Demirin vücuttaki düzeyi sindirim sisteminde ince bağırsaklar tarafından emilim ile düzenlenmektedir. Maalesef fazla demirin vücutta atılımı ile ilgili bir mekanizma bulunmamaktadır. Demir ancak kanamalarla, sindirim sistemden dökülen epitelial hücrelerle, demir yüklü makrofajların dökülmesiyle vücutta kaybedilmekte.
Kalsiyumdan zengin gıdalardan süt, yoğurt, peynir demir emilimini etkilemektedir. Bu besinlerden gelen kalsiyumun aşırı olması durumunda demir emilimini engelleyebilmektedir. Fosfordan zengin gıdalardan et, balık, süt ürünleri, tam tahıllar, fındık ve baklagiller demir emilimini olumsuz yönde etkilemektedir.
Bazı durumlarda yalnızca beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, ferritin seviyesinin düşmesi için yeterlidir. Bu durumda hekim, belirli bir süre ile kahve, yeşil çay, kalsiyum açısından zengin besinler tüketilmesini; çinko, magnezyum gibi minerallerin alınmasını önerebilir.
Demir içeren gıdaları ve C vitamini azaltmalısınız. Kırmızı et, yumurta, balık, ciğer gibi gıdalar az olarak tüketilmelidir. Koyu yeşil yapraklı olan sebzelerin porsiyonları azaltılmalıdır. Diyet listesinde alkol hiç bulunmamalı veya azaltılmalıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Hemokromatozis (Herediter hemokromatoz – Kalıtsal hemokromatoz) demir metabolizmasındaki bozukluklara bağlı olarak barsaklardan aşırı demir emilimi ve hipofiz bezi, karaciğer, pankreas ve kalp gibi çoğunluğu hayati öneme sahip organlarda demir birikimi ile karakterize kalıtsal bir hastalıktır.
Tıbbi olarak kandaki demir yüksekliği “flebotomi” adı verilen bir yöntem ile tedavi edilir. Bu yöntemde kişiden düzenli olarak (2 haftada 1) yarım litre kan alınır. Tüm kanın neredeyse on ikide biri. Düzenli feritin seviyesi kan testleri ile izlenir.
Kan bağışı demir depolarını tüketebilir. Bu sebeple düzenli olarak kan bağışı yapan bireylerin demir eksikliği anemisi riski daha yüksektir. Kan bağışı nedeniyle düşen hemoglobin oranı demir açısından zengin yiyeceklerin daha fazla tüketilmesiyle giderilen geçici bir sorun olabilir.
Demirin emilimi çok hızlıdır. Yüksek dozda alındığında hızla emilerek dolaşımda serbest halde bulunur ve bütün dokularda özellikle karaciğerde birikerek hücre ölümüne yol açabilir. Sonuçta karaciğer yetmezliği gelişir ve çocuğun kaybedilmesine neden olabilir."
Böyle durumlarda doktorlar belirli bir süre kalsiyum açısından zengin besinler tüketilmesini önerir. Çinko magnezyum gibi minerallerin alınması da gerekmektedir. Ayrıca kan bağışının yapılması da vücutta depolanan demirin azalmasını sağlayan diğer bir yöntem olarak bilinmektedir.
Ferritin yüksekliği bulunan kişilerde kalp çarpıntısı, yorgunluk, bitkinlik, göğüs ağrısı, eklem bölgelerinde ağrı, kilo kaybı, iştahsızlık, karın ağrısı, cinsel isteksizlik ve cilt renginin koyulaşması gibi belirtiler görülür.
Aynı zamanda kalsiyum demirin emilimini engellemektedir. Bu nedenle de mercimekle yoğurt tüketmek veya pekmezle beraber yoğurt tüketmek demirdin yararlılığını azaltacaktır. Mayalı ekmek tüketimi demirin emilimini artırdığı için tüketilmelidir.
Kan kaybedildiğinde onunla birlikte demir de kaybedilir. Sütün iyi nitelikleri vardır (yağ, protein, kalsiyum, D vitamini vb.). Ancak süt ve süt alternatifleri (soya sütü gibi) çeşitli nedenlerle demir eksikliği anemisi olan çocuklar için iyi değildir. İnek sütü ve süt alternatifleri demir açısından düşüktür.
Ancak bu zengin mineraller aynı zamanda kolesterol de içerdiğinden dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Haftada 2 gün kırmızı et, 2 gün beyaz et ve 3 gün balık tüketimi yeterli oluyor. Etin yanında C vitamini içeren bol limonlu yeşil salata tüketmek de demir emilimini artırmaya yarıyor.
En basit olarak günlük su ihtiyacının karşılanmasında maden suyu en iyi alternatiftir. Maden suyu aynen su gibi oksijenin dokulara, demir ve hemoglobinin tüm hücrelere taşınmasında etkili rol oynar.
Serum Demiri: Kandaki demir miktarını ölçer. Ortalama referans aralığı 60-170 ug/dL olmakla birlikte 90-100 ug/dL arasında olması istenir.
Aneminin en sık görülen belirtileri arasında nefes darlığı, çabuk yorulma, halsizlik, baş dönmesi, konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı, tırnak kırılması, saç dökülmesi, çarpıntı, solgunluk, zayıflık bulunmaktadır.
Nasıl tedavi edilir? ANEMİ tedavisinde çoğunlukla ağızdan ilaçla demir tedavisi yeterli olur. Tedaviye başladıktan iki ay sonra hemoglobin düzeyi normale döner, ancak çoğunlukla kemik iliğinde olan demir depolarını doldurmak amacıyla tedaviye 6-12 ay daha devam edilmelidir.
Beyinde demir birikimi olan nörodejenerasyon, demirin bazal ganglionlarda biriktiği ve ya ilerleyici distoni, Parkinsonizm, spastisite, optik atrofi, retinal dejenerasyon, nöropsikiyatrik veya çeşitli nörolojik anormalliklerle sonuçlanan, halen araştırılmakta olan heterojen bir kalıtsal nörolojik bozukluklar grubudur.
Serum ferritin seviyesi 15 g/ L altına düşdüğünde, emziren annelerde 25 g / L altına testin duyarlılığı azalmaktadır. Saç dökülmeleri ve serum ferritin seviyesi ile ilgili yapılan çalışmalarda saç dökülmeleri serum ferritn seviyesi 70 g / L altına düşdüğünde görülmektedir.
Araştırmalar demir eksikliği olan kişilerde saç dökülmesinin arttığını, demir depoları dolduğunda ise yeni saç oluşumunun hızlandığı ve dökülmenin azaldığına işaret ediyor.
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal anormal kabul edilir. 1000 ng/mL üzerinde çıkan bir ferritin sonucu karaciğer sirozu, kanser ve ciddi enfeksiyonlar ile mücade edildiği anlamına geleceğinden, oldukça tehlikelidir.
Demir birikimi hemokromatozisi düşündürebilir. Karaciğerinizde hasar olup olmadığını araştırmak için karaciğer fonksiyon testleri yapılabilir. Karaciğer hasarı hemokromatozisin bir belirtisi olabilir. Hemokromatozis varsa karaciğer fonksiyon testleri hastalığın şiddetinin belirlenmesinde yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri