Cesaretlendirme Tekniği Adleryan Terapi için yorumlama kadar önem arz eden diğer bir teknik ise cesaretlendirmedir. Bu teknikle danışan kendi güçlü yönlerini daha net fark eder. Seçimleriyle hem kendi dünyasını hem de dünyayı nasıl etkileyeceğini görür.
Mucize Soru (The Miracle Question): Bu teknik, danışanın gelecekteki çözümler üzerinde odaklanması ve amaçlarını netleştirmesi için kullanılır. Mucize soru genellikle şöyle sorulur: “Bu akşam uyuduğunda bir mucizenin gerçekleşeceğini ve bugün buraya getirdiğin sorunların çözüldüğünü varsay.
Vygotsky'e göre çocuklar, oyun yoluyla gerçekleşemeyen isteklerini imgesel bir şekilde ortaya koyarlar ve oyunları içerisinde, tıpkı sanatçılar gibi, sembolik bir gerçeklik yaratırlar (Vygotsky, 2004). Çocuklar –mış gibi yaparken, bir nesneyi sürekli olarak bir başka nesneyi sembolize edecek şekilde kullanmaktadır.
Adlerci terapide, terapistler danışanlarını hasta veya tedaviye muhtaç bireyler olarak görmezler. Amaç toplumsal alışverişi sağlayarak, danışanı toplum içinde eşit yaşatacak şekilde eğitmektir. Bireyin inançlarını değiştirmede en güçlü yöntem onu cesaretlendirmektir.
Düğmeye Basma: Bu teknik danışanlara hoş olan ve olmayan deneyimlerin ayrı ayrı portresini çıkarmayı ve bu deneyimlere eşlik eden duygulara dikkat etmelerini içerir. Bu tekniğin amacı danışanlara düşüncelerini kullanarak her ne duygusu yaratmak istiyorlarsa yaratabileceklerini öğretmektir.
İlgili 39 soru bulundu
Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar. Bundan sonra da danışmanın yardımıyla bu diyalog üzerinde derinleşilir.
Derecelendirme tekniği, Derecelendirme soruları danışanın bireysel görüşünü, diğer insanlara ilişkin görüşünü ve başkalarının kendi görüşünden etkilenip etkilenmediğini tartışmak için kullanılır. Bu teknik çok yaratıcı bir biçimde, danışanların birçok deneyim hakkındaki algılamaları na uygulanabilir.
Bilişsel Davranışçı Terapi ; çağdaş bilimsel arka planı güçlü, hızlı ve etkili bir terapi yaklaşımıdır. Günümüzde tüm psikolojik sorunlarda kullanabilen güvenirliliği ve geçerliliği yüksek bir terapi yöntemidir.
Adler kişiliği çevrenin (sosyal belirleyiciler) belirlediğini savunur. İnsan öncelikle sosyal dürtülerle motive olur. Geçmiş yaşantıların önemi yoktur. Önemli olan kişinin geçmişteki algılarıdır ve bu algıların bugünkü yasamı nasıl etkilediği önemlidir.
Alfred Adler (7 Şubat 1870 – 28 Mayıs 1937), bireysel psikoloji ekolünün kurucusu, Yahudi kökenli Avusturyalı psikiyatrist.
Düğmeye Basma
Genel Bilgi: Danışandan gözünün önüne hoş bir sahneyi veya olayı getirmesi ve o zaman ortaya çıkan duygusunun ne olduğunu bulması istenir. Daha sonra danışan olumsuz duygular uyandıran (acı çekme, utanma, öfke gibi) bir sahneyi hayal eder ve bu duygunun ne olduğuna bakar.
Düğmeye Basma Tekniği
Terapide danışanlar bazen duygularını kontrol etmekte güçlük çekebilirler. Bu tür durumlara karşın düğmeye basma tekniği geliştirilmiştir. Bu teknikteki asıl amaç danışanın gerçek duygusunu bulmasına yardım etmektir. Danışan kendisinde önemli duygular ortaya çıkaran bir sahneyi hayal eder.
Adler'in kuramındaki en önemli tekniklerden biri “Düğme Tekniği” veya “Düğmeye Basma Tekniği”dir. Bu teknik danışana hoş olan ve olmayan deneyimlerin ayrı ayrı portresini çıkarmayı ve bu deneyimlere eşlik eden duygulara dikkat etmesini içerir.
Geleceği okuma veya kristal küre tekniği (The Crystal Ball Technique): Bu teknik kendinizi gelecekte artık sorunun olmadığı bir durumda hayal etmenizi sağlayarak, başarılı bir şekilde işlevsellik kazanmanıza yardımcı olur.
Yataktan çıkma ve sosyalleşme gücü bulmak, depresif eğilimlerin şiddetine bağlı olarak duş almak, yemek yemek, kıyafetlerini değiştirmek gibi günlük aktiviteleri yerine getirebilecek gücü kendinde bulmak gibi davranışsal değişiklikler terapi sürecinin iyi ilerlediğini gösteren güçlü işaretler olabilir.
Genelde sorunlar yaşandığı sırada çözümler göz ardı edilir.Bu teknikle çözümlerin tekrar keşfedilmesine yardımcı olunmaya çalışılır. Çözüm odaklı terapi danışanın sorunlarını, sorun olarak görmediği anların olduğu düşüncesinden hareket eder. Bu anları da ''istisna'' olarak adlandırır.
Aşağılık kompleksi ya da Aşağılık karmaşası, bireysel psikoloji ekolünün kurucusu Alfred Adler tarafından ortaya atılan ve kişinin bazı yönlerden kendini diğerlerinden aşağı hissetmesine neden olan karmaşasına verilen addır. Bu komplekse sahip kişilerde genellikle kendini ispat etme çabası görülür.
Karakter özelliklerinin tümünün kişilik özelliklerine kıyasla edinilmiş özellikler bütünü olarak kabul eden Adler, karakteri, insanın çevresine karşı aldığı tavır, saygınlık eğiliminin toplumsallık duygusuyla bağlantılı olarak amacına ulaşmak için izlediği temel doğrultu olarak tanımlar (Adler,1996).
Yansıtma kavramı, diğer bir adıyla projeksiyon, Sigmund Freud tarafından ortaya çıkan savunma mekanizmalarından biridir. Kişilerin istemedikleri, kendilerine yakıştıramadığı duygu ve düşünceleri bir başkasında varmış gibi göstermesi, çevresindeki insanlara yansıtma olarak tanımlanmaktadır.
Psikoloji veya Ruh bilimi, iç güdüsel ve zihni inceleyen bilimdir. Bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra daha çok duygu ve düşüncenin incelemesini içeren Psikoloji, çok kapsamlı bir bilimsel alandır. Bu alanda uzman olan ve aynı zamanda bilgi araştırması yapanlara psikolog denir.
Terapi süresince terapistlerin bir çoğu not alırlar. Ödevler. İleriki seanslarda bunlara ek olarak daha önceki seanslarda verilmiş ev egzersizlerinde edindiğiniz tecrübeler konuşulur. Bu ödevler gözlem ya da kazanımlarınızı hayatınıza uygulamanız olabilir.
Geleneksel terapi seanslarında terapistler, hastalarıyla genellikle haftalık veya iki haftada bir kez görüşme gerçekleştirirler. Bununla birlikte, ihtiyaçlara ve hedeflere bağlı olarak herkese uyan tek bir yaklaşım şekli yoktur.
EMDR uygulamasında, danışanın kendine ait iyileşme mekanizması harekete geçirilerek, EMDR tedavisi kişideki travmatik anıya erişilmesini ve sonrasında, bilgi işlemenin iyileşmesini ve travmatik anı ile daha uygun olan bilgilerin arasında ilişki kurulmasını sağlamaktadır.
Aynı zamanda çözüm odaklı kısa süreli terapi teorik bir yaklaşımdan çok pragmatik bir bakış açısını temel alır (Berg & Miller, 1992). Terapi süreci 1-20 seans arasında değişebilmekle beraber ortalama 6 seanstan oluşur (Doğan, 2016).
Dışsallaştırma, anlatı terapisi tekniklerinden en önemlisidir. Bireyi, problemin bir parçası olarak ele almak yerine, bireyi problemin dışına çekmek, bu tekniğin temel amacıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri