Cildinizi ovalamadan, sadece baskı uygulayarak havlu ile kurulayın. Vücut için de aynı şekilde, sabah akşam ılık su ile cildi fazla ovalamadan alınacak bir duş, cilt temizliğinde büyük rol oynayacaktır. Çay ağacı, salisilik asit ve benzoyl peroxide içeren duş jeli ve temizleyicileri tercih edin.
Deri altı sivilceler, gözeneklerde biriken ölü dokular, kir ve yağın cilt tarafından hapsedilmesi ile oluştuğu için yeterli cilt temizliğinin yapılmaması da nedenler arasında sayılabilir. Cilt yüzeyinin tahriş olması ve hasar görmesi, söz konusu bölgede deri altı sivilcelerin oluşmasına neden olur.
Eğer vücut çok miktarda sebum üretiyorsa (cildimizi nemli tutan yağ), ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir. Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur.
Vücutta çıkan sivilceler birçok durumun habercisi olabilir. Özellikle genetik unsurlar, adet dönemi hormonların değişimi, stres, anksiyete, düzensiz beslenme, güneşin zararlı etkileri, çevresel etkiler ya da ilaç kullanımı gibi pek çok unsur nedeniyle sivilce oluşabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Ani sivilce artışı, hormonlarda bir dengesizlik yaşandığının habercisi olabilir. Genellikle ergenlik dönemi, adet öncesi, menopoz döneminde yaşanan hormon değişiklikleri sivilcelenmeye neden olabilir.
Sivilceler genellikle cildin fazla sebum, yani yağ üretmesi nedeniyle oluşur. Bunun dışında hormonal bozukluklar, aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, stres, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri ve yanlış cilt bakımı çenede sivilce oluşumuna sebep olabilir.
İltihaplı sivilce, kıl köklerinde bakteri ya da diğer mikroorganizmaların birikmesi sonucu oluşan kırmızı ve ağrılı şişliklerle karakterize bir cilt rahatsızlığıdır. Gözeneklerin tıkanması sonucu kıl köklerinde ölü cilt hücreleri, yağ, kir ve hastalık yapıcı bakteriler birikir.
Normalde üretilen sebum kıl köklerinden ve gözeneklerden cilde geçer. Ancak fazla sebum gözenekleri tıkayarak sebum geçişini bloke edebilir. Foliküller tıkandığında, ciltte bulunan bakteriler foliküllerin içinde büyümeye başlar. Bunun sonucunda iltihap ve sivilce büyümesi gelişir.
Gül suyu, limon suyu, Hindistan cevizi yağı, karbonat, elma sirkesi ve yeşil çay tonikleri sivilceye iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Sıcak kompres uygulamak, sivilcenin ağrısını hafifletir ve bunun yanında beyaz uç vermesini sağlar. Soğuk kompres ise, yine ağrıyı hafiflettiği gibi sivilce şişliğinin de inmesine yardımcı olacaktır.
Aloe vera jelini aktarlarda ve eczanelerde bulabileceğiniz gibi evinizde yetiştireceğiniz aloe vera bitkisinden de doğal olarak elde edebilirsiniz. Antibakteriyel jel ile kör sivilceleri temizleyerek, iltihapla savaşabilirsiniz. Sivilcenin üzerine jeli sürdükten 20 dakika sonra ılık suyla yüzünüzü temizleyebilirsiniz.
Yanaklar ( 4. ve 5. bölge): Yanaklarda çıkan sivilceler akciğerinizde problem olduğunu gösterebilir. Akciğerle ilgili sorunlar genellikle aşırı sigara tüketimi ya da sigara dumanına sürekli maruz kalma veya alerjilerden kaynaklanabilir.
Deri altı sivilce, uygun bir tedavi ile genellikle bir iki hafta içinde geçer. Ancak bazı durumlarda cilt altında birkaç ay kadar kalabilir ve bu durum ağrı ile ciltte tahrişe neden olabilir. Hatta fazla sebum, bakteriler ve ölü cilt hücreleri cilt gözeneklerini tıkayarak enfeksiyona neden olabilir.
Kuruluk, pullanma, soyulma ve kızarıklık gözlemlenebilir. Tedavi sürecinde ilk dönemde sivilceler daha da artabilir ancak bu geçici bir durumdur. Cilt genellikle maksimum 2. aydan sonra tedaviye alışır, sivilce geçme süresi ise kişiye bağlı olarak 4-8 ay arasında değişkenlik gösterebilir.
Salisilik asit veya glikolik asit içeren ve reçetesiz satılan akne kremleri, jeller ve merhemler, cilde uygulandıklarında ölü cilt hücrelerinin dökülmesini hızlandırıp, ciltteki fazla sebumu temizleyerek kapalı komedonları geçirmede etkilidir.
Sivilce problemi yaşıyorsanız; ekmek başta olmak üzere beyaz un ile yapılan her türlü yiyecek, pirinç, şeker, şekerlemeler, asitli ve şekerli içecekler, bal, mısır şurubu, akçaağaç şurubu ve agave gibi tatlandırıcılardan uzak durmalısınız.
Ayrıca, patlatılan sivilce dokusunun açık yara hale gelmesi sonucunda sivilce içeriğinde yer alan mikroorganizmaların iltihabi reaksiyonu daha geniş bir alana yayılmış olur. Açık yara, yeni bakterilerce tekrar iltihaplanmaya müsait hale gelir ve kalıcı izler kalabilir.
Rafine şeker dışında beyaz ekmek, pizza hamuru ve diğer beyaz unlu mamüller, bisküvi-kraker, mısır gevreği (corn flakes) gibi gıdalar da yüksek glisemik indekse sahiptir ve bunun gibi gıdaların fazla tüketilmesi akneyi artırma potansiyeline sahiptir.
Deri Altında Kistik Akne
Tedavisinde eğer uygun ise içeriği temizlenebilir. Uzun süre devam eden kistik aknelerde ise kistin içine enjeksiyonla ilaç verilerek tedaviye başlanır ve kistin içeriği temizlenebilir duruma getirilir.
Yarım çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ilave edin ve karıştırın. Sivilcenin üzerine parmağınızla sürün. 20 dakika kadar bekledikten sonra yıkayın. Bu uygulamayı sivilcenin iltihabı kuruyana kadar her gün tekrarlayabilirsiniz.
Cilt altında uç vermemiş sivilcelere kör sivilce denilmektedir. Cildin alt kısmında oluşan bu sivilceler oldukça ağrılı ve rahatsız edici büyüklüktedir. O yumruk şeklinde bir görüntüye sahip olan bu kör sivilcelerin aynı zamanda kızarık ve şiş bir yapısı bulunmaktadır.
Aşırı yağlı ve baharatlı yiyecekler, rafine şeker, süt ve süt ürünleri, işlenmiş gıdalar, sivilce oluşumuna neden olabildiği bilinen gıdalar arasında yer alır. Diyetinizi cilde iyi gelen besinler ile zenginleştirerek cilt sağlığınızı destekleyebilir ve çenede sivilce sorununu azaltabilirsiniz.
Kör sivilceler genel olarak kendiliğinde de geçer. Geçmeyenleri için ise doğal yöntemlere başvurulabilir. Bunlar dışında sivilce geçiren iltihap kremleri de kullanılabilir. Akne spot kremleri ve ılık kompresler yapılarak deri altı akne tedavisi uygulanabilir.
Geçmeyen sivilce sebeplerinin birbirinden farklı etkenler olduğunu söylemek mümkündür. Genel olarak sivilce sorunu; stres, düzensiz beslenme ve hormonal değişikliklerden ileri gelir. Ancak uzun süre geçmeyen sivilceler söz konusuysa bu durumun ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olma ihtimali olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri