Surede başlıca; insanın sorumlulukları, vahiy, Muhammed'i yalanlayan Kureyş, Antakya halkına giden elçiler (Ashab-ı Karye), Allah'ın birliğini ve kudretini gösteren deliller, şeytan, öldükten sonra dirilme, kıyamet, kader,hesap ve ceza konu edilmektedir.
Bu ayet şöyle de tercüme edilebilir: “Dileseydik, onları bulundukları yere çakardık da ne ileri gidebilirlerdi ne de geri dönebilirlerdi!” 1 Geçmiş ümmetlerde olduğu gibi taşa, domuza, maymuna çevirirdik... 2 Şu anda böyle yapılmıyorsa bu, yapılamayacağından değil, cezâların âhirette veri... Devamı..
(Bu Kur'an, hakikati görenleri, kalben ve bedenen) diri olanları uyarması ve inkârcılar hakkındaki Allah'ın gerekçeli hükmünün gerçekleşmesi için indirilmiştir. Daha çok cenazelerde ve cenaze evlerinde ölülere faydası olur ümidiyle okunan Yasin suresindeki bu ayet; Kur'an mesajının hayatta olanları uyarmak içi...
O eşsiz yaratıcıdır, her şeyi bilir." Bir şeyi istediğinde, O'nun buyruğu "ol" demekten ibarettir; hemen oluverir." Yasin Suresi son Ayeti olan 83. Ayeti:" Her şeyin egemenliği kendi elinde olan Allah bütün eksikliklerden uzaktır ve hepiniz sonunda O'na döndürüleceksiniz."
İlgili 23 soru bulundu
Muhammed'e bir hitaptır (Âlûsî, XXII, 525; krş. Taberî, XXII, 178). Ardından Kur'an'a yemin edilerek Muhammed'in Allah'a ulaştıran yol (sırât-ı müstakîm) üzerinde bulunan peygamberlerden olduğu, Kur'an'ın da gafletten bir türlü kurtulamayan kitleleri uyarmak amacıyla Allah tarafından indirildiği ifade edilir.
Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyururlardı: Ağrıyan dişinin üzerine şehâdet parmağını koyup Yâsin-i şerîfin son tarafını nihayete kadar oku, biiznillah teâlâ şifâ bulur."
"Sizden hiç bir ücret taleb itmeyenleri ta'kîb idiniz tarîk-i hidâyete dâhil olursunuz." "Sizden bir ücret istemeyenlere uyun, onlar doğru yoldadırlar." “Sizden hiçbir ücret istemeyen kimselere uyun, onlar hidayete erdirilmiş kimselerdir.”
Şüphesiz Allah, istediğine (bu mesajları) işittirir. Fakat sen kabirde olanlara (manen ölmüşlere) işittiremezsin. 19,20,21,22. Görmeyen ile gören, karanlık ile aydınlık, gölge ile sıcak bir olmaz.
Aynı zamanda abdestsiz olarak Yasin suresinin okunmasının doğru olup olmadığı merak edilmiştir. Yasin Suresi Abdestsiz Okunur mu? Yasin suresi Kuran-ı Kerimde yer alan ayetlerden oluştuğu için bir dua niteliği taşımaz. Kuran-ı Kerim'de yer alan ayetler gusülsüz ve abdestsiz olarak okunamamaktadır.
Yasin Suresi Mekke döneminde indirilmiş olup, 83 ayetten meydana gelmektedir. "Selamün kavlen min rabbin rahim" Ne Demek? Bu ayet Yasin Suresinin 58. ayetidir. "Çok merhametli olan Allahtan bir söz olarak (kendilerine) Selam (vardır)." demektir.
Yasin suresi 58. ayetin “Yasin Suresinin Kalbi” olduğu söylenir. Bu ayetin okunması; kötülükten korunmaya, hatim sevabı almaya ve ruhun imanla teslim edilmesini sağlar.
Tefsir (Kur'an Yolu)
52. âyette geçen inkârcılara ait sözün –buradaki bir gramer özelliği dolayısıyla– “Vay başımıza gelenlere! Bizi yattığımız bu yerden kim diriltip kaldırdı? Rahmânın vaad ettiği (hakikatmiş), peygamberler de gerçekten doğru söylemişler” şeklinde anlaşılması da mümkündür (Râzî, XXVI, 89-90).
Kuran-ı Kerim'de Yasin Suresinde Antakya, Karye ve Şehir olarak geçmektedir. Bu surede ilk önce iki elçinin gönderildiği daha sonra ise üçüncü elçinin bu elçilere destek olmak için şehre geldiğinde şehrin kenarından gelen kişinin kavmim siz neden bu elçilere uymuyorsunuz dediğinden dolayı şehit edildiği yazılmaktadır.
Kur'ân'ın kalbi Yâsîn'dir. Her kim bu sûreyi okusa, Allah Teâlâ ona on kez Kur'ân'ı hatmetmiş gibi sevap verir.” Hak Teâlâ, Tâhâ ve Yâsîn sûrelerini yeri ve göğü yaratmadan bin yıl önce okudu.
Faziletlerden yararlanmak isteyen kişiler, Yâsîn Suresi 9. ayet fazileti kaç defa okunmalı sorusuna yanıt arar. Her gün besmele ile bu ayeti okuyanlar Allah'ın izni ile bu ayetin mucizelerini görür. Tehlike anında 7 kere Yasin suresi 9. Ayetin okunması ve üflenmesi, o tehlikeli durumdan kurtulmayı sağlar.
Hem de kâfir ölü işitmez, mümin ölü işitir anlamı çıkardı. Halbuki en kıymetli hadis kitabı olan Buhari'deki hadis-i şerifte, (Kâfir ölü de işitir) buyuruluyor. Bu âyette, kâfire kör, mümine gören deniyor.
MHP on X: "Allah yolunda öldürülenlere 'ölüler' demeyin. Bilâkis onlar diridirler, fakat siz bilemezsiniz. (Bakara Suresi 154. Ayet) #HayırlıCumalar https://t.co/7hYpFWzGz0" / X.
Bakara Suresi, 94. ayet: De ki: "Eğer Allah Katında ahiret yurdu, başka insanların değil de, yalnızca sizin ise, (ve) doğru sözlüyseniz, öyleyse hemen ölümü dileyin." Bakara Suresi, 95. ayet: Oysa onlar, önceden ellerinin takdim ettiklerinden dolayı onu (ölümü) hiçbir zaman kesin olarak dilemeyeceklerdir.
“Ben hiç, O'ndan başka ilahlar edinir miyim? Çünkü eğer O Rahman bana bir (keder ve) zarar verecek olursa, (O'nun dışındaki putların ve sahte ma'budların) onların şefaati bana hiçbir şeyle (ve hiçbir şekilde) yarar sağlamayacak ve beni asla kurtaramayacaktır.”
“Şüphesiz ben sizin Rabbinize iman ettim; işte beni dinleyin.” “O hâlde, ey beni şimdi duyan ve kıyâmete kadar duyacak olanlar; ben sadece benim değil, bütün insanların ve bu arada özellikle sizin gerçek Sahibiniz, Efendiniz ve Rabb'iniz olan Allah'a iman ettim; gelin dinleyin beni!
- Her kim zalimlerin şerrinden korunmak isterse, Yasin suresinin 29. ayetini okusun. - Tarlalardaki meyve sebzelerin bol olması için Yasin suresinin 33-36 ayetleri yazılıp dolu bir kabın içersine konulur ve bir müddet bekletildikten sonra tarlaya serpildiği zaman mahsul Allah'ın yardımıyla bereketlenir.
Kur'ân-ı Kerîm'de iki yerde, “karye” ve “medîne” kelimeleriyle (el-Kehf 18/77, 82; Yâsîn 36/13, 20) bu şehre işaret edildiği söylenmektedir (bk.
Ashab-ı Karye, İslami kaynaklarda, geçmişte yaşamış, kendisine elçiler gönderilmiş olduğu anlatılan bir şehrin halkıdır. Ashab-ı Karye, “şehir halkı” demektir. Pavlus ve Barnabas Listra'da (Nicolaes Pieterszoon Berchem).
Muhammed sav. Efendimiz: "Yasin suresi okunduğu şey içindir." diye buyurmuştur. Meşru herhangi bir arzu ve muradı olan kimse, bu maksatla 3 veya 7 gün, yatsıdan sonra veya fecir zamanında 41kere Yasin Suresi okur veya okutursa, çok kısa zamanda matlup ve muradına erişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri