Madde 22- Meyvalı ağaç olması yanında kerestelik özelliklende bulunan ve yetiştirilmesi uzun zaman alan ceviz ve aşılı kestane ağaçlarının kesim zamanı 15 Kasım-15 Mart tarihleri arası olarak belirlenmiştir. Bu tarihler dışında kesim yapılmasına izin veril mez.
Ayrıca, kereste ve ceviz üretimini destekleyen merkezi lider şeklini korumak için olgun ağaçlarda budanır. Aynı zamanda, yere doğru uzana, kırılmış, zayıf veya hastalıklı dalları çıkarmak ve elbette obur dallardan kurtulmak için olgun ağaçları da budarız. Birlikte ve üst üste olan dalları da çıkarmak gerekir.
ve sakız ağacıdır.
Yeni düzenlemeye göre; yetişmiş veya yetiştirilmiş fidanları kesmek, sökmek, ekim sahalarını bozmak, yaş ağaçları boğmak, yaralamak, tepelerini veya dallarını kesmek veya koparmaya 369 ile 2 bin 978 TL arasında idari para cezası kesiliyor.
(1) Ceviz ve aşılı kestane ağaçlarının kesimine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının il veya ilçe müdürlüğünden alınacak uygun görüş üzerine her yıl 15 Kasım-15 Mart tarihleri arasında izin verilir.
İlgili 22 soru bulundu
Peki, bunun neden söylenildiğini hiç düşündünüz mü? Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemletir. İşte Toroslar'a has bu söz oradan geliyor.
Budama için en uygun zaman ise kış sonu ve yaz ayıdır.
Zehirli olduğu bilinen sülfür gazı insanı sersemletir. Diğer gazlardan ağır olduğu için dibe çöken bu gaz ceviz ağaçlarının köklerinde bol bulunur ve bu yüzden insanların ceviz ağacı dibine oturması sakıncalıdır.
7 - Ağaç kesmek suç mudur? İster kamusal alanda olsun, ister özel mülkiyette gerekli durumlar oluşmadan ve izin alınmadan ağaç kesmek yasaktır.
(5) Ceviz ve aşılı kestane ağaçlarının kesimine her yıl 15 Kasım-15 Mart tarihleri arasında izin verilir.
Orman ve meyve ağaçlarıdır. Yaygın ola- rak görüldüğü meyve ağaçları elma, ar- mut, erik, şeftali, kiraz, vişne, kayısı, dut, nar, asma, zeytin, kestane ve ceviz, orman ağaçları ise meşe ve iğne yapraklılardır.
Kadastro Müdürlüğü'ne tapu ve nüfus cüzdanı ile birlikte gidilerek ölçülü kroki alınır. Ölçülü kroki, ilgili teknik elemanın tarlaya giderek ölçü alması, sınırları işaretlemesi ile oluşturulur. Ölçülü kroki alınarak Orman işletmesine gidilir, Sorumlu Orman Bölge Şefi ağacın kesileceği alanı ziyaret ederek keşif yapar.
' Ormanlardan izinsiz yaş ağaç kesenler bir haftadan üç aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Ağacın kurutulması için dip kısmına tuz dökmek ve sonrasında da bu bölgeye az miktarda su dökmek gerekir. Bu sayede ağacı kolay bir şekilde kurutmak mümkündür. Bunun için kaya tuzu ya da epson tuzu tercih edilebilir.
Ceviz ağacının kökü kesinlikle binalara zarar vermez ziraa ceviz ağacı kazık kök sistemi gelişen bir ağaçtır. Bu yüzden dolayı binalarınıza zarar verme diye bir durum kesinlikle yoktur.
24 ay gibi uzun bir süre zarfında üretilebilen ceviz fidanları sizden gelen talepler doğrultusunda sökülmektedir. Bu sökümler sırasında köklerin hırpalanmadan sökülmesine ayrı bir önem verilmektedir.
Kadastro Müdürlüğü'ne tapu ve nüfus cüzdanı ile birlikte gidilerek ölçülü kroki alınır. Ölçülü kroki, ilgili teknik elemanın tarlaya giderek ölçü alması, sınırları işaretlemesi ile oluşturulur. Ölçülü kroki alınarak Orman işletmesine gidilir, Sorumlu Orman Bölge Şefi ağacın kesileceği alanı ziyaret ederek keşif yapar.
Sokaklardaki ağaçları, ağacın patolojik bir hastalıktan dolayı kuruması ve inşaat alanında kalması durumunda kalması durumunda kesilir. İnşaat alanında ise mülk sahibi tarafından Park ve Bahçeler Müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurarak belediyenin bünyesinde oluşturduğu ekiple ağaçlar kesilir. 2.
Avukat Kısacık'a göre, komşuya ait ağaçları, çalı tarzı bitkileri kurusalar bile izinleri olmadan kesemezsiniz. Türk Medeni Kanunu'nun 740. maddesine göre sadece komşunuzun ağacının dalları sizin mülkünüze sarkıyorsa ancak sarkan dalları kestirmeniz mümkün. Sarkmayan dallara dokunamazsınız.
“Ceviz ağacının kökleri zehirli madde salgıladığı için, altında kendi fidanları dahil, odunsu başka fidan yaşatmaz. Ceviz ağacı sülfür gazı salgıladığı için altında oturulmaz. Çünkü sersemletir.
Cevizler genellikle gelişme durumu ve uzun ömrü dikkate alınarak; çeşit özelliği, toprak yapısına göre 8X8 m,9X9 m, 10X10 m,11X12 m aralıklarla dikilmesi önerilmektedir.
Ceviz ağacı diken kişi, eğer cevizin gövdesine bir kasnak yerleştirmez ya da kuşağını yere serip ortasında bir delik açmazsa, ceviz ağacının gövdesi ensesi kadar olduğunda ölür. Hele geceleri ceviz ağacının altında bulunmak çok tehlikelidir.
Büyük ceviz ağaçlarında budama nasıl yapılır? Her meyve ağacında olduğu gibi ceviz ağacı da meyve verimi ve meyve kalitesi azaldıkça budama yapılır. Budama sonrası yüksek kalitede ceviz ve ceviz veriminde artış olur.
Ceviz Ağacının Ceviz Verimi
Ortalama olarak ceviz ağacı 8-10 sene sonra ceviz üretmeye başlar. Bununla birlikte, ceviz ağaçlarının 5-7 sene içinde yaklaşık 7-10 kg ceviz üretmeye başladığı durumlarda vardır. Ticari ceviz bahçelerinin çoğu, 30 ya da daha fazla sene sonra üretim zirvesine ulaşır.
Ceviz ağacı, geniş bahçelerde yetiştirilebilen türde bir ağaçtır. Fidan olarak dikildikten büyümesi zaman alır. Yıllar içerisinde boyu 25 ile 40 arasındaki uzunluğa ulaşabilir. Genellikle bahar aylarında dikilen ceviz ağacı, tercih edildiği takdirde yılın 12 ayında da dikilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri