Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB)kararları ile ilgili kayıtlar adli sicilde tutulmayıp kendine özgü başka bir sistemde toplanır. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması bir mahkûmiyet kararı olmadığından, adli sicile de kaydedilmez ve sanık sabıkalı kabul edilmez.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, Adli Sicil Kaydı (Sabıka Kaydı) kayıtlarında görünmez. HAGB kararları, adli sicil kaydında bu hükümlere özgü bir sisteme kaydedilir. Bu nedenle e-devlet üzerinden alınan sabıka kaydında veya adliyeden alınan adli sicil kaydında HAGB kararı gözükmez.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, arşiv kaydında değil adli sicil kaydında yalnızca hakim, Cumhuriyet savcısı ve mahkeme tarafından talep edilmesi halinde çıkmaktadır.
Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması güvenlik soruşturması anlamında etki etmekte ve adaylar elenmektedir.
HAGB Bozulması Halinde Yatarım Var mı? HAGB kararı bozulmasından sonra hapis cezası infazı gerçekleşir. HAGB ve sonra işlenen suçun cezasına göre mutlaka cezaevine giriş olacaktır. Çünkü artık hüküm verilmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Hagb kararı kararın kesinleşmesinden 5 yıl sonra silinir. Silinmesi için kararı veren mahkemeye dilekçe ile başvurmanız gereklidir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması hangi madde? HAGB kararı CMK 231.madde de düzenlenmiştir.
Yukarıda yer verilen kural uyarınca HAGB kararı hukuki sonuç doğurmayacağından güvenlik soruşturmasına da esas alınmasına imkan yoktur. Nitekim Danıştay 12.
Danıştay 8. Dairesi, kasten işlenen bir suçtan dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahküm olanların POMEM'e alınmamasını öngören yönetmelik hükmünün iptal istemini reddetti.
Devletin güvenliğine, anayasal düzene karşı işlenen suçlar ile yüz kızartıcı suçlardan verilen HAGB (hükmün açıklanmasının geri bırakılması) kararı memuriyete alınmaya engeldir. Memuriyete alındıktan sonra bu suçlardan dolayı HAGB kararı verilmesi durumunda da memuriyet ile ilişiği kesilir.
657 sayılı Kanun'un 48. maddesinde sayılan katalog suçlara ilişkin olsa dahi tek başına HAGB kararı memuriyete engel değildir.
Bir kimse, genel aftan faydalandığı suçu tekrar işlese dahi, suçun tekerrüründen dolayı cezasında ağırlaştırma yapılmaz. Bu kişiler hakkında HAGB (hükmün açıklanmasının geri bırakılması) kararı verilemezse de, cezanın ertelenmesine karar verilebilir.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı sanık tarafından kabul edilmek zorunda değildir. Sanık tarafından kabul edilmediği takdirde geri bırakılması düşünülen hüküm açıklanır ve gerekli ise sanığa ceza verilir. Bu durumda ortada bir hüküm olması nedeniyle ilgili kanun yollarına başvurulabilir.
Memnu yani yasaklanmış hak iadesi kararı alındığı takdirde infazdan itibaren 15 yıl geçmesi üzerine arşiv kaydı silinir. Memnu hakların iadesi kararı alınmazsa da 30 yıl içerisinde adli sicil arşiv kaydı silinir. Memnu hakların iadesi kararı cezayı veren mahkeme tarafından verilmektedir.
HAGB kararı ise niteliği gereği kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı değildir. Bu sebeple DMK m.48/5-a hükmünde yer alan "devlet memuru olabilmek için kişinin hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet hükmü bulunmaması şartı" ihlal edilmez. Böylelikle HAGB kararı tek başına memurluğa engel teşkil etmez.
Zira HAGB kurumu beraat hükmüyle değil mahkûmiyet kararıyla ilgili bir müessesedir. Diğer bir ifadeyle HAGB kurumu beraat hükmüne seçenek bir karar türü olmadığından kurumun beraat oranlarını değil mahkûmiyet hükmüne seçenek yaptırım oranlarını etkileyecek bir potansiyeli vardır.
Diğer bir anlatımla Yargıtay; sanık hakkında HAGB verilmesine ve ilgili HAGB'ye göre denetim süresi başlamasına rağmen, kişinin başka bir suçtan yargılaması yapılırken suç tarihi HAGB'nin kesinleşme tarihinden önce olduğu takdirde kişi hakkında bir kere daha HAGB kararı verilmesinin mümkün olduğunu ifade etmektedir.
HAGB kararının kesinleşmesinden sonra 5 yıl içerisinde kasıtlı bir suç işlenmesi veya mahkeme tarafından verilen denetim tedbirlerine uyulmaması durumunda kararı veren mahkeme hükmü açıklayacaktır.
Her bir ceza ayrı ayrı değerlendirilir. Bir yıldan daha az hapis cezası verilen mahkûmiyet hallerinde memuriyete engel bir durum bulunmamaktadır. Ancak cezanın infazı süresince bu kişi tedbiren görevden uzaklaştırılır, süreç sonunda görevine geri döner.
Ceza yargılaması sisteminde her suç birbirinden bağımsız olup ayrı ayrı değerlendirmeye alınır. Mahkeme iki suçtan da aynı anda HAGB kararı verebilirdi. Bu konuda yasal bir engel yok.
657 sayılı Kanunun 48/A.5 maddesinin uygulamasında nitelikli suçlardan mahkumiyet halinde dahi HAGB kararı verildiğinde bu durum memuriyete engel oluşturmamaktadır.
Uyuşturucu kullanma suçu ise polislik başvurusuna engel olan suçlar arasında sayılmamıştır. Sonuç itibariyle uyuşturucu kullanma ile alınan beş senelik bir erteleme kararı ve denetimli serbestlik bu kurumlara başvuru durumunda olumsuzluk yaratmaz.
Buna göre taksirli suçlardan mahkumiyet alınmış olması polis ve bekçi olmaya engel oluşturmamaktadır.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, Ceza Muhakemesi Kanununa özgür bir kurumdur. Sanık hakkında verilen cezanın belli bir denetim süresi içerisinde kasıtlı bir suç işlenmemesi durumunda ceza kararının ortadan kalkmasına ve davanın düşmesine sebep olan bir karardır.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının kesinleşmesi ile sanık beş yıl süreyle denetime tabi tutulacaktır. 5 yıllık süre hakimin takdir yetkisinde değildir. Kanunun lafzı açıktır. Kişi beş yıl içerisinde kasıtlı olarak bir suç işlerse hakkında verilen HAGB kararı bozulacaktır.
Mahkemeler mevcut delil durumuna göre, uygun şartları taşıyanlar için hükmün geri bırakılması kararı verebiliyor. 2 yıldan az süreli hapis ve adli para cezaları uygulanmıyor. Ceza, 5 yıl askıya alınıyor. Sanık bu sürede yeni bir suç işlemezse mahkumiyet hükmü ortadan kalkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri