Ceviz, fındık, badem, yer fıstığı gibi kuruyemişler E vitamininden zengindir. E vitamini antioksidan vitaminlerden birisidir. Bu içeriği sayesinde bağışıklık sistemini desteklemektedir.
Yeşil yapraklı sebzeler, biber, çilek, kivi, domates, turunçgiller, kara lahana, limon, kuşburnu C vitamininden zengindir. Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmaktadır. Zeytinyağı, fındık yağı gibi bitkisel yağlar ve fındık ceviz badem gibi sert kabuklu yemişler E vitamini kaynaklarıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Yeterli ve dengeli beslenme: Özellikle bağışıklık sisteminin düzgün çalışabilmesi için gerekli olan folik asit, B12 vitamini ve C vitamini gibi vitamin ve mineraller açısından zengin gıdaların beslenme düzenine dahil edilmesi gerekir.
Sağlıklı bir yaşam sürdürmek ve bağışıklığı güçlendirmek için vitaminlerin yeterli miktarda alınması gerekir. Bağışıklığı güçlendiren vitaminlerin başında A, B, C, D ve E vitamini gelir.
Canan Karatay, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için günlük 2 adet yumurta tüketilmesini öneriyor. Yumurta içerdiği yüksek orandaki protein sayesinde bağışıklık sistemimizi destekleyen antikorların üretimine yardımcı oluyor. Aynı zamanda içeriğindeki B vitamini, demir ve çinko da bağışıklık sistemimizi destekliyor.
Uzun Süre Aç Kalmayın.
Uzun süre aç kalmak veya kısıtlı diyetler yapmak yetersiz kaloriyle beslenmeye neden olacaktır. Yetersiz kalori ve besin ögesi alımı vücutta vitamin-mineral eksikliklerine sebep olacağı için bağışıklık sistemini de olumsuz etkilemektedir.
Bağışıklık sistemi çökmesi belirtileri arasında sık enfeksiyon geçirmek, yorgunluk, cilt sorunları, ağız ve boğaz problemleri, sindirim sorunları, kilo kaybı, kas ve eklem ağrıları görülebilir.
Alkol kullanımı, sigara kullanımı, radyasyon maruziyeti, probiyotik eksikliği, kalitesiz uyku, iyi dinlememek, stres yükü fazlalığı, sık antibiyotik kullanımı da bağışıklık sistemimizin zayıflamasında rol oynayan başlıca sebepler arasındadır.
Enfeksiyonlara karşı zencefil
Taze olarak yoğurt içinde tüketebileceğiniz gibi, çorbaların veya bitki çaylarının içine de katabilirsiniz. Günde içeceğiniz 1-2 bardak zencefilli bitki çayı da bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı.
Tüm insanlar doğal bağışıklıkla doğar. Yeterli ve dengeli beslenme, kaliteli uyku, düzenli fiziksel aktivite gibi sağlıklı bir yaşam tarzını benimseme doğal bağışıklık güçlendirici etki sağlar. Doğal bağışıklık vücut istilasına karşı her zaman hazırdır. Herhangi bir uyaran gerekmeksizin vücudu savunmaya geçebilir.
Vücut direncini artırmak için beslenme ve sıvı tüketimine özen gösterilmelidir. Günde yaklaşık olarak 2,5–3 litre su içilmelidir. Bol sebze ve meyve, A, C ve E vitaminlerinden zengin soğan, sarımsak, havuç, limon, portakal, mandalina, greyfurt, yeşil biber, marul ve salata bol bol tüketilmelidir.
Haftada en az üç gün balık yemek, beslenmede kuru baklagillere ağırlık vermek, mevsim sebzeleri yemek, süt ayran, yoğurt, kefir gibi hayvansal gıdaları tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirmede önemlidir. Güçlü bir bağışıklık sistemi için antioksidan kapasitesi yüksek gıdaları tüketmek de yarar sağlar.
Bağışıklığı güçlendirir
Antiviral özelliklere sahip olan sarımsak bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
Çocukların güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaları için, dört besin grubu denilen; süt ve süt ürünleri, et - baklagiller, tahıl, sebze ve meyveleri düzenli olarak her gün tüketmeleri gerekir. Ayrıca cips şekerleme gibi rafine yiyeceklerin çocukların beslenme şemasından çıkarılması gerekir.
A Vitamini: A vitamini eksikliğinin bağışıklık sistemini zayıflattığı ve bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskini artırdığı bilinmektedir. Eksikliği olan kişiler özellikle viral enfeksiyonlara daha kolay yakalanır. Ispanak, havuç, kara lahana, keçi ve inek sütü, yumurta, balıklar, yoğurt iyi birer A vitamini kaynağıdır.
Omega 3 ve omega 6 yağ asidindence de zengin olan kuruyemiş, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynar. Ayrıca melatonin ve polifenoller gibi antioksidan bileşenleri sayesinde uyku kalitesini artırır, daha zinde ve canlı hissetmenizi destekler.
Eksiklik bazen yorgunluk, genel vücut ağrısı gibi bazı belirtilere neden olur. Ciddi eksikliklerde ise kemik ağrısı ve yürümekte zorluğa neden olan kuvvet kaybı ortaya çıkar. Ek olarak bağışıklık sisteminin görevini yerine getirememesi nedeniyle enfeksiyon sıklığında artış görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri