Obsesif Kompulsif Bozukluk doğru şekilde ilaçsız tedavi mümkündür. Doğrusu zaten OKB'den kurtulmak için tedavi ilaç değil analitik psikoterapidir.
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) kendi kendine veya zamana bırakarak iyileşebilen bir bozukluk değildir. Obsesif kompulsif bozukluğu ilaç tedavisi veya bilişsel davranışçı terapisi olan psikoterapi yöntemiyle kontrol altına alınabilir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk kendi kendine geçen bir rahatsızlık değildir. Biraz inatçıdır , tedavisi uzun sürebilir. Bazen artar, bazen azalır , çoğu zaman da takıntılar başka bir şeye dönüşür. Bu yüzden ne kadar erken davranırsak tedavisi o kadar hızlı ve kolay olur.
OKB bozukluğu olan çoğu kişi, kompulsif düşünce ve eylemler nedeniyle sorun yaşarlar. Belirtiler değişebilir veya tamamen ortadan kalkabilir.
Obsesif kompulsif bozukluk evliliğe engel mi konusunda kişilerin kendileriyle ilgili kararları verebilmesi gerekmektedir. Neticede bu konularla ilgili gerekli ilaçlarını alınması ya da psikoterapi seanslarının geçilmesi sonrasında mental olarak sağlıklı olan kişilerin evlenmesi de mümkün hale gelebilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
OKB de İlaç Tedavisi:
Tedaviye başlanan hastalarda çoğu kez 15-20 gün içinde olumlu etkiler başlasa da anlamlı klinik yanıtın 8-12 haftaya uzadığı da olabilir. En az 3 serotonin geri alım inhibitörü (klomipramin mutlaka denenmiş olacak) ve bilişsel davranışçı terapi uygulandığında hastaların çok büyük kısmı düzelir.
Bazı durumları obsesif kompulsif bozukluk'dan ayırmak gerekir. Normal gelişiminde olan küçük çocuklar da tekrarlayan davranışlar yapabilir. Gelişimsel bu tür davranışlar genelde 8 yaş civarında kaybolurlar.
Çoğunlukla haftalık periyotlarda yapılan terapi seansları yaklaşık olarak 12 ila 20 seans boyunca devam eder.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Hakkında Sık Sorulan Sorular
Belirli davranış kalıplarıyla karakterize obsesyon ve kompulsiyon tekrarı ile seyreden ve kişinin günlük hayatını ciddi anlamda olumsuz etkileyen ruhsal hastalıktır.
Takıntı Hastalığının İlaçsız Kesin Tedavisi: Psikoterapi
Bunun nedeni Obsesif Kompulsif Bozukluk hastalığının düşünce ya da davranışlardan değil, altta yatan dürtü ve duyguların sonucunda oluşmasıdır. Bu nedenle de Psikanalitik yönelimli psikoterapi ile OKB çözülmektedir.
OKB kendiliğinden geçmez, ilaç tedavisi veya bilişsel davranış terapisi yöntemlerinden biri ile tedavi edilmelidir. Erken teşhis gerçekleştirildiğinde tedavi süreci de hızlanır. Bazı hastalarda ilaç tedavisi yerine terapi yöntemi uygulanabilmektedir.
Düşüncelerimiz beyinde oluşmaz, duygularımızın sonucunda oluşur. Bastırılan duygu ve dürtüler ise bir süre sonra patlar ve bir hastalık olarak yani OKB olarak ortaya çıkar. Bu nedenle de OKB alanında uzman bir psikolog ve aynı zaman da psikanalitik psikoterapi çalışan bir psikoterapiste başvurulmalıdır.
Tedaviye başvuranların yaklaşık %50'si ilaç kullanılmadan Davranışçı Terapi'den fayda görebilmektedir. Terapiden 6 ay ya da 3 veya daha fazla yıl sonra yapılan takiplerde bu kişilerin yaklaşık %75'inin daha iyi olduğu ya da iyileştiği bulunmuştur.
OKB hastalarının hastaneye yatması nadir bir durumdur ve genellikle diğer tedavi seçenekleri denendikten sonra veya ciddi semptomlar veya eşlik eden başka bir ruh sağlığı bozukluğu olduğunda düşünülür. Tedavi sürecindeki en uygun seçenek, bireysel ihtiyaçlar ve semptomların şiddetine bağlı olarak belirlenir.
Kapı kilidini tekrar tekrar kontrol etmek, İşleri belirli sayıda yapmak, Rahatsız edici kelimelere veya düşüncelere takılı kalmak, Belirli kelimeleri, cümleleri veya duaları tekrarlamak gibi birçok takıntılı düşünce ve davranış obsesif kompulsif bozukluk belirtilerindendir.
Obsesif kompulsif bozukluk ilerlerse ne olur? Takıntı hastalığı tedavi edilmezse bu hastalık gitgide ilerler ve bu rahatsızlığa sahip kişinin sosyal yaşamını, günlük işlerini daha fazla etkilemeye başlar. Bu rahatsızlık beslenen bir rahatsızlık olduğundan dolayı tedavi edilmez ise güçlenir.
OKB bir kaygı bozukluğudur. Temelinde kaygı yatar.
Serotonin Eksikliği:
Serotonin, eksikliğinde OKB için bir risk faktörü olarak rol oynar.
Obsesif Kompulsif Bozukluk doğru şekilde ilaçsız tedavi mümkündür. Doğrusu zaten OKB'den kurtulmak için tedavi ilaç değil analitik psikoterapidir.
OKB'li birçok yetişkin, kompulsiyonlarının bir anlam ifade etmediğinin farkındadır, ancak obsesyonların neden olduğu sıkıntıyı gidermek için yine de bunları gerçekleştirirler. Kompulsiyonlar o kadar sık meydana gelir ki, tipik olarak günde en az bir saat sürer ve kişinin yaşam kalitesini bozar.
Obsesyonların yarattığı huzursuzluğu ve sıkıntıyı ortadan kaldırmak amacıyla da yineleyici davranış ve zihinsel eylemler geliştirir. Son yıllarda toplum içinde görülme oranı artış gösteren obsesif kompulsif bozukluk hastalığı her 100 kişiden iki ya da üçünde rastlanabilir.
Kişilik yapısı olarak titiz, kuralcı, ayrıntıcı, mükemmeliyetçi özelliklere sahip olan kişiler OKB'ye yatkın kişiler olarak değerlendirilmektedir.
Uygun tedavi yapılmazsa, zamanla artan şekilde performans kaybı olur. – Obsesif Kompulsif Bozukluk: Özellikle hiperaktif çocuklarda görülür. Çocuk bazı takıntılara kapılabilir. Bu sebeple dikkat eksikliği de oluşur.
Olguların en az yarısında başta Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, tik bozuklukları ve kaygı bozuklukları olmak üzere diğer sorunlar da görülür. Sosyal sorunlar ve arkadaşlık sorunlarına da sık rastlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri