Davalı taraf yasal cevap süresi içinde cevap dilekçesini vermiş ve size tebliğ edilmemiş ise; cevap dilekçesini ilk celsede tebellug etmis olursunuz, zira cevabin tarafiniza ulasmamis olmasi sizin kusurunuzdan kaynaklanmamaktadir.
Davalının davaya cevap vermemesi ise, davanın inkâr edilmiş sayılması sonucunu doğuracaktır (HMK m. 128). Bir başka ifadeyle, süresinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, dava- cının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılır.
(1) Davalı, cevap dilekçesini, davanın açılmış olduğu mahkemeye verir. (2) Cevap dilekçesine davacı sayısı kadar örnek eklenir. (3) Cevap dilekçesi, havale edildiği tarihte verilmiş sayılır. (4) Cevap dilekçesinin örneği mahkeme tarafından davacıya tebliğ edilir.
Dava tarihinde yürürlükte bulunan 6100 Sayılı HMK.nun 128. maddesinde “Süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkar etmiş sayılır” hükmüne yer verilmiştir.
Davalı tarafından süresinde cevap dilekçesi verilmez ise davacı da artık cevaba cevap dilekçesi veremeyecektir. Dolayısıyla cevap dilekçesinin sunulmamış olması karşısında yargılama yalnızca davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü iddia ve delillerin incelenmesi ile sonuçlandırılacaktır.
İlgili 36 soru bulundu
Dilekçe kanununda 30 gün içinde cevap verilir diyor. 60 gün içerisinde verilmemesi istemin reddi anlamına geliyor. Bu durumda 60 günün bitiminde 60 gün içerisinde idari yargıda zımnen reddin iptali istemiyle dava açılabilinir.
Davalı taraf yasal cevap süresi içinde cevap dilekçesini vermiş ve size tebliğ edilmemiş ise; cevap dilekçesini ilk celsede tebellug etmis olursunuz, zira cevabin tarafiniza ulasmamis olmasi sizin kusurunuzdan kaynaklanmamaktadir.
- Bireylerin ve tüzel kişilerin, kendileriyle veya kamuyla ilgili, dilekçeyle usulüne uygun bir şekilde yaptıkları başvuruların idarece geciktirilmeksizin en kısa sürede cevaplandırılması yasal bir zorunluluktur.
Cevap: Resmi dilekçeye cevap süresi
Dilekçe Hakkı Kanununa göre usûlüne uygun verilen dilekçeye 30 gün içinde cevap vermesi gerekir. Bu süre içinde cevap vermezse üst makama, yani kaymakamlığa başvurabilirsiniz.
Cevap Dilekçesi Vermeyen Taraf Delil veya Tanık Bildirebilir mi? Doktrin görüşleri, cevap dilekçesi vermeyen davalının inkâr kapsamındaki savunmasını ispat için karşı delil sunma hakkını kabul etmektedir. Yargıtay kararları da aynı yöndedir.
Davalı eğer tebligatı almaz ise bu durumda aleyhinde bulunan tüm iddiaları reddetmiş sayılır. Ancak neden reddettiği ve gerekçesini açıklamadığı için yargılama sırasında bu durum kendisine büyük zorluklar yaşatır. Örneğin kendisi yeni bir savunma ileri süremez, yeni bir gerekçe belirtemez, yeni bir tanık bildiremez.
1) Cevap Süresi ve Cevap Süresinin Uzatılması
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 127.maddesine göre; davalının davaya cevap vermesi süresi iki hafta olup, bu süre dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren başlayacaktır.
Cevap dilekçesinin nöbetçi mahkeme kanalı ile gönderilmesi halinde, nöbetçi mahkemece havale yapılan tarihte cevap dilekçesi verilmiş sayılır. Cevap dilek- çesinin verilmesi bir harca tabi değildir. Ancak davalı, cevap dilekçesinin karşı tarafa tebliğ edilmesi için gerekli tebliğ giderlerini ödemelidir[18].
Davaya cevap vermeyen davalı, inkâr kapsamında beyanda bulunabilir. Vermiş olduğu beyan dilekçesinde davaya yönelik yeni vakıa ileri süremez. İtiraz ve def'i de bildiremez. Ancak davacının bildirdiği vakıalara karşı cevap niteliğinde beyanda bulunabilir.
Ancak, durum ve koşullara göre cevap dilekçesinin bu süre içinde hazırlanmasının çok zor yahut imkansız olduğu durumlarda, yine bu süre zarfında mahkemeye başvuran davalıya, bir defaya mahsus ve bir ayı geçmemek üzere ek bir süre verilebilir.
Cevap dilekçesinin hiç verilmemiş olması hâlinde ortada ıslah edilmesi mümkün bir usul işleminin varlığından söz edilemez. Aksi hâlde, suskun kalınarak hiç cevap verilmemiş olması hâlinin bir usul işlemi olarak kabulü gerekir.
Dilekçe Hakkının ve Bilgi Edinme Hakkının Kullanılması Hakkındaki 2004/12 nolu Başbakanlık Genelgesinin; 1/a.maddesinde de “Ad, soyad ve adres bulunmayan, imza taşımayan, belli bir konuyu içermeyen, ya da yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili dilekçeler cevaplandırılmayacaktır.
Çalışma Hayatı ve Hukuk Gençler İçin Çalışma Hayatı ve Hukuk Parayla Satılmaz. Yetkili makamlar dilekçe sahibine en geç 30 gün içinde gerekçeli olarak durumu bildiren bir cevap vermek zorundadır. Kamu kurumlarından herhangi bir bilgi istendiğinde istenilen bilgi ve belgeye erişim 15 iş günü içinde sağlanmalıdır.
meb.gov.tr/” adresi üzerinden yapılmaktadır.
Cevap dilekçesi vermemenin sonucu HMK m. 128'de açıkça düzenlenmiştir. Buna göre, süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılır.
Türk vatandaşlarının ve Türkiye'de ikamet eden yabancıların kendileri ve kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri konusunda yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonucu veya yapılmakta olan işlemin safahatı hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevap verilir.
(Hukuk Muhakemeleri Kanunu 127/1 ve 317/2) Yani davalı olarak yer aldığınız bir davada cevap dilekçenizi, dava dilekçesinin tarafınıza tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde mahkemeye sunmanız gerekmektedir.
Kişi o adreste oturmasına rağmen ihtarnameyi tebliğ ve teslim almazsa muhtara tebliğ ve teslim edilir ve kişinin kapısına yazı bırakılır, bu kişiye ihtarname tebliğ edilmiş sayılır , bir sorun kalmaz. Kişinin o adreste oturup oturmadığını tespit sorumluluğu posta memurundadır.
Hızlı Tebligatın postaya verildiği şehir dağıtım alanı içerisinde 1 gün (24 saatte), il sınırları içinde kabulden itibaren en geç ertesi gün, iller arasında ise kabulden itibaren en geç 2 gün sonra teslimi esastır.
PTT üzerinden barkod ile gönderi sorgulayabilmek için: Gönderi Takip Adresine, E-devlet üzerinden barkod ile gönderi sorgulayabilmek için: e-Devlet bağlantısı adresine, e-Devlet Üzerinden e-Tebligat sorgulama : e-Devlet e-tebligat görüntüleme adresine girerek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri