Çete Emir Ayşe (1894, İmamköy, Efeler, Aydın - 1967, İmamköy, Efeler, Aydın), Çete Ayşe ya da Efe Ayşe olarak da tanınır, Türk Kurtuluş Savaşı döneminde İstiklal Madalyası kazanan Türk kadın asker.
Ayşe Çavuş , Milli Mücadele kahramanı bir kadın efedir. 1894 yılında Aydın Merkez İmamköy'de doğmuştur. Babasının adı Mustafa'dır. 1910 yılında Kayacık Köyü nüfusuna kayıtlı Mustafa adlı kişi ile evlenmiş, bu evlilikten iki kız çocuğu olmuştur.
Binbaşı Ayşe (Ayşe Altuntaç), Türk kurtuluş mücadelesinin halk kahramanlarından. Ayşe Çavuş adıyla bilinir. Oğulları ile birlikte Kuva-yı Milliye teşkilatına katıldı. Birinci ve İkinci İnönü Savaşları'nda, Sakarya Meydan Savaşı'nda, Büyük Taarruz'da, Başkomutanlık Meydan Savaşı'nda çarpıştı.
Köyler de Yunanlıların eline geçince, Aydın'a gitti. Kocasının emaneti değerli eşyalarını satıp tüfek ve cephane aldı. İlk Kuvayı Milliye örgütlenmesine iki oğluyla birlikte Aydın'da katıldı. Mangal yürekli Ayşe Hanım, Aydın'ı işgal etmek için gelen Yunanlılarla yapılan savaşlara katıldı.
Cumhuriyet sonrasında madalya ile ödüllendirilmiştir. Selânikli olan Binbaşı Ayşe, büyük harpte Kafkas cephesinde yarala narak Ölen kocasının intikamını almak için yemin etmiştir. 15 Mayıs 1919'da İzmir işgal edilince, ilk karşı koyma hareketine o da silahla katılmıştır.
İlgili 35 soru bulundu
Fatma Seher Erden (1888, Erzurum - 2 Temmuz 1955, İstanbul) ya da soyadı kanunundan önceki takma adıyla Kara Fatma, Kurtuluş Savaşı kahramanı kadın asker. I.
İstiklal Harbi'nde Fransızlara karşı verilen mücadelede, muhterem ve vefakâr nice Anadolu kadını örneğinde. olduğu gibi vatan müdafaasında “Biz de varız!” diyerek. Şehit olan Tayyar Rahmiye, Ruhun Şad Olsun.
Şerife Bacı 1921 yılının çetin kış şartlarının hüküm sürdüğü ilk aylarında sırtında çocuğu, önünde kağnısı ile İnebolu' dan Kastamonu'ya cephane taşırken, Kastamonu Kışlası önüne kadar gelmiş, mermileri ve çocuğunu korumak uğruna donarak şehit olmuştur.
Rahime Hatun (Tayyar Rahmiye)(1890, Kayalı, Osmaniye - 5 Ağustos 1920, Alibeyli, Osmaniye), Türk Kurtuluş Savaşı halk kahramanlarından. Rahime Hatun'un fotoğrafı olarak gösterilen, kaynağı belirsiz bir fotoğraf. I. Dünya Savaşı'nın ardından Anadolu'nun güneyini işgal eden Fransız güçlerine karşı savaştı.
Türk ordusunun Yunanlara karşı ilk defa yenilgi aldığı cephelerden biri olan Gediz Cephesi'nde kaçan askerlerin geri döndürülüp birliğin toparlanmasında rolü oldu; "Ben babamın yanına ölmeye gidiyorum, siz nereye gidiyorsunuz?" sözleri ile askerlerin önüne dikilmesi onun bir savaş kahramanı olarak tarihe geçmesini ...
Erzurumlu Kara Fatma, Sütçü İmam, Halide Edip Adıvar, Hasan Tahsin, Gördesli Makbule, Mustafa Kemal Paşa, Tayyar Rahmiye Hanım, Şerife Bacı, İsmet Paşa, Halime Çavuş, Fevzi Paşa, Kazım Karabekir, Nezahat Onbaşı, Şahin Bey, Yörük Ali Efe ve nice kahramanlarımızı saygıyla, rahmetle ve minnetle anıyoruz.
Münevver Saime Hanım, Kemal Arıburun'un tespitlerine göre, 15 Mayıs 1919'da İzmir'in işgali nedeniyle Kadıköy Belediye Dairesi önünde gerçekleştirilen mitingde konuşmuş, bu miting sonrası İtilaf Devletleri'nin baskısıyla tutuklanmıştır. Münevver Hanım bu olaydan sonra Anadolu'ya geçmiş ve Milli Mücadele'ye katılmıştır.
Emire Ayşe, Ayşe Çavuş diğer adıyla Mehmet Çavuş ve Çiftlikli Kübra ise zeybek elbisesi giyerek silaha sarılan Aydın'ın kahraman kadınlarıdır. Çete Ayşe 1894 Aydın doğumludur. Eşi Çanakkale Cephesi'nde şehit düşen Emire Ayşe Aliye, iki çocuğu ve babasıyla yaşar.
Nezahat Onbaşı'nın kahramanlık hikâyesi savaş yıllarında TBMM'de tartışıldı. 30 Ocak 1921 günü yapılan 140. oturumun birinci celsesine Bursa mebusu Emin Bey, ilk İstiklal Madalyası'nın Nezahat Onbaşı'ya takdimini teklif etti.
1900 yılında Seydiler'de dünyaya gelen Şerife Bacı, Kastamonu'da bulunan cephanelerin Ankara'ya götürülebilmesi adına, mücadele vermiş, 1921 yılında donarak hayatını kaybetmiştir. Kurtuluş Savaşı'nda özellikle yaşlı kadın ve erkeklerin cephane götürmek için çalışmaları, Şerife Bacı'yı işe koymuştur.
Kurtuluş Savaşında vermiş olduğu büyük mücadelede erkeği ile omuz omuza yerini almış, düşmana karşı silahı ile savaşarak, cepheye mermi taşıyarak, yaralı askerleri tedavi ederek, silah ve giyecek imal ederek, vatanın kurtuluşunda ve bugünlere ulaşmamızda hak sahibi olmuştur.
Kastamonu Kışlası önünde donarak şehit olan Şerife Bacı'nın (1900- 1921) hayatında ön plana çıkan değerler: vatanseverlik, fedakarlık, çalışkanlık, sorumluluk, duyarlılık, cesaret, sabırlı olma, yardımlaşma, birlik-beraberlik, dayanışmadır.
Şerife Ali Kübra (Çiftlikli Kübra)
Aydın'ın Çiftlik köyündendir. Düşman Aydın'da iken nişanlıdır Şerife Efe. Bir gün kan ter içinde uyanır uykusundan. Babasına rüyasında Çete Ayşe'yi gördüğünü ve onunla birlikte savaşa katılmak istediğini söyler.
TAYYAR RAHMİYE HANIMIN MEZAR TAŞINDA: Şehit Rahmiye Hanımın mezarı şimdiki Ulu Camii çevresindeki şehitliğe taşınmıştır.
Milli Mücadele'nin önemli kahramanlarından biri olan Ali Saip, Urfa'nın savunulması sırasında göstermiş olduğu başarıları nedeniyle, Mustafa Kemal Paşa tarafından Urfa Savaşçısı anlamındaki Ursavaş soyadı verilmiş, İstiklal Madalyası'na sahip olan önemli şahsiyetler arasında yer almaktadır.
Halime Çavuş (1898, Duruçay, Kastamonu - 20 Şubat 1976, Duruçay, Kastamonu), Soyadı Kanunu'ndan sonra Halime Kocabıyık, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında milis güçlerin arasına erkek kılığında katılan bir Türk kadınıdır. 1898 yılında Kastamonu'ya bağlı Duruçay köyünde doğdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri