Ceride-i Havadis Gazetesi, İngiliz asıllı William Churchill'in 31 Temmuz 1840 tarihinde çıkardığı Türkçe bir gazetedir.
Cerîde-i Havâdis, Türk basın tarihinin yarı resmî olan ilk Türkçe gazetesi. Gazetenin ilk sayısı. Cerîde-i Havâdis, Osmanlı'da İlk yarı resmi gazete olarak İngiliz misyonundan William Churchill tarafından 1840'ta çıkartılmıştır.
Havadis, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Türkçe olarak yayımlanan günlük gazetedir. 14 Şubat 2009 tarihinde yayın hayatına başlayan gazetenin sahibi Poli Investment'tir. Genel Müdürlük ve Genel Yayın Yönetmenliğini Başaran Düzgün yapmaktadır.
Ruzname-i Ceride-i Havadis, (Türkçe: Günlük Haber Gazetesi), Osmanlı döneminde günlük olarak yayınlanmaya başlayan ilk Türkçe gazetedir. İngiliz asıllı William Churchill tarafından kurulan haftalık Ceride-i Havadis gazetesinin günlük sürümü niteliğindedir.
Türkçe olarak Osmanlı memleketinde ilk yarı özel gazete (Hükümet'ten yardım aldığı için böyle isimlendirilmiştir) olarak çıkarılan Ceride-i Havadis, 1 Ağustos 1840'tan 26 Eylül 1864'e kadar başlangıçta ayda üç defa yani on günde bir, 139. sayıdan itibaren ise haftalık olarak toplam 1212 sayı neşredilmiştir.
İlgili 25 soru bulundu
Gazetenin tarihi
İlk haber toplama ve dağıtma gazetesi, MÖ 59 yılında 2.000 kopya olarak Roma Senatosu'nca çıkarılıp imparatorluğun değişik köşelerine dağıtılan Acta Diurna'dır.
İlk Türkçe Gazeteler
Osmanlı'da ilk Türkçe gazete Takvim-i Vakayi olarak bilinmektedir. Ancak bu gazeteden üç yıl önce 1828 yılında Mısır'da Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın girişimleriyle çıkarılan Vakayii Mısriyye gazetesi yarı Arapça yarı Türkçe olacak şekilde yayınlanmıştır.
“Takvim-i Vekayi” adıyla yayınlanan ilk resmi gazete, II. Mahmud döneminde 1831 yılında çıkarılmış olup 7 Şubat 1921 yılında “Ceride-i Resmiye” adıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ilk resmi gazetesi olacaktır.
Halen Resmî Gazetelerin ilk sayfasında görülen bu tarih Resmî Gazete'nin kuruluş tarihi olup, 1 inci sayı kuruluştan dört ay sonra, Meclis'in 263 sayılı Kararnamesi ile 7/2/1921 günü “Cerîde-i Resmiyye” adıyla yayımlanmıştır.
Tarihçe. İlk sayısı 7 Şubat 1921'de yayımlanan gazetenin o zamanki adı Ceride-i Resmiye idi. Gazetenin ilk on beş sayısı haftada bir, sonraki üç sayısı iki haftada bir, sonraki üç sayısı ise tekrar haftada bir yayımlandı. 18 Temmuz 1921'den 10 Eylül 1923'e kadar Türk Kurtuluş Savaşı nedeniyle yayımlanmadı.
Ceride-i Havadis, Türk basın tarihinde yarı resmi olarak yayınlanan ilk Türkçe gazetedir. Bu gazete özellikle devletten belli bir yardım alması sebebiyle yarı resmi bir gazete özelliğine sahiptir. Ceride-i Havadis gazetesi haber niteliği taşıdığı ilk dönemlerde ilgi görmemiştir.
38 yaşında, üretim mühendisi ve başarılı bir girişimci olarak, 14 yıllık deneyimimle yazılım ve işletim sistemleri alanında uzmanlaşmış, iyi derecede yazılım kodlama yeteneğine sahip. Başarıyla tamamlanan projeler ve uygulamaların yönetimi ve geliştirilmesi.
a. (hava:dis) İlgi ile karşılanabilecek haber: “Şiirde gazete havadisini andıran bir mısra da bulunabilir.” -A. H. Çelebi.
Vekâyi-i Mısriyye, 1828'de Mısır'da yayınlanmaya başlayan gazetedir. Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa tarafından Türkçe ve Arapça olarak bastırılan bu yayın organı Mısır'ın Osmanlı Devleti'ne karşı etkin bir propaganda aracı olarak meydana çıkmıştır.
Muhbir, Osmanlı İmparatorluğu'nda Ali Suavi tarafından 1866 yılında çıkarılmaya başlanan gazete.
Namık Kemal'in usta kalemiyle Türk basın tarihinde önemli bir yeri olan İbret gazetesi 1873 yılında kapatılmıştır.
T.C. Resmî Gazete, Türkiye'nin 7 Ekim 1920 günü kurulan ve 7 Şubat 1921 tarihinden itibaren çıkmaya başlayan resmî gazetesidir. Amacı, meclis ve cumhurbaşkanı tarafından çıkarılan yasa, kararname, yönetmelik, genelge gibi kararları yayımlamaktır.
Türkçe olarak ilk gazete II. Mahmut'un emriyle 1 Kasım 1831'de kurulan Takvîm-i Vekâyi'dir ve bu adım, Osmanlı'de baskı makinesinin kurulmasından uzun bir süre sonraya denk gelmektedir.
Cumhuriyet dönemi ile önce 1920'de Ceride-i Resmiye, 1923'te Resmi Ceride, 1927'den itibaren de Türkiye Cumhuriyeti Resmi Gazetesi adı ile resmi gazete uygulaması sürdürülmüştür.
Mahm ud Dönem i'nde İlk Resm i gazete; Takvim -i Vekayi hakkında 19.yüzyılın resmi gazetesi Takvim -i V ekayi, Tanzimat'ı hazırlayan ve radikal bir yenilikçi olarak da adlandırılan Sultan II. M ahmud'un saltanatı sırasında (1808-1839), 11 K asım 1831'de basın dünyasına giren ve 'Türkçe' olarak yayınlanan ilk gazetedir ...
CERÎDE-İ MEHÂKİM
Dergi, Miladi takvime göre Mayıs 1873, Hicrî takvime göre Rebiülevvel 1290, Rumî takvime göre ise Nisan 1289 tarihinde yayımına başlamıştır. Derginin ilk yedi sayısı sekiz sayfa olarak yayımlanmıştır.
DOĞRU CEVAP İÇİN TIKLAYINIZ =>http://www. 1860 tercüman ahval (Abdülmecit).
Öz. Camilerde hatibin çıkıp hutbe okuduğu merdivenli kürsünün adı manasına gelen “MİNBER”, Ali Fethi Okyar'la Mustafa Kemal Atatürk'ün ortaklaşa çıkardıkları bir yayın organı olarak Millî Mücadele'nin ilk müjdecisi, başlangıç adımıdır.
Türk basın tarihinde bir resmi gazete olarak 'ilk' olma özelliğini taşıyan Takvim-i Vekayi, 1831 yılında yayın dünyasına girmiş ve üslendiği haber göreviyle birlikte Batılılaşma süreci içindeki Osmanlı İmparatorluğunda topluma çağdaş yaşam, görüş ve düşünceler açısından yeni bakış açıları kazandırma yolunda da önemli ...
Çoğu araştırmacıya göre dünyanın ilk gazetesi 1609'da Bremen yakınlarında yayımlanan Avis Relation Oder Zeitung'dur. Aynı yıl Strasbourg'da Relation adlı başka bir gazetenin yayımlanmaya başladığı da bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri