Fakat başını kesecek kadar vakit olursa, başın olmadığı kısım yenilmez, ama başın bulunduğu kısım, diri kalması mümkün olmasa bile, hayvanın can çekişme hâlinde olması, İslâm'ın belirttiği usûle göre kesilmesi ve kesilirken de canlı olması şartıyla helâldir.
Buna göre bir arabanın çarpmasıyla ölen bir hayvanın eti yenilmez. Fakat aslen eti helal olan ve üzerinde hayat eseri bulunan böyle bir hayvan, Besmele ile boğazlanırsa eti yenebilir. Bu İmam Azam'a göredir. Silahla öldürülen bir hayvanın eti yenilir.
Sual: Kurdun yaraladığı koyun, ölmek üzereyken kesilirse eti yenir mi? Sual: Kurdun canlı koçtan kopardığı kuyruğu yemek caiz olur mu? Kurt koçu öldürmüşse, artık o hayvan leş olmuştur, yenmez. Ölmeden boğazından kesilirse yenir.
Doğal sebeplerden ölmüş, herhangi bir hastalık şüphesi taşımayan hayvan ölümünün üzerinden uzun zaman geçmemiş ve eğer soğukta muhafaza edilmiş ise etini tüketmek mümkün olabilir.
“Allah, size yalnızca ölüyü /leşi, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı/yasakladı. Ama kim onları yemeye mecbur kalırsa -bir arzu ve iştah duymamak ve zaruri ihtiyacının üstüne çıkmamak şartıyla- günaha girmiş olmaz; çünkü, unutmayın, Allah çok bağışlayıcıdır, rahmet kaynağıdır.”
İlgili 26 soru bulundu
Domuz, kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, leopar, panda, panter, çita, jaguar, puma, sincap, samur, sansar, kokarca, goril, maymun türleri [şempanze, babun, gibon, orangutan], sırtlan, fil, köpek, kedi, kunduz, porsuk, vaşak, çakal, tilki, gelincik gibi, avını köpek dişiyle yakalayan yırtıcı hayvanlar yenmez.
Penguen konusunda yasaklayıcı bir hüküm bulunmadığı ve temiz olan her şeyi bize helal, pis olanı da haram kılındığından, iştahı çeken insanların penguen etini yemelerinde sakınca bulunmamaktadır.
Ölen yabani hayvanlar yahut evcil hayvanlarımızı ne yapmamız gerekir, dinen sünnet nedir, gömmek/başka hayvanlara yedirmek vb.? Bu konuda dini bir emir veya yasak yoktur. Meseleye sağlık ve çevre açısından bakılmalıdır. En uygun olanı gömmek ise gömülmelidir.
Şüphesiz ki Allah çok bağışlayıcı ve esirgeyicidir." Ağaç parçası, taş gibi öldürücü şeylerle vurularak öldürülen hayvanın eti yenilmez. Böyle hayvanın kanı akıtılmadığı için bu et de murdar sayılmış ve haram kılınmıştır.
Şap hastalığı insana da bulaşabilir ancak halk sağlığını olumsuz etkileyecek bir durum yoktur. Şap hastalığı görülen hayvanların eti, 4 derecede en az 24 saat bekletildikten sonra yenebilecek duruma gelir.
Hayvan kesiminde, bu işlemi yapacak kişinin akıllı, temyiz gücüne sahip ve Müslüman veya ehl-i kitap olmasının dışında bir şart bulunmamaktadır. Bu şartları taşıyan kişi kadın olsun, erkek olsun kurban kesebilir (Mevsılî, el-İhtiyâr, İstanbul, V, 716; Aliyyu‟l-Kârî, Fethu Bâbi‟l-İnâye, IV, 79).
Sütlü olan sütü sağılan hayvanı kurban etmek mekruhtur. İlaçsız ve hastalıksız sütü kesilen ve doğurması yakın olan hayvanı ve yavrusu küçük olan hayvanı da kurban olarak kesmek mekruhtur. Ayrıca alınan kurbanlık hayvanların da sütünü sağmak ve onu içmek caiz olmaz.
Şâfiîler'e göre besmele kasten terkedilse de eti yenir. Eğitilmiş köpeğin yaralaması kesme yerine geçtiği için avladığı hayvanın canlı iken kesilmesi şart değildir. Ancak avı yakalamaya başka köpek katılır da avı hangisinin öldürdüğü belli olmazsa o avın eti yenmez (Buhârî, “Zebâih”, 1).
Av, günümüzde genellikle silâhla yapılmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz gibi avcı ava silâh atarken besmele çekmeli, hayvanı vurunca hemen koşup yanına varmalı, ölmemiş ise kesmelidir. Yetişmeden silâhın tesiri ile ölmüşse bir şey gerekmez, eti yenir.
Hayvanı bayıltarak kesmek caizdir.
Ayrıca kurşunlama veya şoklama denilen yöntemle de kurbanlık hayvanlar kesilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken şey: Hayvanın daha ölmeden kesilmesidir. Çünkü, o yöntemle hayvan öldürülse, bu hayvan murdar olur.
Aslanlar gücün sembolüdür ve güçleri herkes tarafından bilinir. Ormanların kralı aslan yılda 250 kadar insanın ölümüne neden olmaktadır. Kaplanlar, kedigiller arasında bu konuda rekor sahibidir ve 300 kadar cana mal olmuştur. Deniz anaları denizde köpek balıklarından daha tehlikelidir.
Evet, elbette acı çekerler.
Dolayısıyla herhangi bir anestezi uygulanmayan bir hayvanı canlı canlı bıçakla doğradığınızda elbette beyinlerinde acı deneyimleniyor.
Bununla beraber kurbana fazla eziyet vermemek (ölüm acısını azaltmak) maksadıyla, kesim esnasında hayvanın elektrik şoku, narkoz veya benzeri bir yöntemle bayıltılarak kesilmesi caizdir.
"Eti yenen hayvanların etlerinin helal olması için, hayvanı kesecek kimsenin, akıl ve temyiz gücüne sahip, müslüman veya ehl-i kitaptan olması gerekir. Ehl-i kitaptan olmayan mecûsî, putperest veya ateistin kestiği hayvanın eti helal değildir.
Ölünce de ya cennete veya cehenneme girerler. Hayvanlar ise akıldan mahrum olduklarından, günah-sevap, hayır-şer, cennet-cehennem gibi kavramlar onlar için söz konusu değildir. Esas itibariyle ruhun kendisi bakidir, ölmez, yok olmaz, bozulmaz. Ruhun geçici olarak misafir olduğu vücut ise ölür, dağılır.
Başın sağ olsun kime denir biliyor musunuz? Anadolu'da önceden hayvanları ölenlere baş sağlığı verilirmiş. Yani hani o gitti, sana bir şey olmasın manasında kullanılırmış.
Bir nedenle ölen hayvanı gömmek gerekir mi? Bu konuda dini bir emir veya yasak yoktur.
Buna göre ahtapot, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu'l-Muhtac, VIII, 113,150-152.)"
Şafi Mezhebine baktığımızda ise Martı ve benzeri kuş türlerinin deniz kuşu olduğu söylenmektedir. Bundan dolayı Martı etinin yenen kuş türleri arasında yer aldığı söylenir. Bu mezhebe göre Martı eti yemek helaldir ve bir sakıncası yoktur.
Izgara veya güveçte pişirilen yılan eti, garnitür olarak da servis edilir. Nijerya: Kızartma ve ızgara yöntemiyle pişirilen yılan eti, çorba yapımında da kullanılır. Genellikle protein almak için tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri