Cevizler genellikle gelişme durumu ve uzun ömrü dikkate alınarak; çeşit özelliği, toprak yapısına göre 8X8 m,9X9 m, 10X10 m,11X12 m aralıklarla dikilmesi önerilmektedir.
Aşılı ceviz fidanı dikim mesafeleri doğal koşullara ve bakım koşullarına göre değişirse de ceviz fidanlarında en ideal dikim aralıkları; çeşidine göre 10 x 10 m, 8 x 8 m, 8×4 m, 7×7 m'dir.
Ceviz fidanları için tavsiye edilen en uygun dikim mesafesi, 7 metreye 5 metre mesafedir.7 metreye 5 metre mesafe kullanıldığında dönüme ortalama 28 adet ceviz fidanı dikilir. 1 dekara kaç adet ceviz ağacı dikilir diye sorulacak olursa 1 dekar ve 1 dönüm aynı birim olduğu için yine 28 adet fidan dikilir.
Yükseklik olarak önerilen aralıklar, 1000 metre ile 1800 metre arası değişen fernor ceviz fidanları, uygun iklim şartlarının olması durumunda daha yüksek ya da daha alçak alanlarda da dikilebilir.
Bodur Ceviz Fidanı Dikimi
4x8 metre ve 5x7 metre aralıklı dikim tipine uygundur.
İlgili 30 soru bulundu
Yeni tesis edilen bahçelerde aşı ile üretilmiş fidanlar kullanılmakta ve bu fidanlar daha erken (yaklaşık 4-5 yaşlarında) meyveye yatmaktadır.
Yılda 2-4 kg, 5. Yaşta 5-10 kg, 10. Yaşta 50 kg, 20. Yaşta 100 kg alındığı ve alınabileceği görülmüştür.
Dikim sırasında fidanlarda özellikle kök budaması yapılmalıdır. Dikim çukurları 60cm derinliğinde ve 60 cm çapında olmalıdır. Fidanlar aşı noktaları toprak üstünde kalacak şekilde dikilmeli ve çukurlar bahçedeki üst toprak ile doldurulmalıdır. Dikimden hemen sonra fidanlara can suyu verilmelidir.
* Genel olarak sıcaklık ve yağış durumuna göre 10 günde, 7 günde ve çok sıcak günlerde ise 3-5 günde bir periyotlarla 15-20 Lt fidan sulaması önermekteyiz. * Sulama yapılmamasından dolayı yaşanacak su stresi fidan sırasında kök, gövde ve dal gelişimini yavaşlatarak, fidanın kurumasına yol açabilir.
Cevizde Sulama ve Gübreleme
Sulamayla birlikte dikim sonrası düzenli gübreleme işlemi de gelişimi etkileyebilir. Dikim işlemi sonrasında fidan dibine güneşte yanmış organik gübre ilave ederek, ağacın fidanının beslenmesini sağlayıp gelişim hızlandırılabilir.
Ticari ceviz bahçelerinin çoğu, 30 ya da daha fazla sene sonra üretim zirvesine ulaşır. Sağlıklı ve olgun ceviz ağaçları 30 – 160 kg ceviz üretmektedir, ancak bu üretim her yıl elde edilmemektedir. Ağacın periyodisite fenomenine karşı doğal bir eğilimi vardır, fakat genellikle her yıl iyi bir üretim sağlar.
Chandler dünyanın en verimli ceviz fidanı olarak bilinmektedir. Dikildiği ilk yıllardan itibaren hemen verime başlayan Chandler ceviz ağaçlarından 10 yıla ulaştığında ağaç başına 40 ila 50 kilo arası ceviz toplamak mümkündür.
Ceviz Fidanı Fiyatları 2023 sezonunda 20 TL'dir.
FİDAN DİKİMİ
Cevizler genellikle gelişme durumu ve uzun ömrü dikkate alınarak; çeşit özelliği, toprak yapısına göre 8X8 m,9X9 m, 10X10 m,11X12 m aralıklarla dikilmesi önerilmektedir.
Ceviz ağaçları özellikle gençlik dönemlerinde yeterli miktarda suya ihtiyaç duyarlar. Fakat ceviz ağacının su ihtiyacı birçok faktöre bağlıdır. Genç ceviz ağaçlarının kök sistemlerini gelişmekte ve büyümekte olduğu için yaşlı ceviz ağaçlarına nazaran fazla suya ihtiyaç duyarlar.
10×7 metre dikim aralığı 1 dönüme 20 adet ceviz fidanı dikilir.
Tuzluluğu sevmeyen ceviz ağaçlarında içinde klor bulunan potasyumlu gübre veya kompoze kullanmayınız. Cevizin yenen kısmında % yağ, % protein ve aroma artışı için potasyum sülfatlı taban gübreleri tercih ediniz. Toros Tarım'ın Gold 15-‐15-‐15 veya Süper Gold 10-‐20-‐20+Zn gübrelerini tercih ediniz.
Cevizin fidan çeşitlerine göre dikim zamanı belirlenir. Tüplü ceviz fidanının dikimi; sıcak havalarda mayıs, haziran aylarında yapılır. Açık köklü fidan için dikim zamanı ise bitkilerin dinlenme dönemi olan kasım, aralık veya mart, nisan aylarıdır.
Sertifikalı tüm ceviz fidanları doğru şartlarda ekilip bakımı yapıldığında ilk yıldan sonra meyve verir. Tam verimli ürün ise 7 yılın sonunda alınmaktadır. Ancak bu bilgiler 2 yaş fidanlar için geçerlidir.
Tüm meyve ağaçları gibi ceviz ağacı da tam güneşli yerleri ve süzek topraklarda yetişir. Ceviz ağacı derin kumlu, süzek, sulamaya uygun ve organik madde açısından zengin topraklarda yetişen bir bitkidir.
Cevizin en fazla ihtiyaç duyduğu macro elementler, azot ve potasyumdur. Dikimden önce yalnız fosfat ve potasyumlu gübre uygulanır. Azotlu gübreleme yapılmaz. Dikim öncesi, ilk yıl kök gelişimini güçlendirmek için açılan fidan çukurlarının en dibine 250 gr triple süper fosfat ve 250 gr potasyum sülfat birlikte atılır.
Ceviz erkek organı, püskül şeklinde ağacın yan dallarında büyür ve bu şekli sayesinde kolayca anlaşılır. Dölleme – tozlaşma farkı: Kısaca tozlaşma bir polenin bir ağaçtan diğer ağaca yolculuğu anlamına gelir. Dölleme ise daha karmaşık bir yapı olup dişi ve erkek organların birleşip meyveyi oluşturma sürecine denir.
-Meyve bahçelerinde toprak işlemesi bitirilir. -Cevizde elma iç kurdu için feromon tuzakları asılır. -Ceviz ağaçlarının uyanması ile hastalıkları önlemek için bakırlı preparatlarla ilaçlama yapılır. -Fidanlar sulanır ve ot çapası yapılır. -Azotlu ve potasyumlu gübrelemeye devam edilir. -Yeşil sürgün budaması yapılır.
Ceviz 1 Kilo (Kg) Fiyatı 2023
Ceviz kilo fiyatı 2023 yılında 136₺'dir. Ceviz türüne göre fiyatlar değişmektedir. Ceviz içi fiyatları kilo bazında 269₺'dir. Kırık ceviz fiyatları kilo (kg) bazında 266₺'dir.
Türkiye'de En Çok Ceviz Yetiştirilen Bölgeler
Antalya, Bursa, Karaman, Denizli, Kocaeli, Sakarya, Aydın, Mersin, Balıkesir ceviz yetiştiriciliğinde önde gelen illerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri