Niğde ili 210 bin dekar Ekim alanı 800 bin ton patates üretimi ile ilk sırada yer almaktadır.
Ülkemizde patates üretiminin en yoğun olduğu illerin başında Niğde Nevşehir İzmir Afyon ve Bolu gelmektedir.Toplam patates üretiminin %39,5 i Niğde ve Nevşehir illerinden karşılanmaktadır.
FAO 2019 yılı verilerine göre dünyada 17,3 milyon hektar alanda 370 milyon ton patates üretilmiştir. Dünya patates ekim alanlarının %28,3'ü Çin'de, %12,5'i Hindistan'da, %7,5'i de Ukrayna'da bulunmakta olup, bu üç ülke dünya patates üretiminin %48,4'ünü oluşturmaktadır.
Konya, Niğde, Afyonkarahisar ve Kayseri patates üretiminde önemli ilk dört ildir. Bu dört il, ülke üretiminin %45'ini, ekim alanlarının ise %41'ini oluşturmaktadır.
Günümüzde çağdaş botanistler patatesin anavatanının Güney Amerika olduğu konusunda uzlaşmışlardır. Öyle ki patates And dağları'nda yabani türler olarak belirmiş ve buradan Kolombiya ve Venezuela'ya oradan da Şili ve kuzey Arjantin'e gelmiştir. En sonunda tüm türler Peru'da ekilmeye başlamıştır.
İlgili 26 soru bulundu
Ancak en popüler olan yer İç Anadolu Bölgesi'dir. Niğde ve Nevşehir, patates üretimiyle ön plana çıkan şehirlerimizdir. Konya, Afyon, Kayseri, İzmir, Trabzon, Sakarya ve Erzurum, Niğde ve Nevşehir'i takip eden illerdir.
Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
Günümüzde çağdaş botanistler patatesin anavatanının Güney Amerika olduğu konusunda uzlaşmışlardır. Öyle ki patates And dağları'nda yabani türler olarak belirmiş ve buradan Kolombiya ve Venezuela'ya oradan da Şili ve kuzey Arjantin'e gelmiştir. En sonunda tüm türler Peru'da ekilmeye başlamıştır.
Gelelim sorumuzun cevabına… Dünya genelinde bilinen 5000'e yakın patates türü varmış. Evet, yanlış duymadın tam tamına 5000.
Hâlihazırda 4 adet yerli çeşidimiz de tescil aşamasında. Bu çeşitlerimizin de tescil olmasıyla birlikte toplam 12 adet yerli ve milli çeşidimiz olacak. Enstitümüz tarafından geliştirilen ve tescil edilen yerli ve milli patates çeşitlerimiz: Onaran 2015, Fatih, Nahita, Ünlenen, Nam, Çağlı, Muratbey ve Leventbey.
Patates ılıman ve serin iklim bitkisidir. Patates yetişme mevsimi boyunca ortalama 15- 18°C bir sıcaklık ister. Ancak bu ortalama sıcaklık üzerine gün uzunluğu ve ışık yoğunluğu etkilidir. Özellikle bitki gelişmesinin ilk devrelerinde -2°C' lik sıcaklık kısa bir sürede bitkiyi dondurabilir.
Ana vatanı Güney Amerika olan ve uzun yıllar "yabani bitkiler" kategorisinde anılan patates, zaman içinde önce Peru'da, ardından da tüm kıtada yaygınlaşmaya başlıyor.
ÇEŞİT VE TOHUMLUK
Örneğin turfanda patates yetiştiriciliğinde 75-80 günde olgunlaşan erkenci çeşitler, normal yetiştiricilikte ise 120-140 günde olgunlaşan orta geç veya geççi çeşitleri ekilmelidir.
Fatih Sultan Mehmet'in onca gücüne karşılık bir tabak melemen, bir sahan patates kızartması, bir domates söğüş yiyemediğini bilirsiniz elbet.Çünkü domates, patates, yeşil biber (üstelik mısır, taze fasulye) Amerika kıtasından gelmiştir.
Doğal bir rengi olan bu patates çeşidi, yetiştiği topraktan ve içerisindeki pigmentlerden rengini alıyor. Siz onu yapay bir bitki olarak düşünmeyin, gayet doğaldır kendisi. Neredeyse patatesin ve tatlı patatesin girdiği hatta giremediği tüm tariflerde de kullanılıyor.
Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
Anavatanı Güney Amerika'nın kuzeybatı bölgesi ve Orta Amerika olan tatlı patates en çok Çin'de yetiştirilir. Sıcak ülkeleri daha çok seven tatlı patates bitkisi Uganda, Nijerya, Vietnam, Hindistan ve Endonezya'da da yetiştirilmektedir. Ülkemizde İskenderun, Niksar ve Hatay'da yetiştiriciliği yapılmaktadır.
zaten tarih araştırmacılığı da yaptığımızda patatesin osmanlı döneminde ilk kez adının geçtiği eser ahmet vefik paşa'nın 1876 yılında kaleme aldığı lugat-ı osmanî adlı sözlüktür. burada "patata" şeklinde geçer yiyeceğin ismi.
Sokak mutfağının bir buluşu olan patates kızartmasının nasıl icat edildiği tam olarak bilinememektedir. Fransız tarihçi Madeleine Ferriere'nin bilim dünyasında kabul gören iddiasına göre bu yiyecek Fransız Devrimi'nden bir süre önce Paris'teki Pont Neuf'de sokak satıcıları tarafından icat edilmiştir.
Almanya, Avrupa Birliğinin en büyük patates üreticisi oldu. 2020 Yılında AB'de toplam 55,3 milyon ton patates hasat edildi. Avrupa Birliğinin en büyük patates üreticisi olan Almanya yapmış olduğu üretimle, birliğin patates üretiminin %21,2'sini gerçekleştirmiştir.
Patatesi ilk olarak botanik literatürüne geçiren ise İsviçreli botanik ve anatomi bilgini Gaspard Bauhin. 1591'de Patlıcangiller (Solanaceae) familyasına ait olarak sınıflandırdığı bitkiye Latince “Solanum tuberosum” adını vermiş.
Kartof, Doğu Karadeniz bölgesinde patates bitkisine verilen isim olup, kartof (Sürmene, Çayeli), garduf (Giresun), gardubu (Ordu, Trabzon Şalpazarı), gardul (Torul), kartul (Yusufeli), kartol (Çaykara, Bayburt) formlarında bilinmektedir Ayrıca Anadolu'da gartof (Sivas), kartop (Bitlis), kartol (Van), kortol (Antalya), ...
(bkz: kartul), kartuli, kartof, patates/@ibisile.
Patates bitkilerinde su ihtiyacı alt yapraklardaki solma ve sararmayla kendini belli eder. Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır.
Patates ne zaman ekilir sorusunun ise basit iki cevabı vardır. Patates ekme dönemleri diğer bir tabir ile dikim zamanı ülkemizde ilkbahar ayları (şubat ile nisan ayları arasında) ve yaz ortasıdır. Patates ekme işlemini tamamladıktan sonra 3-4 ay gibi sürelerde hasat yapmanız mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri