“Şüphesiz ben sizin Rabbinize iman ettim; işte beni dinleyin.” “O hâlde, ey beni şimdi duyan ve kıyâmete kadar duyacak olanlar; ben sadece benim değil, bütün insanların ve bu arada özellikle sizin gerçek Sahibiniz, Efendiniz ve Rabb'iniz olan Allah'a iman ettim; gelin dinleyin beni!
Surede başlıca; insanın sorumlulukları, vahiy, Muhammed'i yalanlayan Kureyş, Antakya halkına giden elçiler (Ashab-ı Karye), Allah'ın birliğini ve kudretini gösteren deliller, şeytan, öldükten sonra dirilme, kıyamet, kader,hesap ve ceza konu edilmektedir.
"Rabbimin beni bağışladığını ve nice ikram (ve ihsanlara) ulaştırdığını (bir görselerdi).” “Rabbimin geçmişteki günahlarımı bağışladığını ve beni saygın kişiler arasına dahil ettiğini bir bilselerdi.” “Rabbimin beni bağışladığını, beni ikrama mazhar olan kullarından eylediğini bilselerdi.”
Bu ayet Yasin Suresinin 58. ayetidir. "Çok merhametli olan Allahtan bir söz olarak (kendilerine) Selam (vardır)." demektir. Kuran-ı Kerimde yer alan bu ayetin anlamı merhametli olan Yaradan, bir söz olarak kendilerine selam vardır, anlamına gelmektedir.
Kur'an-ı Kerîm'de ve sahih hadislerde burada sözü edilen şehrin neresi, ahalisinin ve gönderilen elçilerin kimler olduğuna dair bilgi bulunmamaktadır. Tefsirlerde söz konusu yerleşim merkezinin Antakya ve gönderilen elçilerin ise Hz. Îsâ'nın havârileri olduğu belirtilir; buna göre karye halkı da Romalılar olmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Yâsîn sûresinde söz konusu edilen şehrin bu kavimlerden birine ait olup olmadığı bilinmemektedir. Müfessirlerin olayın meydana geldiğini söyledikleri Antakya'da milâttan sonra 35 yılında bir deprem olduğu bilinmekteyse de bunun Kur'an'da anlatılan hadise ile ilgisinin tesbit edilmesi mümkün değildir.
Kuran-ı Kerim'de Yasin Suresinde Antakya, Karye ve Şehir olarak geçmektedir. Bu surede ilk önce iki elçinin gönderildiği daha sonra ise üçüncü elçinin bu elçilere destek olmak için şehre geldiğinde şehrin kenarından gelen kişinin kavmim siz neden bu elçilere uymuyorsunuz dediğinden dolayı şehit edildiği yazılmaktadır.
Selamun Kavlen Mir Rabbi Rahim duası, manevi olarak ruhunu doyurmak isteyen kişilerin bol bol okuması tavsiye edilir. Böylece kişinin huzuru artar ve ruhsal dinginliğe ulaşır. Bu duayı sürekli okumayı alışkanlık haline getiren kişilerin sıkıntılardan kurtulur ve içi huzurla dolar.
Bir bela, bir musibet ile karşı karşıya gelindiğinde bu ayet okunarak, Allah'ın (c.c.) izni ile bu belanın uzak olması, zarar vermemesi istenmektedir.
Ebcet değeri 818 olan SELÂMÜN KAVLEN MİRRABBİRRRAHÎM ayetini 818 defa tekrar eder. Ve sonra bu sureyi okumaya devam ederek bitirirse, haceti dileği kabul olur Allah'ın izniyle.
Muhammed'e bir hitaptır (Âlûsî, XXII, 525; krş. Taberî, XXII, 178). Ardından Kur'an'a yemin edilerek Muhammed'in Allah'a ulaştıran yol (sırât-ı müstakîm) üzerinde bulunan peygamberlerden olduğu, Kur'an'ın da gafletten bir türlü kurtulamayan kitleleri uyarmak amacıyla Allah tarafından indirildiği ifade edilir.
Bu surelerden bir tanesi Yasin suresi, ayetlerden bir tanesi de Yasin suresinin 58. ayetidir. Yasin suresi 58. ayetin “Yasin Suresinin Kalbi” olduğu söylenir. Bu ayetin okunması; kötülükten korunmaya, hatim sevabı almaya ve ruhun imanla teslim edilmesini sağlar.
Sûre, adını ilk âyeti oluşturan “Yâ-Sîn” harflerinden almıştır. Sûrede başlıca insanın ahlâkî sorumlulukları, vahiy, Hz. Peygamber'i yalanlayan Kureyş kabilesi, Antakya halkına gönderilen peygamberler, Allah'ın birliğini ve kudretini gösteren deliller, öldükten sonra dirilme,hesap ve ceza konu edilmektedir.
Muhammed sav. Efendimiz: "Yasin suresi okunduğu şey içindir." diye buyurmuştur. Meşru herhangi bir arzu ve muradı olan kimse, bu maksatla 3 veya 7 gün, yatsıdan sonra veya fecir zamanında 41kere Yasin Suresi okur veya okutursa, çok kısa zamanda matlup ve muradına erişir.
Kur'ân'ın kalbi Yâsîn'dir. Her kim bu sûreyi okusa, Allah Teâlâ ona on kez Kur'ân'ı hatmetmiş gibi sevap verir.” Hak Teâlâ, Tâhâ ve Yâsîn sûrelerini yeri ve göğü yaratmadan bin yıl önce okudu.
"Yasin Suresi'ni, ölümü yaklaşan hastanın yanında okunursa Allah onun can vermesini hafifletir." Hz. Peygamber'in "Üzerine Yasin suresi okunan mevtanın azabı hafifler." dediği rivayet edilir. Bu sebeplerle Yasin Suresi cenazelerde okunur. Bunun gibi Kabristan ziyaretlerinde de Yasin Suresi okunmaya devam edilir.
(ﻗﻮﻷ) zf. (Ar. ḳavl “söz”ün tenvinli şekli ḳavlen) Sözlü olarak, sözle, söz yoluyle. Karşıtı: FİİLEN. ѻ Kavlen ve fiilen: Söz ve hareketle: Ne istediğimi kavlen değil yakında fiilen göstereceğim (Hüseyin R. Gürpınar).
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler.
Çünkü o faziletin gerçekleşmesi için ayeti belli bir miktarda tekrar etmek gerekir. Sıkıntılardan kurtulmak ve şifa bulmak için Yâsîn suresi 58. Ayet 7 ya da 40 gün okunmalıdır. Herhangi bir hayırlı isteğin gerçekleşmesi için bu ayeti, besmele ile beraber 1479 defa okumak gerekir.
(ﻗﻮﻷ) zf. (Ar. ḳavl “söz”ün tenvinli şekli ḳavlen) Sözlü olarak, sözle, söz yoluyle.
"SELAMUN KAVLEN MİR RABBİRRAHİM" AYETİNİN 25 SIRRI سَلَامٌ قَوْلًا مِن رَّبٍّ رَّحِيمٍ - YouTube. "SELAMUN KAVLEN MİR RABBİRRAHİM" AYETİNİN 25 SIRRI سَلَامٌ قَوْلًا مِن رَّبٍّ رَّحِيمٍ (kenzül havas 1,2 cilt-316 sf./19.sıralama) 0:00 KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYINIZ !
Elçiler, on sene boyunca Antakya'ya tebliğde bulunmaya devam ettiler. Halkın Allah'ı inkârda direndiği bir sırada şehrin uzak bir yerinden Habib-i Neccar geldi ve onlara elçilere uymalarını öğütledi. İnkârcılar, Habib'e saldırıp onu öldürdüler. Bunun ardından Cebrail bir çığlıkla inkârcıları helak etti.
Şehrin imarı sırasında bir sandukaya rastlanır ve sandukada cenazenin parmağında iki aslan arasında bulunan bir çocuk tasvirli yüzük bulunur. Yüzük, Hz. Ömer'e gönderilir ve üzerindeki iki aslan arasında bulunan çocuk tasvirinden, yüzüğün Danyal Peygamber'e ait olduğu kanaatine varılır.
Bölge için bu isim, o dönemde kullanılan “Hattena” adından esinlendiği söylenerek, bizzat Mustafa Kemal tarafından konulmuştur. Yani Ortaylı'nın belirttiği gibi, şehir “Hatay” ismini edilgen bir şekilde “almamış”, bu isim şehre “verilmiş”tir.
Peygamber Efendimiz (asm) ferman etti: “Dur! Sabit ve sakin ol ey dağ! Zira üzerinde nebî, sıddîk ve şehitler var.” Onun böyle demesiyle dağın titremesi geçti ve deprem durdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri