Kabardey-Çerkes dili, Kafkas dillerinin kuzeybatı gruplarından Adige- Abhaz dil ailesine bağlıdır. Çerkesçeye çok yakın Abhaz, Abazin ve Adige dilleridir.
Bunlardan en yoğun Çerkes nüfusa sahip olan il Kayseri'dir. 1955 yılı nüfus sayımına göre de Türkiye'de yaşayan Çerkeslerin %53'ü Kayseri'dedir. Aynı sayıma göre, Kayseri'den sonra en çok Çerkes nüfusa sahip olan iller sırasıyla Kocaeli, Bolu, Balıkesir, Tokat ve Samsun'dur.
Kuzey Kafkasya'nın otokton halklarından olan ve Adıge[1] topluluklarından oluşan Çerkeslerin Kafkasya'daki varlıkları milattan önceki dönemlere kadar uzanmaktadır. Çerkes adının da Antik Çağda Çerkesya'da yaşamış olan Kerketlerin (Cercetae) isminden türemiş olduğu düşünülmektedir[2] .
Adigece, 1927 yılına değin Arap alfabesini, 1927-37 arası Latin harflerini kullanmış, 1937'den beri de Kiril (Rus) alfabesini kullanmaktadır. Kabardeyce ise 1924'e değin Arap, ardından 1936'ya değin Latin alfabesini kullanmış, 1936'dan beri de Kiril alfabesini kullanmaktadır (6).
Günümüzde Kafkasya'da yaşayan Çerkeslerin çoğu Doğu Çerkeslerinden Kabardeyler ile Batı Çerkeslerinden Bjeduğ ve Çemguy boylarından oluşurken, Kafkasya dışı diasporada yaşayanlar ise Batı Çerkeslerinden Abzeh ve Şapsığ gibi boylardan oluşur.
İlgili 21 soru bulundu
Çerkesler, yani Kuzey Kafkasya halkları, Karadeniz'den Hazar denizine kadar olan Kuzey Kafkasya topraklarında yaşayan halkların ortak adıdır (Ersoy, Kamacı, 1994: 16). Çerkes terimi, Araplar, Avrupalılar ve Türklerce kullanılan bir terimdir. Hiçbir Kuzey Kafkasya halkı kendi dilinde 'Çerkes' adını kullanmaz.
Bugün Çerkeslerin büyük çoğunluğu Sünni Hanefi Müslümandır. Çok küçük bir azınlık ise Ateizm-Deizm, Ortodoks Hristiyan veya pagan inançlarına mensuptur.
Kabardey-Çerkes dili, Kafkas dillerinin kuzeybatı gruplarından Adige- Abhaz dil ailesine bağlıdır. Çerkesçeye çok yakın Abhaz, Abazin ve Adige dilleridir. Çerkes dili günümüzde yaygın olarak Rusya ve Yakın Doğu'da kullanılmaktadır.
Çerkesler Kafkasya'nın kadim topluluklarından bir tanesi. Uzun yüzyıllar yüksek dağların çevresinde bölgenin yerlisi olarak yaşadılar. Ancak 1864 yılında Rus İmparatorluğu pek çoğunun anavatanından kopmasına, diasporaya neden oldu. Yüz binlerce Çerkes bu nedenle Osmanlı İmparatorluğu'na göç etti.
Karaçaylar, Balkarlar ve Adığeler Hanefi mezhebinden, İnguşlar, Çeçenler ve Dağıstanlılar ise ağırlıklı olarak Şafii mezhebindendir. Türkiye'deki Çerkeslerin 893 köy-kasabası bulunmaktadır.
6. Çerkesler, Kafkasya'nın otokton halkıdır. Ne Orta Asya'dan Türklerden gelmelerdir, ne de Rus kökenlidirler.
Kitapta yer alan günümüzün ünlü Çerkesleri şunlar: Ahmet Mithat Efendi, M.Zahid El-Kevseri, Hüseyin Rauf Orbay, Hüseyin Avni Lifij, Recep Peker (Eski Başbakan), Said Faik Abasıyanık, Kemal Tahir, Yaşar Doğu, Avni Abraş, Hayri Domaniç, Nazım Erken, Süleyman Seba, Doğan Kuban, Fikret Hakan,Yıldırım Gencer, Ediz Hun, ...
Çerkesler, binlerce yıldır Kuzey Kafkasya'da yaşayan ve komşuları Slav, Türk ve Farsi topluluklarla hiçbir akrabalık ilişkisi olmayan kadim ve otokton bir halktır.
Çerkes mutfağının en meşhur yiyeceklerinden biri psihalive ya da diğer adıyla haluj. Aslında mutfağımızda kıymalısını sıkça tükettiğimiz bir çeşit patatesli mantı. Fakat Çerkeslerde farklı hamur boylarının olması, yemeğin içeriği aynı bile olsa farklı adlarla isimlendirilmesine neden oluyor.
Tüm Türkiye vatandaşları resmi amaçlar için Türk olarak kabul edilir, ancak Türkiye'de 1.000.000–3.000.000 etnik Çerkes olduğu tahmin edilmektedir.
Tarihin en eski dönemlerinden beri yaşadıkları anayurtları Kafkasya'da eşsiz bir dil ve kültür geliştiren Çerkesler yüzyıllarca süren onurlu direnişlerine rağmen Çarlık Rusyası ile büyük devletlerin kolonyalist politikaları ve stratejik hedefleri doğrultusunda soykırıma uğradı. Anavatanlarından sürgün edildi.
Çankırı'nın en eski ilçelerinden olan Çerkeş'in merkeze uzaklığı 120 kilometre olup kuzeyinde Karabük'e bağlı Ovacık, kuzey doğusunda Bayramören, doğuda Atkaracalar, güneydoğusunda Orta İlçesi, güneyinde Ankara'ya bağlı Kızılcahamam ve batısında da yine Karabük'e bağlı Eskipazar ve Bolu iline bağlı Gerede ilçeleri ...
Şerif Hüseyin'in babasının eşlerinden birinin, Bezm-i Cihan adlı bir Çerkez olduğu ifade edilir. Ürdün'ün ilk kralı Abdullah bin Huseyin, bu Çerkez büyükanneyi her zaman saygıyla anmıştır.
Batı ч ↔ дж Doğu: чэтыу ↔ джэду (kedi); чэты ↔ джэд (tavuk); апч ↔ абдж (cam)
çerkesce -adigece, kardeş manasına gelir. adıgece "erkek kardeşim" anlamına gelen kelime. si (benim) - go (oğlan) - şı (kardeş) ek ve kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşur. kız kardeş şıphu, sadece kardeş ise şı şeklinde söylenir.
Karadeniz'in hırçın dalgaları bazen koca gemilere mezar oluyor bazen de hasta olan yolcular denize atılıyordu. Sadece 30 bin Çerkesin sürgün sırasında hayatını kaybettiği ve denize atıldığı düşünülüyor. Bu sebeple Çerkes halkı, Karadeniz'den çıkan balıkları atalarına saygısızlık yapmamak için uzunca bir süre yememiş.
Çerkez Dili ve Edebiyatı mezunları, akademik kurumlarda öğretim görevlisi olarak çalışabilir, kültür ve sanat kurumlarında görev alabilir, dil ve kültür araştırmaları yapabilir veya çeviri ve editörlük gibi alanlarda çalışabilirler.
Kuzey Kafkasya coğrafyasında bulunan Gürcistan'ın Abhazya bölgesi Abazaların anavatanlarıdır. Kök olarak Abazin kelimesinden türemiştir. Bu halkın siyahî ırktan olan ve daima Abhazya'nın dağlık bölgelerinde yaşayan çeşitli özellikleri de vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri