Prof. Dr. Hasan Sözbilir: Kıbrıs Yayı üzerinde bulunan fay segmentleri 6.5 ve üzeri deprem ürettiğinde Antalya, Mersin, Adana ve Hatay'da tsunami tehlikesi oluşabilir.
Kıbrıs'ın güneyinden geçen devasa fay hattı, Kızıl Deniz'den başlayıp Suudi Arabistan, İsrail, Lübnan gibi ülkelerden geçerek, Hatay'dan Akdeniz açıklarına dönüyor. Hat, Rodos'un yakınlarından geçip İyon Deniz'i açıklarına kadar devam ediyor.
Lefkoşa, Gazimağusa ve Güzelyurt ise genellikle alüvyon toprak zemin üzerindedir. Alüvyon toprak, deprem dalgalarını yükselterek daha büyük sarsıntılara neden oluyor. Bu nedenle Kahramanmaraş merkezli depremler bu şehirlerimizde önemli ölçüde hissedilmiştir.
Çevre illerde oluşabilecek şiddetli depremlerde, özellikle Mersin'in sahil kesimi maalesef olumsuz etkilenecek.
Ertuğrul, Mersin'in kuzeyinde daha sağlam zeminler bulunduğunu, zayıf yerlerin ise genellikle sahil bandında ve dere yatakları çevresinde yer aldığını ifade etti. Zemin etütlerinin önemine değinen Prof. Dr.
İlgili 16 soru bulundu
Mersin ve çevresinde çoğunlukla 3 ile 4 büyüklük arasında bir yoğunlaşma olduğunu ve bu fayların parçalı ve küçük olması nedeniyle Kuzey Anadolu'da olduğu kadar büyük ölçekli ve yıkıcı deprem üretecek bir enerji birikimine sahip olmadığını aktardı.
Neredeyse fay hattının geçmediği bir kentimiz yok. Büyük deprem oluşturan fay hatlarının bir kısmı uzantı olarak bölgemizde devam ediyor. Mersin'den geçen fay hatlarının uzunlukları 150- 200 kilometre değil ama içinden ve civarından geçen birçok fay hattı var.
Salih Saner, “Aktif fay haritasında Hatay'dan güneybatıya uzanan bir fay var. Doğuda yer alan bu fay, Kıbrıs'ın 200 kilometre uzağında geçerek, adanın güneyinde karaya 50 kilometre yaklaşıyor. Adanın güneyinde hilal şeklinde ilerleyen bu fayda meydana gelecek depremlerin Kıbrıs'ta büyük bir yıkım yaratma ihtimali az.
Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak, bir daha yaşanmaması temennimizle, 17 Ağustos Depremi`nin 21. yılında hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz.
Sinan Cansız Kıbrıs basınına yaptığı özel açıklamada Kıbrıs'ın önemli deprem kuşakları üzerinde olduğunu ifade ederek Girne Fayı üzerinde 6.0 ile 6.5 büyüklüğünde deprem olabileceğini ifade etti.
"Kıbrıs birinci derece deprem kuşağında. Zaten bunun biliniyor olmuş olması lazım. Türkiye özelinde olduğu gibi Kıbrıs'ta aynı şekilde özellikle güneyindeki dalma batma kolu nedeniyle ve Adana havzasının da güneyi içinde olması nedeniyle deprem üretebilecek bir adadır.
Kıbrıs'ta Deprem Riski
Kıbrıs deprem riski yüksek olan bir ada ülkesidir. Kıbrıs'ın altından geçen fay hattı iki taraflı sıkıştırılan bir fay hattıdır. Afrika plakası Kıbrıs'ta yaşanacak depremlerin oluşumunda belirleyicidir.
Kıbrıs zeminlerinin büyük bir bölümünü şişen killer, alüvyonlar ve evaporitik kayaçlar oluşturur. Kuzey Kıbrıs hemen hemen tamamıyle killi formasyonlar ve alüvyonlar ile kaplıdır. Kıbrıs killeri Trodos ofiyolitinin ayrışması ve Kretase sonrası pelajik tortul olarak oluşmuşlardır.
Libya ile İskenderiye'de gözlemlenmiş bir tsunamiye yol açan deprem en şiddetli biçimde Lefkoşa, Limasol ve Baf'ta hissedildi.
100 veya 140 yıl arayla 7 büyüklüğünü aşan depremlerin meydana geldiği Helen Yayı, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre illeri olan Gaziantep, Diyarbakır, Kilis, Hatay, Adıyaman, Osmaniye, Adana, Şanlıurfa ve Malatya'yı da etkisi altına alan 7.7 büyüklüğündeki depremden sonra tekrar gündem oldu.
Evet, büyük bir depremin oluşması durumunda tsunami oluşumu fayın doğası gereği kaçınılmaz olacaktır.
Mersin kent yerleşim alanı ve kıyı kesimlerinde çoğunlukla ZD-ZE(4) sınıfı zeminler, daha az oranda da ZE-ZF(5) sınıfı zemin vardır. Bu zeminler ZD-ZE(4) ve ZE-ZF(5)), zemin sınıflama tablosuna göre kötü ve en kötü zeminlerdir.
Mersin il merkezinin jeolojik özelliklerinden dolayı mikro bölgeleme o yapılması gereken bir alan olduğu söylenen açıklamada, “Mersin yapılaşma stokunun çoğu kıyı şeridinde yer almaktadır. Bu bölümlerin zemini alüvyon olup yeraltı su seviyesi yüksektir ve sıvılaşma riski bulunmaktadır.
Üçüncü derece deprem riski taşımakta olan illerden bir tanesi olan Mersin için, Jeoloji Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Erkan, Mersin'in deprem bölgesi olduğuna dikkat çekerek, "DemirMersin olası bir deprem koşulundan zemin noktasında çok kötü.
Adamızın deprem geçmişine baktığımızda ise son 130 yıl içerisinde en yıkıcı beş deprem 1941, 1953, 1995, 1996 ve 1999'da meydana gelmiş. Daha ayrıntılı incelersek: KKTC'de ilk yıkıcı deprem 1941'de gerçekleşmiş ve 24 kişi yaralanmış.
Helen yayı ya da Girit yayı, Afrika levhası'nın Ege denizi altına daldığı alanda oluşan aktif deprem ve volkan üreten bir tektonik alandır.
Kandilli Rasathanesi tarafından paylaşılan verilere göre, 18 Ağustos 2023 Cuma günü Akdeniz'de Kıbrıs Rum Kesimi açıklarında saat 14.09'da bir deprem meydana geldi. 3.1 büyüklüğündeki sarsıntı, yerin 9.7 kilometre derinliğinde gerçekleşti.
Mersin, rahat, huzurlu ve keyifli bir yaşam tarzı için mükemmel bir seçim. Türkiye'nin gelişmiş şehirlerinden biri olan Mersin, sakinlerine mükemmel yaşam koşulları sunmanın yanı sıra aynı zamanda da gayrimenkul yatırımı yapmak için de uygun bir ortam sunmaktadır.
Akdeniz'de korkutan deprem! Mersin'de 4,3 büyüklüğünde deprem!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri