Pekiştireç: Davranışın süresi, sıklığı ya da yoğunluğunun aynı derecede kalması ya da davranışın süresi, sıklığı, yoğunluğunun artması amaçlanır. Davranışın süresi, sıklığı ya da yoğunluğunu aynı kalmıyorsa ya da artmıyorsa uyaran pekiştireç olarak kabul edilmez.
İstenen bir davranışın gerçekleştirildiğinde bireye hoş bir uyarıcı (ödül) verilerek bu davranışın tekrarlanmasının teşvik edilmesidir. Örnek olarak, bir çocuğun iyi davranışları için övgü ya da ödül vermek sayılabilir.
Bir davranışın sürekliliğini arttırmak için davranıştan sonra ortama olumlu uyaran (pekiştireç) verme veya ortamdan olumsuz uyaran çekme sürecine pekiştirme denir.
Pekiştirme, öğrencinin başarı güdüsünü arttırmak için uygulanır. Örneğin otizmli bireylerde; taklit, oyun, sosyal becerilerini geliştirmek ve çeşitli problem davranışlarını azaltmak için kullanılır. Uygulamalı davranış analizi (ABA) davranışsal yöntem olarak da bilinmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Cevap: Davranışı izleyen ve organizma üzerinde bir etki yaratarak, davranışın ortaya çıkma olasılığını artıran uyarıcılar.
Bir kişinin ya da topluluğun bir davranışı alışkanlık haline getirmesi için verilen ödüllere ve cezalara pekiştireç denir. Pekiştireçler kendi içerisinde olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılır. Olumlu olanları belli başlı davranış kalıplarının sürekli hale gelmesini sağlar.
Sembol pekiştireç / SP: (İstenen davranışın / hedef davranışın hemen arkasından verilir. Gerçek nesne: plastik para, yıldız, düğme, ataş, sembol: + işareti, delinmiş kart, puan, gülen yüz) Bir değeri yok / gerçek pekiştirece ulaşmak için bir araç / SP görülen, dokunulan, sayılan bir şey olmalıdır.
Olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılan pekiştirme yöntemlerinde istenen davranış gerçekleştikten sonra ödül verildiği takdirde olumlu pekiştirme, hoşa gitmeyen bir uyarıcının ortamdan çekilmesiyle istenen davranışın gerçekleşme olasılığının arttırılmasıyla olumsuz pekiştirme yöntemi uygulanmış olur.
İkincil Pekiştireçler – Birincil Pekiştireçler
Birincil pekiştireç örnekleri; Su, yiyecek, uyku, gibi temel hayatta kalma ihtiyaçlarını karşılayan şeyleri içerir. İkincil pekiştireçler ise öğrenme ile edinilir. Örneğin, para bir ikincil pekiştireçtir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Sözcükleri daha vurgulu söylemek ve belli başlı kelime gruplarının anlamını arttırmak için kullanılan sözcüklere pekiştirme denir. Pekiştirmeli kelimeler cümle içerisinde hem sıfat hem de zarf olarak kullanılabilir. Örnekler: 1- Saçma sapan konuşuyor. (Zarf) 2- Bembeyaz dişleri var.
Pekiştirme iki şekilde yapılır: Olumlu ve olumsuz pekiştirme. Olumlu pekiştirme davranışın devamı için hoşa giden bir uyarıcının organizmaya veya ortama verilmesidir. Olumsuz pekiştirme ise davranışın devamı için hoşa gitmeyen uyarıcının organizmadan, ortamdan alınmasıdır.
Birincil pekiştireçler, pekiştireç hiyerarşisinde en alt basamakta olan pekiştireçler arasında en basit ve ilkel olan pekiştireçlerdir. Bu pekiştireçlerin özelliği yiyecek ve içecek maddeleri gibi hemen hemen herkes için pekiştireç olma özelliği olan şeylerden oluşur.
ödül kalkınca sönme meydana gelir. sönmeyi geciktirmek için pekiştireç tarifeleri kullanılır. devamlı pekiştirme: en geçici öğrenme şeklidir. ödülün kesildiği daha çabuk farkedilir ve davranıştan çabuk vazgeçilir.
Etkinlik pekiştireçleri çocukların yapmaktan hoşlandıkları etkinliklerin yapılmasını ya da yapılmasına izin verilmesini içermektedir. Etkinlik pekiştireçleri, futbol oynama, sinemaya gitme, bilgisayarda oyun oynama, film izleme gibi etkinliklerden oluşmaktadır.
Olumsuz pekiştirme ise, olumsuz bir uyaranın ortamdan çekilmesidir. Olumsuz pekiştireçler genellikle hoş değildir ve birey, istenmeyen durumdan kurtulmak/kaçınmak için istendik davranışı yapma eğilimi içerisine girer. Organizmaya rahatsızlık veren uyarıcılardan oluşur.
Olumlu pekiştirme, psikolojide belirli bir davranışı teşvik etmek için hoş bir uyarıcı veya ödülün eklenmesini içeren bir kavramdır. İstenen davranış sergilendiğinde olumlu bir sonuç sağlayarak, bireylerin gelecekte bu davranışı tekrarlama olasılığı artar.
Bireyin yaptığı davranış sonucu onun için hoş olmayan bir uyarıcı ortamdan çıkarılarak yapılan davranışın sıklığında artış meydana gelmesidir. Örneğin, öğrencinin öğretmenin azarlamasından kaçınmak için ödevini zamanında götürmesidir.
Bireyin yaptığı bir davranışı takiben onun hoşuna giden bir uyarıcının verilmesi sonucu davranışın sıklığında artış olmasıdır. Örneğin, bir çocuğun odasını toplaması sonucu annesinin övgü dolu sözleri çocuğun odasını toplama davranışını artıracaktır.
Öğrenilmemiş Pekiştireçler (Birincil Pekiştireçler)
Doğal yaşamın sürmesi için gerekli olan ve birey için biyolojik önem taşıyan uyaranlardır. Bu nedenle bu uyaranlara; doğal, koşulsuz, öğrenilmemiş pekiştireçler denir.
Öncesinde aileye pekiştireç belirleme formu verilir. Çocuğun sevdiği ve sevmediği nesne ve yiyecekleri yazmaları istenir. Aileden alınan bilgiler ile çocuğun sevdiği 6 pekiştireç seçilir ve bu pekiştireçler ikili kombinasyonlar halinde çocuğa sunulur. Öğrencinin her tepkisi forma kaydedilir.
Olumlu Pekiştireçler: Ortaya konulduğunda belirli bir davranışın yapılma olasılığını arttıran uyarıcılardır. Deney faresi manivelaya her bastığında kabında yiyecek buluyorsa yiyecek fare için olumlu pekiştireçtir (Bacanlı, 2005).
Ünsüz ile başlayan kelimenin başındaki ünsüz, hemen sonrasındaki ünlüyle birlikte alınır ve arkasına m, p, r, s ünsüzlerinden biri getirilerek oluşturulan pekiştirme hecesi, kelimenin başına eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri