' sözünün bilimsel açıklamasına göre ceviz ağacı sülfür gazı yayıyor ve bu gaz, havada bulunan diğer gazlardan ağır olduğu için dibe çöküyor. Ceviz ağacının yanında uzun süre vakit geçiren insanlar bu gazdan zehirlenerek zarar görüyor, hatta ölüyor. 'Ceviz ağacının dibinde ve gölgesinde oturulmaz, adamı erken öldürür.
Hastaların %71.5'i hastaneye yatırılırken %23.8'i acil servisten taburcu edildi. Bir olgu (%4.7) ise acil serviste hayatını kaybetti. Sonuç: Ceviz ağacından düşmeler orta yaşın üzerindeki erkeklerde başta vertebra kırıkları olmak üzere ciddi yaralanmalara ve ölümlere sebep olmaktadır.
Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemletir. İşte Toroslar'a has bu söz oradan geliyor.
Ceviz ağacının kökü kesinlikle binalara zarar vermez ziraa ceviz ağacı kazık kök sistemi gelişen bir ağaçtır. Bu yüzden dolayı binalarınıza zarar verme diye bir durum kesinlikle yoktur.
Tüm ağaçlar gibi, ceviz ağaçları da fotosentez yoluyla karbondioksiti emer ve oksijen üretir, bu da hava kalitesini iyileştirir.
İlgili 31 soru bulundu
Ceviz ağaçlarının ömrü iyi bakıldıklarında 150 ile 400 yıl arasındadır.
* Genel olarak sıcaklık ve yağış durumuna göre 10 günde, 7 günde ve çok sıcak günlerde ise 3-5 günde bir periyotlarla 15-20 Lt fidan sulaması önermekteyiz. * Sulama yapılmamasından dolayı yaşanacak su stresi fidan sırasında kök, gövde ve dal gelişimini yavaşlatarak, fidanın kurumasına yol açabilir.
Hem yüksek hem de düşük sıcaklığa karşı hassas olup özellikle yüksek derece yaz sıcakları kabukta yanmalara neden olabilir. 35 derece ve üzeri sıcaklıklar bu zararlara yol açar. Dinlenme dönemlerinde -12 dereceli düşük sıcaklıklara dayanan ceviz ağaçları, sonbahar zamanında -8 derecede dahi zarar görebilir.
Genel olarak ceviz ağacı; -25°C' ,+38°C' ye kadar dayanıklılık gösterir. beraber, taban suyu seviyesi 2.5-3.0 metreden yukarı olmayan, su tutmayan, nemliliğini muhafaza eden derin topraklarda iyi gelişir. Su tutan killi topraklarda ve durgun sulu yerlerde gelişemez.
Ağaçların/çamların köklerinde matkap, hilti, tornavida veya vida yoktur. Bu kökler betonu, taşı delip geçemez. Ancak ağaçların kökleri, betonarme perde tekniğine uygun yapılmamış yapıların içindeki boşlukların, çatlakların içine yönelir ve buralarda bir de su sızıntısı varsa çatlağın içine girer.
“Ceviz ağacının kökleri zehirli madde salgıladığı için, altında kendi fidanları dahil, odunsu başka fidan yaşatmaz. Ceviz ağacı sülfür gazı salgıladığı için altında oturulmaz. Çünkü sersemletir.
Ceviz ağacına her gördüğünü çekiyor şeklinde bir yorum yapmak doğru olmaz; ancak bu tip görüntülerin oluşması aşırı koşullarla karşılaşmış olduğunun bir göstergesi olabilir. Yangın, yoğun bir kuraklık dönemi, hastalık gibi dış faktörler ağacın öz bölümünde bu biçimde desenlere sebep olmuş olabilir.
Ceviz fidanları için tavsiye edilen en uygun dikim mesafesi, 7 metreye 5 metre mesafedir.7 metreye 5 metre mesafe kullanıldığında dönüme ortalama 28 adet ceviz fidanı dikilir.
İncir ağacından düşen neden iflah olmaz. Uzmanlar bu soruya şu yanıtı veriyor: "İncir ağacı yapısı itibariyle diğer ağaçlara nazaran lifsiz bir yapıya sahiptir ve dalları daha çabuk kırılır.
24 ay gibi uzun bir süre zarfında üretilebilen ceviz fidanları sizden gelen talepler doğrultusunda sökülmektedir. Bu sökümler sırasında köklerin hırpalanmadan sökülmesine ayrı bir önem verilmektedir.
Kök Boğazı Çürüğü Sebebi. Ceviz fidanlarında ve diğer bitkilerde görülen Phytophthora spp. mantarvari mikroorganizmalarının sebep olduğu ciddi bir hastalıktır. Bitkinin tabanı ve etrafındaki toprak uzun süre ıslak kalması bakterinin kökü enfekte edip kökün çürümesine neden olabilir.
Ceviz içini doldurma zamanında mutlaka su verilmesi gerekli olup su verilmediği takdirde meyvenin kalitesi düşer. Hasattan hemen sonra yağış yoksa su verilmeli, çok fazla su verilirse ağaç uykuya yatar ve don olayı görülür.
Ceviz ağacı ilk 2-3yıl haricinde çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Su isteği fazla olan türlerin sıralamasını yapacak olursak, sırasıyla erik, elma, armut, kiraz, şeftali, kayısı, badem ve vişne dir. Görüldüğü gibi ceviz bu sıralamanın içerisine dahil edilmemiştir.
Türkiye'de En Çok Ceviz Yetiştirilen Bölgeler
Antalya, Bursa, Karaman, Denizli, Kocaeli, Sakarya, Aydın, Mersin, Balıkesir ceviz yetiştiriciliğinde önde gelen illerdir.
-Meyve bahçelerinde toprak işlemesi bitirilir. -Cevizde elma iç kurdu için feromon tuzakları asılır. -Ceviz ağaçlarının uyanması ile hastalıkları önlemek için bakırlı preparatlarla ilaçlama yapılır. -Fidanlar sulanır ve ot çapası yapılır. -Azotlu ve potasyumlu gübrelemeye devam edilir. -Yeşil sürgün budaması yapılır.
Ancak, ceviz yetiştiriciliği sırasında ortaya çıkan zararlılar ve hastalıklar ceviz ağaçlarının verimini olumsuz etkileyebilir. Ceviz zararlıları arasında yaprak bitleri, kırmızı örümcekler, ceviz kurdu ve dut kabuklu biti gibi böcekler yer alır.
Ceviz ağacı fidanı dikilecek ise Fidan için gerekli olan toprağın 1/3 oranında hayvansal gübre kullanılabilir. Olgun ağaçlarda ise ağacın etrafına serpilerek kullanılabilir.
Cevizde Sulama ve Gübreleme
Sulamayla birlikte dikim sonrası düzenli gübreleme işlemi de gelişimi etkileyebilir. Dikim işlemi sonrasında fidan dibine güneşte yanmış organik gübre ilave ederek, ağacın fidanının beslenmesini sağlayıp gelişim hızlandırılabilir.
Yılda 2-4 kg, 5. Yaşta 5-10 kg, 10. Yaşta 50 kg, 20. Yaşta 100 kg alındığı ve alınabileceği görülmüştür. Hatta bu rakamlardan daha fazla ürün alındığını söylesek abartmış olmayız.
Tuzluluğu sevmeyen ceviz ağaçlarında içinde klor bulunan potasyumlu gübre veya kompoze kullanmayınız. Cevizin yenen kısmında % yağ, % protein ve aroma artışı için potasyum sülfatlı taban gübreleri tercih ediniz. Toros Tarım'ın Gold 15-‐15-‐15 veya Süper Gold 10-‐20-‐20+Zn gübrelerini tercih ediniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri