Biber salçası genel olarak yiyeceklere lezzet katması için kullanılır. Kış için saklandığı için, genel olarak tuz yoğun olarak kullanılır.
Acı biber salçası, çeşitli yemeklerde kullanılmak için tasarlanmış bir malzeme olarak özellikle Türk mutfağında sıklıkla tercih edilir. Kızartmalar, dolmalar, soslar ve marinatlar gibi yemeklerde kullanılabilir. Ayrıca, acı biber salçası, sandviçler, makarnalar ve pizza gibi fast food yemeklerde de kullanılabilir.
Mümkünse domates kullandığınız yemeklere biber salçası kullanın. 2. bir tat yemeğinize lezzet katacaktır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yemeklerde domates salçası mı biber salçası mı? farkli iki lezzetin gereksiz karsilastirilmasi. domates salcasi daha hafif, daha tatlimsi yiyeceklerle uyumludur. biber salcasiyla ise daha keskin, daha rustic tatlar yakalayabilirsiniz.
Çekirdekleri kısımlarını çıkartın. Zedesiz ve etli biberleri gelişigüzel iri parçalar halinde doğrayın. Aralarına az miktarda kaya tuzu serperek derin ve kapaklı bir tencereye yerleştirin. Çok az sıcak su ilavesiyle kapağı kapalı tencerede 20 dakika kadar pişirin.
İlgili 17 soru bulundu
Un ve tereyağ iyice kavrulur ardından salça ve pul biber eklenir kavrulmaya devam edilir. Üzerine yaklaşık 3-4 su bardağı sıcak su dökülür ve kaynatılır. İsteğe göre nane maydanoz yada pul biber serpilerek sunulur, afiyet olsun.
Biber salçasını kimi güneşte kimi ocakta pişirmeyi tercih ediyor. Salçanızı hızlıca hazırlayabilmek için fırın da kullanabilirsiniz.
Tuzu ekleyip yavaş yavaş kaynatmaya başlıyoruz. Kalan suyunu da iyice çekecek. Bu işlem yaklaşık 4-5 saat kadar sürüyor. Kaşıkla salçanın içinden geçtiğinizde o salça tekrar birleşmiyorsa yani ayırdığınız gibi kalıyorsa bir 10 dakika daha kaynatın tamamdır.
Eğer Ucuz biber salçası satın aldıysanız büyük ihtimal domates salçası karıştırılmıştır veya kaynatılmış salçadır. Zaten hemen Biber salçasında ki domates salçasını fark ederiniz. Biber Salçası hem acı hemde tatlı olan ekşisimsi bir tadı olur ve çok lezzetli olur.
Tam Ölçülü Kısır Tarifinin Püf Noktası
Bulgur hafif ılıdıktan sonra malzemeleri eklemeye başlayın. Aksi takdirde içerisine konan yeşillikler sönecektir. Dilerseniz biber salçası yerine domates salçası kullanabilir, kısırın içerisine salatalık ya da incecik doğranmış marul da ilave edebilirsiniz.
Ya da kış için hazırlanmış domates pürelerini tercih edebilirsiniz. Domates yerine zeytinyağlı bir yemeğe asla salça koyulmamalıdır! Kimi zeytinyağlıya taze kimisine kuru soğan ilave edilir.
Salça kısa sürede küflenen bir besindir. Ancak salçanın küflenmesi, bozulduğunu göstermez. Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder. Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir.
Salçayı soğandan sonra kavurmak gerekir
Ancak soğan, sarımsak kullanılan yemekler içerisinde önce soğanlar kavrulur ardından salça eklenerek kavurma işlemine devam etmek gerekir. Kendi damak zevkinize göre her yemeğin içerisine salça ekleyebilirsiniz.
Makarna denildiğinde ilk akla gelen tariflerden biri olan salçalı makarna, kısıtlı vakte sahip olanların kurtarıcısı niteliğindedir. Hafifliği ile çok sevilen salçalı makarna, hem domates, hem de biber salçası karışımından hazırlanır. İsteğe göre makarnanın üzerine rendelenmiş parmesan veya kaşar peyniri eklenebilir.
Yemeklerin vazgeçilmezi haline gelen salça, özellikle sulu yemeklerde sık sık kullanılır. Bununla birlikte salçalı sosis, etli kuru fasulye, kısır, tarhana çorbası gibi farklı yemeklerde kullanılmasıyla da bilinir. Ülkemizde en çok domates salçası ve biber salçası kullanılmaktadır.
Unutmayın salça domateslerden sonra gelir, önce koyarsanız salçanın yüzeyi pişer karışımın içinde topaklı bir biçimde kalır. Salça olarak biber salçasını tercih etmeniz daha doğru olacaktır çünkü zaten taze rendelenmiş domatesleri daha önce eklemiştiniz.
Hiçbir koruyucu madde ve kimyasal ilavenin bulunmaması gerekir. Organik salçalar, hazır salçalar gibi küf tutmadığı için, ayırıcı en önemli etkenlerden biri de küflenip küflenmediğine bakılmasıdır. Organik salçalar uygunsuz ortamlarda saklanırsa yalnızca ekşime sorunu yapabilmektedir.
Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.
Salçalarınızı kavanozlara bölüştürdükten sonra üstüne bir parmak kalınlığında sıvı yağ koyun. Böylece salçanız hava ile temas etmez ve bozulmaz. Sıvı yağ yerine erittiğiniz tereyağını da salçanın üzerine dökebilirsiniz. Yağ donduğunda ikinci bir kapak vazifesi görecektir.
5 kilo biberden kaç kilo salça çıkar? Takriben beş kilo biberden bir kilo salça yapılır. Yarım kiloluk iki adet veya 250 gramlık dört adet cam kavanoz yeterlidir. " 1 kilo biber salçası kaç kilo biberden çıkar?" derken biberin kalitesi ve salçanın son kıvamı de mühimdir.
Eğer salçanızı uzun süre kullanmayacaksanız, bir miktar katı yağı eritin ve salçanızın üstünü bu yağla örtün. Kavanozu kapatın. Yağ donacağı için salçanızı koruyacaktır. Teneke kutular kapakları açıldığında bir daha kapatılmayacak şekilde yapıldıklarından salçaların küflenmesine sebep olurlar.
Ev yapımı salça genellikle türüne göre raf ömrüne sahiptir. Domates salçasından farklı olarak biber salçası genellikle bir yıl dayanırken domates salçası daha uzun süre dayanabilir.
Güneşte kurutularak yapılan salçalar, serin ve kuru bir yerde muhafaza edildiğinde 1 yıla kadar bozulmadan dayanabilir. Fakat kaynatılarak yapılan salçalar özellikle açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanması gerekir. Dışarıda bırakılırsa küflenme ve kurtlanma görülebilir.
Kenara aldığımız salçaları kavanozlara doldurup sıcak kapak ile birlikte kapatalım.Bu yöntem uzun süre salçanın bozulmaması için gereklidir. Bu arada salçaya konulan tuz oranı %5 ideal kıvamdır.Yani 1 kg salça için 50 gram tuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri