Regl döneminde karın ağrısı, karın bölgesinde şişlik, baş ağrısı, kabızlık, iştahsızlık ve aşırı susama hissi belirtileri görülür. Bu dönemde tatlı yeme isteği ile birlikte yorgunluk ve göğüslerde şişlik oluşur. Regl belirtilerinden birisi de kadınlarda ani ruhsal değişiklikler görülmesidir.
Adet kanamasından bir veya iki hafta öncesinde başlayan şiş, ağır ve dolgun hissettiren sıvı tutulması, adet kanamanızın başlamasıyla birlikte sona erer. Çoğu kadın için bu, ayda bir yaşanan önemsiz bir sıkıntı iken, bazı kadınlar için günlük hayatını etkileyecek kadar ciddi bir durumdur.
Adetten Kaç Gün Önce Vücut Şişer
Adet döngüsünün başlayacağının en belirgin ve yaygın belirtilerinden biri özellikle göğüslerde, karında ve vücutta şişliğin baş göstermesidir. Adet belirtileri genellikle adet kanaması başlamadan 4-5 gün önce yavaş yavaş kendini göstermeye başlar.
Hormonal değişiklikler: Özellikle adet dönemi, gebelik gibi hormon seviyelerinin değiştiği koşullarda bağırsak hareketleri etkilendiğinden şişkinlik olabilir.
Belirtiler fiziksel ve duygusal olabilir
Adet öncesi sendromunun en yaygın fiziksel belirtileri arasında susuzluk ve iştah değişimleri, göğüslerde hassasiyet, şişkinlik ve kilo alma, yorgunluk ve cilt problemleri bulunmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Adet öncesi gerginlik, yani premenstrüel sendrom ya da kısaca PMS, adet öncesi dönemde kadınlar tarafından yaşanan duygudurum dalgalanmaları, göğüslerde hassasiyet, yemek isteği, yorgunluk, sinirlilik ve depresyon gibi çok çeşitli belirti ve semptomların bütününe verilen isimdir.
Regl döneminde karın ağrısı, karın bölgesinde şişlik, baş ağrısı, kabızlık, iştahsızlık ve aşırı susama hissi belirtileri görülür. Bu dönemde tatlı yeme isteği ile birlikte yorgunluk ve göğüslerde şişlik oluşur. Regl belirtilerinden birisi de kadınlarda ani ruhsal değişiklikler görülmesidir.
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur. Ödem: Vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe neden olabilir.
Tuz tüketiminin kısıtlanması; vücutta suyun tutulmasına neden olduğundan dolayı ödem oluşumuna neden olmaktadır. Bu yüzden adet döneminden 1 hafta önce tuzun kısıtlanması en iyi seçenektir. Egzersiz yapın; düzenli olarak yapılan egzersizler kasları rahatlandığından dolayı ağrılara iyi gelmektedir.
Bunun dışında adet gecikmesi hormonal veya yumurtalıklardan gelişen kitleler nedeniyle oluşabilir. Adet gecikmesi durumunda karında şişlik meydana gelebilir.
Memelerde şişme ve hassasiyet — Göğüslerin şişmiş gibi olur ve biraz ağrılıdır. Vücudun su tutması nedeniyle ayak bileklerin ve parmakların şişer – ayakkabıların, eldiven ya da yüzüklerin dar gelmeye başlar; bileklerin ve ellerin normale göre şişkin görünür. İştah artması — her zamankinden daha fazla yemek istersin.
Adet döngüsüne bağlı hormonal değişimler kadın bedeninde, ruhsal, fizyolojik bazı rahatsızlıkların yaşanmasına neden olmaktadır En sık karşılaşılan bedensel yakınmalar; memelerde, karında şişlik ve gerginlik hissidir. Memelerdeki dolgunluk hissine bazen ağrı eşlik edebilir.
Genelde regl döneminden 1 hafta öncesinde başlayan şişkinlik durumları regl döneminin sona ermesi ile yaklaşık 1-2 gün içerisinde normale döner böylece tartıda gerçek kilonuzu görebilirsiniz.
Adet döneminin sona ermesi ile birlikte yaklaşık 1 – 2 gün içerisinde kadınlar eski kilolarına geri dönüyor. Dolayısıyla neden kilonun artış gösterdiği de merak ediliyor. Bunun nedeni vücuttaki ödemdir. Dolayısıyla birkaç gün içerisinde 2 – 3 kilo alınması yani vücuttaki yağ oranının artması değildir.
Bir kadının dışarıdan karnına bakarak gebe olduğunu anlamak için 20 haftayı beklemek gerekir. Bu da gebeliğin 5 ayına denk gelir. Bu haftadan itibaren gebe kadının karnında belirgin bir büyüme olur.
Regl Ödemi Gayet Doğal Bir Durumdur
Regl döneminde ödem olması doğaldır, dinlenmeye daha fazla ihtiyaç duymak normaldir çünkü regl bir yeniden yapılandırma işlemidir.
Adet kanamasından bir veya iki hafta öncesinde başlayan şiş, ağır ve dolgun hissettiren sıvı tutulması, adet kanamanızın başlamasıyla birlikte sona erer. Çoğu kadın için bu, ayda bir yaşanan önemsiz bir sıkıntı iken, bazı kadınlar için günlük hayatını etkileyecek kadar ciddi bir durumdur.
Vücutta hızlı bir şekilde salgılanmaya başlayan progesteron hormonu göğüs bölgesinde şişmeye ve hassasiyet olmasına da sebebiyet veriyor. Hatta bu durum basküle de yansır. Göğüs bölgesindeki şişme ve hormon seviyesinde artma olması yaklaşık olarak 200 gram daha kilolu çıkmaya neden olur.
Her ay yaşanan adet döngüsü süresince hormon düzeyleri dalgalanır. Bu hormonal değişiklik kişinin iştahını etkileyebilir ve vücudunda suyu daha fazla tutarak ödem oluşmasına neden olabilir. İştah artışı gerçek bir kilo artışına dönüşebilir ya da oluşan ödem nedeniyle geçici bir kilo artışı yaşanabilir.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Bu belirtilerden bazıları tüm gebelik boyunca görülmeye devam edebilir. Bazıları ise gebelik dışı durumlarda görülebilir. Dolayısıyla bahsedilen erken gebelik belirtileri kişinin gebe olduğunu kesin olarak göstermez. Kesin gebelik tanısı idrarda veya kanda yapılan gebelik testleri ile öğrenilir.
Döllenen yumurtanın rahim duvarına tutunması sebebiyle zaman zaman kasık ağrıları görülebilir. Erken hamileliğin belirtileri arasında karnın alt kısmında şişkinliğin görülmesi de vardır.
Sinirlilik hali, gerginlik, duygusallık, ani değişebilen duygu durumu, tatlı yeme isteği, kasıklarda ağrı, baş ağrısı, karında şişkinlik, ishal, ciltte sivilcelenme, memelerde hassasiyet hissi, yorgunluk veya halsizlik en önemli belirtilerdendir.
Beyaz ve sarım renk tonlarında vajinal akıntı görülür
Bu dönemde yaşanan akıntıların rengi beyaz ve sarımsı tonlarda olur. Bu süreçte iç çamaşırının kirlenmesinden hoşlanmayanlar ped kullanımına başlayabilir. Vajinal akıntı ortaya çıktıktan sonra 6-8 ay içinde adet kanaması görülecektir.
Regl Nedir? Halk arasında "regl", "regli" veya "adet" olarak bilinen, tıbbi ismi "menstrüasyon" olan biyolojik süreç, yaklaşık olarak 13-45 yaşları arası kadınlarda yaşanan ve rahim iç duvarındaki tabakanın dökülmeye başlaması ile döngüsel olarak süregelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri