Kitapta anlattığı dünya Amerika'nın gelecekteki durumudur ve neredeyse tüm dünyaya hakimiyet kuracağı düşüncesi ile ortaya çıkan bir dünya modelidir. Cesur Yeni Dünya'da en çok önem verilen şey istikrardır.
Kitap, Ford'un yeni dünyasının işleyişini anlatmakta. İngiliz yazar Aldous Huxley'nin 1932 yılında yayımlanan bu eserinde Cesur Yeni Dünya'da eleştirel bakış açısını hayal gücü ve kara mizah ile harmanlıyor. Böylece yazar, eserinde geleceğin modern toplumuna ağır bir insanlık dersi veriyor.
Aslında tanımlanan dünya bir ütopya olarak da gözükebilir, fakat ironik bir ütopya; zira insanlık sağlıklı, teknolojik açıdan gelişmiş, savaşlar ve yoksulluk yok edilmiştir; tüm ırkların eşit olduğu ve herkesin mutlak olarak mutlu olduğu bir dünya vardır.
Aldous Huxley tarafından kaleme alınan, aynı isimli bilim kurgu klasiği Brave New World'den ekrana uyarlanan dizi, uzak bir gelecekte, insanların üreme alanında çağ atladığı; savaşların ve yoksulluğun sona erdiği bir düzende geçiyor.
huxley'nin bize sunduğu ütopya modeli, insanlıktan arınmış bir sistem. thomas more gibi mükemmel bir siyasi yapı ya da eğitimli insanlar değil, insanların benliğini yok etmesi gerektiğini öngörüyor huxley. işte bu nedenle cesur yeni dünya bir distopyadır.
İlgili 31 soru bulundu
Cesur Yeni Dünya, Aldoux Huxley, çev. Ümit Tosun, İthaki Yayınlarıİstanbul, 2003, 348 s. 1931 yılında Aldous Huxley tarafından kaleme alınan Cesur Yeni Dünya yayınlandığı tarihten 600 yıl sonrasını kurgulayan distopik bir romandır.
Şu An Yeni Bir Takvimin İçindesiniz! Cesur Yeni Dünya romanındaki olaylar, 26'ncı yüzyıl İngiltere'sinde geçiyor. Ancak eserdeki zaman “Ford'dan sonra 632 yılı” olarak adlandırılıyor.
Distopik edebiyat içinde en ünlü olanları George Orwell'ın 1984 ve Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünya adlı romanlarıdır.
Huxley'in 1932 yılında yazdığı Cesur Yeni Dünya bugün halen daha çok konuşulan ve tartışılan anti-ütopya olma özelliğini korumaktadır.
- John the Savage (Vahşi) : Thomas ve Linda'nın oğlu olmaktadır. - Henry Foster: Hatchery'nin yöneticisi ve Lenina'nın partneridir. - Lenina Crowne: Beta Artı Embriyo personeli, sarışın ve John'ın sevdiği kişidir. - Mustapha Mond: Batı Avrupa'nın Dünya Denetçisidir.
ALDOUS HUXLEY-CESUR YENİ DÜNYA KİTAP İNCELEMESİ-BİLİMKURGU KLASİKLERİ - YouTube.
Yazar Aldous Huxley'in ilk ütopik romanı olan Cesur Yeni Dünya kitabı, insanlığa yapılan ağır bir eleştiri niteliği taşımaktadır.
Detay. İngiliz yazar Aldous Huxley'nin 1932 yılında yayımlanan Cesur Yeni Dünya adlı eseri, distopya edebiyatının dünyadaki en güçlü örnekleri arasında yer alıyor.
Brave New World, 15 Temmuz 2020 tarihinde ilk gösterimini NBCUniversal'ın yayın servisi olan Peacock ve Birleşik Krallık'taki Sky One'da yapmış Amerikan bilimkurgu distopya dizisidir.
1. "Cesur Yeni Dünya", Aldous Huxley
Aldous Huxley'in başyapıtı, İrlanda ve Amerika'da sansüre uğradı ve yasaklandı.
Romanda anlatılanlar, “Dünya Devleti”nin takvimine göre F.S. 632 yılında (miladi takvime göre 2540) geçmektedir.
Ütopya, gerçek hayatta olmayacak kadar güzel ve ideal olan toplum biçimidir. Distopya ise ütopyanın tam tersi olarak bir toplum şeklidir. Ütopya, mükemmel anlamına gelirken distopya ise baskıcı toplumu ifade eder. Romanlarda ya da öykülerde distopya her zaman ütopik toplumlar için tehlikeli olmuştur.
Ütopyaların aksine, distopyalar ise bir toplumun mümkün olan en kötü hali olarak hayal edilir. Distopik düşünceden bahsederken genellikle baskıcı, totaliter ve insanların mutsuz olduğu bir toplum kastedilir. Ütopya ve distopya kavramlarının birbiriyle zıt olduğu söylenebilir.
Distopik romanlar genellikle çağdaş toplumun unsurlarını içeren ve bazı modern eğilimlerin sakıncalarına karşı uyarı niteliği taşıyan romanlardır. Modern toplumu bekleyen olumsuz geleceği veya durumu anlatırlar.
Cesur Yeni Dünya Huxley'nin olası tehlikeye karşı okurlarını uyardığı en bilinen yapıtıdır. Baştan sona bilimsel süreçlerle tasarımlanmış bir toplumu resmeden roman, insanlığa refah ve mutluluk getirmek amacıyla çıkılan yolda bireylerin bir proje nesnesine indirgenerek yapaylığa mahkûm edilişini anlatır.
bir aldous huxley eseri. brave new world romanının ithaki tarafından türkçe'ye çevrilmiş versiyonu.
Aldous Leonard Huxley (26 Temmuz 1894, Surrey – 22 Kasım 1963, Los Angeles), İngiliz yazar ve filozoftur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri