► Karlı bölgelerimizde şiddetli kışlarda sıcaklık —28°C ile —35 °C arasında olduğu zaman ceviz, armut, elma gibi ağaçların gövdeleri çatlar ve buralarda sonradan uzunlamasına yarıklar ortaya çıkar, Doğu Anadolu dışında diğer iklim bölgelerimizde değişik meyve türlerinin yetişmesini belli eden iklim faktörü çoğunlukla ...
Unutulmaması gereken temel konu şudur aşırı sıcaklarda bitki terleme oranı artar. Terleme oranı artıkça kalsiyum kabukta birikmektedir. Aşırı birikme kabuk elastikiyetini düşürmektedir. Absesik asit oranı yükseldikçe çatlama artmaktadır.
Budama hataları nedeniyle oluşan güneş yanıkları don çatlağına neden olur. İyi drenaja sahip olmayan arazilerde ağaç zayıf gelişir ve don çatlağı oluşmasına sebep olur. Gereğinden fazla bir şekilde azotça beslenmiş ağaçlarda mevsim sonlarında azotça beslenmiş ağaçlarda oluşur.
Isı artması ve düşmesi, ahşapta nem değişimlerine neden olur. Bu değişimler ahşabın mekanik direncini bozar. Ahşap neme maruz kalırsa şişer, kuruyunca büzüşür, fazla kuruysa çatlar ve nem oranı çok fazla olursa çürümeler başlar.
Oluşan meyvelerin tohumlarında üretilen oksin düzeyleriyle da yakından ilgisi bulunmaktadır. Meyvelerin tohumları içinde bulunan embriyonun hızlı büyüdüğü dönemde oksin hormonu azaldığından meyve dökümü başlar, embriyo gelişiminin tamamlanmasından sonra ise oksin düzeyinin tekrar yükselmesiyle döküm son bulur.
İlgili 43 soru bulundu
Aşırı döllenmeden dolayı erken meyve dökülmesi
Aşırı döllenme Chandler dışı ceviz cinslerine nadiren etki eder. Daha fazlasıyla 'Serr' cinsi cevizde bu sorunla karşılaşılır. Bunun sebebi aşırı seviyede polenin dişi organa ulaşmasıdır, buna bağlı meyve gelişemeden dökülür ve o sezonki verim düşer.
Etilen. Olgunlaşmakta olan meyvelerin dokularında, kök nodüllerinde, yaşlanan yapraklarda ve çiçeklerde bulunan bitkisel hormondur. Gaz halinde bulunan tek hormondur. Meyve olgunlaşmasını ve tatlanmasını sağlar.
Kuruyan veya kurumaya başlayan ağacın gövde yapısından itibaren 1.5 metre çapında daire çizerek 10 cm lik derinliğindeki toprak kazılarak bu toprağı arazinin dışına atılması gerekmektedir arazi dışına atılma nedeni ise diğer ağaçlarda bu hastalığa yakalanmasının önüne geçmektir.
Elma ağaçları diğer birçok meyve türüne göre suyu daha çok sever. Çiçeklerde meyve tutumunun daha yüksek olması için çiçek zamanı da sulanmalıdır. Yaz sulamasına yağış durumuna göre Nisan da başlanır ve bütün yaz boyunca devam edilir.
Fidanlar, kuraklık, aşırı sulama, kök boğazı hastalıkları, zararlılar ve iklim koşulları gibi nedenlerle kuruyabilirler. Fidanların kuruması, büyüme durmasına ve hatta ölümüne neden olabilir. Bu nedenle, fidanların kurumasını önlemek için gereken tedbirlerin alınması önemlidir.
Gövde ya da dal üzerinde ne kadar çok folyaj (yeşil örtü, yaprak, ibre, vs.) varsa o bölgede o kadar çok sıvı akışı (su ve besin) olacaktır. Dolayısıyla burada sıvı trafiği de arttıkça kalınlaşma da meydana gelecektir. Yol kalabalıklaştıkça şerit sayısının artması gibi...
Kireçleme bir de ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuvalanmasına da engel olur.
* Köklerin topraktan su almasına olanak verir. * Bitkide fosfatı dengeleyen enzimlerin hammaddesidir. Bitki için yararlı mikroorganizma, bakteri faaliyetlerini arttırır(Humus oluşumunu). Kirecin içindeki magnezyum ve diğer eser elementlerin(Zn,Mo gibi) bitki beslenmesine katkısı olur.
Sulama :Yıllık sulama suyu ihtiyacı yağışlarla birlikte 1200- 1350 mm civarındadır. Sulama periyodu geç ilkbahardan başlayıp hasat sonuna kadar devam eder.
Ceviz ağaçları özellikle gençlik dönemlerinde yeterli miktarda suya ihtiyaç duyarlar. Fakat ceviz ağacının su ihtiyacı birçok faktöre bağlıdır. Genç ceviz ağaçlarının kök sistemlerini gelişmekte ve büyümekte olduğu için yaşlı ceviz ağaçlarına nazaran fazla suya ihtiyaç duyarlar.
Ceviz ağaçlarında ve fidanlarında azotlu gübreler, fosfat gübreleri, potasyumlu gübreler, diamonyum gübreler, kompoze gübreler kullanılabilir. Bu gübreler yayma, sulama içerisinde karıştırarak veya serpme şeklinde kullanılabilir.
Yaz mevsiminde tüm bitkilerin su ihtiyacı artmaktadır. Bu nedenle; meyve ağaçlarının sağlıklı gelişmesini istiyorsanız düzenli aralıklarla sulama yapın. Sulama bulunduğunuz yerin sıcaklık derecesine göre iki günde bir, üç günde bir yapın.
Açık havada bitki bakıyorsanız akşamüstü sulama yapılabilir ama özellikle ev ortamı için en doğru zaman sabah erken saatlerdir. Güneş tepeye varmadan önce sulasanız iyi olur.
Alıntı: en iyi sulama zamanı akşam geç saatler ya da sabah erken saatlerdir. Burada önemli olan bitkinin en az su kaybettiği zamanda sulamayı yapmaktır. Çünkü su toprakta kalmadan bitki suyu alırsa, çözünmesi uzun süren besin maddelerini daha az alacak, sizin verdiğiniz su bitkiye sadece su olarak girecektir.
Özellikle erken ilkbahar donlarından sonra yeşil sürgün ve tomurcuk- larda yanıklık belirtisi çok karakteristiktir. Ceviz henüz fidan dönemin- de hastalığa yakalanırsa bütünüyle kuruyup ölebilir. Daha yaşlı ağaç- larda ise hastalık genç sürgünlerde kurumalara neden olur. Hastalıklı bitkide çiçekler kararır ve kurur.
Zift diye tabir edilen oil malzemeleri de ağaçları kurutur. Gress yağı vs. Agacın üst te görünen boyu kadar zemin yumuşaksa toprak altında da kökleri erişir, aynı zamanda ağacın gölgesi kadarda kök genişliği olur, bu nedenle ağacın dibine dökeceğiniz kimyasal pek faydalı olmayacaktır.
RUHU DÖKÜLÜYOR.
FOSFOR (P), bitkide kök gelişimini hızlandırır ve güçlü bir kök sistemi meydana getirir. Eşzamanlı çiçeklenmeyi teşvik eder, dane ve meyve tutumunu arttırır. İri ve dolgun meyve oluşmasını sağlar.
GordoMax NPK'lı verim arttırıcı bir üründür. Meyvelerin tutumunu artırarak hepsinin büyümesini ve uniform çıkış yapmasını sağlar. Narenciye ağaçlarının haziran dökümünü engeller. Azottan sonra bitkilerin en fazla gereksinim duyduğu element potasyumdur.
Bitki büyüme düzenleyicileri farklı gruplar altında toplanmıştır. Oksin, giberellinler ve sitokininler büyüme teşvik ediciler, absisik asit (dorminler) engelleyici, etilen ise olgunlaştırıcı olarak gruplandırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri