek önem taşıyor. Kilo almak ve kilo kontrolü yapamamak ise meme kanserini tetikleyebiliyor.
Yüksek östrojen, östrojen seviyesinin progesteron seviyelerine kıyasla yüksek olduğu, kadınlarda regl düzenini bozması ve ağrılı adet süreci yaşanması, kilo alma, yorgunluk ve miyom, erkeklerde ise meme dokusunda büyüme ve kısırlığa neden olabilen bir hormon yükselmesidir.
Kadınlık hormonu olan östrojen hormonu, memede kanser gelişme riskini artırır. 12 yaşından önce adet görmeye başlayan bir kızın ileride meme kanserine yakalanma riski daha geç dönemde adet görmeye başlayanlara göre 1.7 ile 3.4 kat arasında artar.
Beyaz un, beyaz şeker, konserve, salam, sucuk, margarin, hazır meyve suları, meşrubatlar, turfanda gıda; barbun, kefal, mezgit gibi dip balıkları da kaçınılması gerekenler arasında.
Memeler östrojen ve progesteron tarafından uyarıldığı zaman şişer, yumru yumru ve aşırı duyarlı olmaya başlar.
Östradiol: En güçlü ve en etkili östrojen tipidir.
Östrojen hormonu kullanımı, özellikle uzun süreli kullanımda, meme kanseri riskini artırabilir. Bu risk, östrojen ve progesteron kombinasyonu içeren HRT'nin özellikle kullanıldığı durumlarda daha yüksek olabilir.
Sıcak basması gibi şikayetleri olan ve osteoporozu olmayan menapozdaki kadınlarda 300 mg yatma zamanı verilince % 55 oranında şikayetlerde azalma ve uykuda düzelme saptanmıştır. Doğum kontrol haplarında bulunan progestinlein aksine progesteron kullanımında meme kanseri riski yoktur.
Meme kanserinde aile hikayesine ve başka kanserlerin varlığına göre BRCA1 ve BRCA2 genleri, genetik testler açısından araştırılan genlerin başında geliyor. Bu durumlarda hekimin önerisi doğrultusunda değişik genler için genetik analiz yapılması gerekiyor.
Sıklıkla meme kanallarında veya süt bezlerinde görülen bu kontrolsüz çoğalma sonucunda memede kitle ve benzeri yapılar meydana gelir. Daha sonra hızlı şekilde çoğalmaya devam eden kanser hücreleri genellikle kendi çevrelerinde yer alan dokulara tutunarak belirli bir alanda büyüme gösterir.
Diğer kanserlerde olduğu gibi meme kanseri de göğsü çevreleyen dokuyu istila edip yayılabilir ve metastaz oluşturabilir. Erken teşhiste tedavi edilebilen bir kanser olan meme kanseri, mamografi yöntemiyle teşhis edilir ve daha sonra tedavi sürecine geçilir.
Meme kanseri tedavisinde, memenin komple alınması günümüzde giderek azalmıştır. Günümüzde meme kanserlerinin yaklaşık %75-80' i meme alınmadan tedavi edilebilmektedir. Yani meme kanserinde meme alınmadan ameliyat seçeneği mevcuttur. Bu işlemlerin tümüne genel olarak meme koruyucu cerrahi adı verilir.
Ailesinde veya akrabalarında meme kanseri gelişmiş olması; Uzun süreli doğum kontrol haplarının kullanılması; Menopoz sonrası dönemde uzun süreli ve yüksek dozlarda östrojen replasman tedavisi yapılması; Çocukluk veya gençlik çağında başka bir nedenle göğüs bölgesinin ışınlanmış olması.
Östrojen fazlalığı belirtileri arasında adet dönemlerinde aşırı kanama, göğüslerde hassasiyet, migren, kilo alma, depresyon, uykusuzluk ve libido kaybı yer alır. Bu belirtiler bir doktor tarafından değerlendirilerek tedavi edilmelidir.
Kadınlarda çok fazla estradiolün bir takım etkileri olabilir. Hafif vakalarda aşırı estradiol; akne, kabızlık, libido kaybı ve depresyona neden olabilir. Daha ciddi etkiler arasında kilo alımı, kadın kısırlığı, felç, kalp krizi ve rahim ve/veya meme kanseri gelişme riskinin artması sayılabilir.
Günde bir kafeinli içecekten fazlası, özellikle soda ve yeşil çay, östrojen artışına neden olduğu için önerilmemektedir.
Fındıkta ve lif oranı yüksek gıdalarda ve neredeyse tüm tahıl ürünlerinde lignanlar denilen fito-estrojenler, hormonların üretimini, ve etkisini modüle eder. Bu lignanlar, aromataz inhibitörlerine benzeyen aromataz enzimini bloke ederek östrojen üretimini düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri