Genel olarak ceviz ağacı; -25°C' ,+38°C' ye kadar dayanıklılık gösterir. beraber, taban suyu seviyesi 2.5-3.0 metreden yukarı olmayan, su tutmayan, nemliliğini muhafaza eden derin topraklarda iyi gelişir. Su tutan killi topraklarda ve durgun sulu yerlerde gelişemez.
NPK Gübreleri: NPK gübreleri, azot (N), fosfor (P) ve potasyum (K) gibi temel besin maddelerini içeren sentetik gübrelerdir. Bu gübreler, ceviz ağaçlarının temel besin ihtiyaçlarını karşılayabilir. Özellikle yeni dikilen veya genç ceviz ağaçları için NPK gübreleri uygulanabilir.
Meyve tomurcuğu ne kadar fazla ise haliyle o kadar çok meyve üretimi gerçekleşecektir. Bu çiçek tomurcuğunun oluşumunda iyi besleme ve sonucunda gelişme kuvveti ile ışıklanma miktarı fazla olursa çiçek miktarı da fazla olacaktır. Işıklanmanın fazla olması için iyi bir budama işlemi şarttır.
Ceviz ağacı derin kumlu, süzek, sulamaya uygun ve organik madde açısından zengin topraklarda yetişen bir bitkidir. Tolere edebileceği pH değeri 5 ila 8 arasındadır, ancak ticari bahçelerde çoğu yetiştirici pH değerini hemen 6,5'a sabitlemek için kireç uygular (sertifikalı bir tarım uzmanına danışın).
Ceviz ağaçlarında ve fidanlarında azotlu gübreler, fosfat gübreleri, potasyumlu gübreler, diamonyum gübreler, kompoze gübreler kullanılabilir. Bu gübreler yayma, sulama içerisinde karıştırarak veya serpme şeklinde kullanılabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Tuzluluğu sevmeyen ceviz ağaçlarında içinde klor bulunan potasyumlu gübre veya kompoze kullanmayınız. Cevizin yenen kısmında % yağ, % protein ve aroma artışı için potasyum sülfatlı taban gübreleri tercih ediniz. Toros Tarım'ın Gold 15-‐15-‐15 veya Süper Gold 10-‐20-‐20+Zn gübrelerini tercih ediniz.
Ceviz Fidanınında Azot Noksanlığı
Yapraklar küçük ve renkleri soluk olur. Bu durumda azotlu gübrelerden biriyle gübreleme yapılır. Genellikle alkali topraklarda, yani pH 7 nin üzerindeki topraklarda Amonyum sülfat kullanımının uygun olacağı söylenebilir. Asidik topraklarda ise amonyum nitratlı gübreler kullanılmalıdır.
Cevizde Sulama ve Gübreleme
Sulamayla birlikte dikim sonrası düzenli gübreleme işlemi de gelişimi etkileyebilir. Dikim işlemi sonrasında fidan dibine güneşte yanmış organik gübre ilave ederek, ağacın fidanının beslenmesini sağlayıp gelişim hızlandırılabilir.
Özelikle sonbahar erken donlarının etkili olduğu bölgelerde su verilmesi fidanlarda Eylül ayı ortalarına ağaçlarda ise Ağustos sonundan itibaren kesilmelidir. Suyun verilmesi durumunda ağaç kış dinlenmesine hazırlanamaz ve genç sürgün uçları yaşanacak erken donlarda zarar görür.
Ceviz içini doldurma zamanında mutlaka su verilmesi gerekli olup su verilmediği takdirde meyvenin kalitesi düşer. Hasattan hemen sonra yağış yoksa su verilmeli, çok fazla su verilirse ağaç uykuya yatar ve don olayı görülür.
Ceviz Ağaçlarınız Meyve vermiyorsa, sorunun kaynakları başlıca şunlar olabilir: Çiçekler, tomurcuklar meyveye yatmadığı için olabilir. Meyve tutumu yeterli olmayabilir. Doğal şartlardan kaynaklı sorunlardan olabilir. Hastalılardan ve çeşitli zararlılardan kaynaklı olarak Ceviz ağaçlarınız meyve vermiyor olabilir.
Çiçek açtıktan on gün sonra ceviz meyveleri fındık büyüklüğüne ulaştıktan sonra ikinci bir ilaçlama yapılır. Bu ilaçlamada m-45, mantar antakroz ilacı ve yanında mümkünse iç kurdu ilacı, tırtıl ilacı atmakta fayda vardır. Bu şekilde yapacağımız bakımlar cevizin iç kalitesini etkiler.
Ceviz çiçekleri bir cinslidir. Erkek ve dişi çiçekler ayrı sürgünde, ancak aynı ağaç üzerinde bulunmaktadır. Erkek çiçekler iki yıllık dallarda, dişi çiçekler aynı yılın sürgünlerinde bulunur. Tozlanma rüzgarla olmaktadır.
Genç ceviz ağaçları söz konusu olunca, çoğu zaman minimum gübreleme uygulamak gerekir. Pek çok yetiştirici, her genç ağaç başına 113 gr N-P-K 15-15-15 gübreleme uygulamaktadır; bu oranlar iki farklı uygulama içindir, ilki ilkbahar sonunda diğeri yazın uygulanır.
· Mayıs-Haziran aylarında da taç içerisinde sık olan bölgeler var ise sürgünler yeni oluşmuşken seyreltme yapmak faydalı olacaktır. Ancak sürgün boyları 8-10 cm'e geldiğinde budama işlemi yapılmalıdır. Bu ön budamadır asıl budama Ağustos ayının 15'inden sonra yapılmalıdır.
Şeker gübresi bitkinin her büyüme aşamasında yeteri kadar verilmelidir. Ekim ve dikim aşamasında kullanılması gereken gübrenin en az yarısının verilmesi gerekmektedir. Gübrenin geri kalan kısmı ise bitkinin büyüme atağının gerçekleştiği hızlı büyüme devrelerinde geç kalınmadan verilmesi uygun olmaktadır.
Yılda 2-4 kg, 5. Yaşta 5-10 kg, 10. Yaşta 50 kg, 20. Yaşta 100 kg alındığı ve alınabileceği görülmüştür. Hatta bu rakamlardan daha fazla ürün alındığını söylesek abartmış olmayız.
Ceviz ağaçlarının ömrü iyi bakıldıklarında 150 ile 400 yıl arasındadır.
Genç ceviz ağaçlarının kök sistemlerini gelişmekte ve büyümekte olduğu için yaşlı ceviz ağaçlarına nazaran fazla suya ihtiyaç duyarlar. İlk birkaç yıl boyunca genç ağaçlar haftada bir veya iki kez sulama gerektirir. Sonrasında ise ağacın kök sistemi daha sağlam hale geldiği için ceviz sulama sıklığı azaltılabilir.
Ceviz ağacı ilk 2-3yıl haricinde çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Su isteği fazla olan türlerin sıralamasını yapacak olursak, sırasıyla erik, elma, armut, kiraz, şeftali, kayısı, badem ve vişne dir. Görüldüğü gibi ceviz bu sıralamanın içerisine dahil edilmemiştir.
Made in Italy MEGAFLOR, % 100 çabuk çözünebilirliği, saflığı ve ağır metal, klor ve kireç ihtiva etmemesinden dolayı dünyanın en iyi yaprak gübresi olarak bilinir.
ceviz ağacının altında başka bitki yetişmeyeceği. Şu fotoğraflarda sadece cevizin altında değil 2 koca. cevizin altında, arasında yetişen elma, armut, kiraz. ağaçlarını görebilirsiniz.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Tahıllarda, yarısı ekimle birlikte, sapa kalkma dönemi öncesinde de diğer yarısı. Meyve ağaçlarında, çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda püskürtme yoluyla yapraktan yada yine çiçeklenme öncesinde taç iz düşümlerine toprağa gömerek. Bağda; şeker gübrenin yarısı şubat veya mart aylarında yapılan toprak işlemesinde.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri