Bu sınırlı etkileşim de çocuğun doğayı tanımasını, çevresinde gerçekleşen doğal süreçleri gözlemlemesini engelliyor. Deniz kenarına gitmek, doğada yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, toprakla oynayıp ağaç dikmek gibi aktiviteler çocuğun çevreyi anlayıp onu koruma bilincini kazanmasına yardım eder.
Sürdürülebilir yaşam biçimlerini benimsemek, doğal kaynakları verimli kullanmak ve gelecek nesillerin de ihtiyaçlarını gözetmek çevre bilincinin temelini oluşturur. Toplumsal katılım ve kampanyalar: Çevreyle ilgili konularda toplumsal katılımın artırılması için kampanyalar düzenlenmelidir.
İlgili 20 soru bulundu
Çevre bilinci, "bireylerin veya toplumların çevre ile, dengeli bir şekilde ilişkilerde bulunabilmesi için sahip olması gereken davranış, tutum ve düşünce şeklidir. Bunun temelinde insanların çevreyi tahrip etmeden, ondan yararlanma ilkesi yatmaktadırf .
Çevre bilinci kavramı işte bu noktada ortaya çıkıyor. Çevre bilinci bu olumsuz sonuçların ortaya çıkmaması için çevreye zarar verici hareketlerden uzak durmayı ve doğayı korumayı ifade ediyor. Doğayı korumak ise çevreyi kirletmemenin yanı sıra doğal kaynakların bilinçsiz şekilde tüketilmemesini de kapsıyor.
İnsanın ve tüm canlıların içinde yasadıkları çevreyi daha iyi tanımaları, korumaları ve daha sağlıklı yaşayabilmeleri için gösterdiği gayret ve etkinliklerin tümüne Çevre Eğitimi ya da Çevre İçin Eğitim denir.
Hava, su, toprak ve tüm canlıların içinde yer aldığı bu sistem, ne yazık ki insanoğlunun bilinçsiz davranışları ve tutumları sebebiyle zarar görür. Fosil yakıt tüketimi, sanayileşme ve benzeri eylemlerin yol açtığı zararlar, çevreyi geri dönüşü olmayan bir yola sokar.
Çevre sorunlarının toplum tarafından algılanış biçimine “çevre duyarlılığı” denir (Aydın ve Kaya, 2011a). Başka bir deyişle; çevre duyarlılığı, toplumu oluşturan bireylerin çevre konusunda üzerine düşen görevlerin bilincinde olma ve yerine getirme kabiliyeti olarak da tanımlanabilir.
Doğada oynayabileceğiniz çeşitli oyunlarla çocuğunuzun çevresini keşfetmesini ve doğayı sevmesini sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun doğada geçireceği eğlenceli vakit, onun doğada bulunma isteğini arttıracaktır. Çocuğunuza bitkileri ve hayvanları tanıtmak doğa bilincinin yerleşmesi açısından faydalı olabilir.
Çevre sevgisi dediğimiz şey aslında doğanın, suyun, havanın, bitkilerin, hayvanların ve tüm canlıların yaşadığı ortamı sevmek, korumak ve ona saygı göstermek demektir. Çünkü çevre dediğimiz şey aslında bizim de içinde bulunduğumuz, yaşamımızı sürdürebilmemiz için gereken her şeyi barındıran bir bütündür.
Çevre bilinci; çevre faktörlerinin yaşam kalitemizi ne kadar etkilediğini ve çevresel farkındalık ile doğayı korumanın önemini kavramış olmaktır. Yeryüzünün varlığını sürdürebilmesi adına edinilmesi büyük önem taşıyan bu bilinç, insanların çevreyi beşeri felaketlerden koruma sorumluluğudur.
Doğal çevre bileşenleri jeolojik yapı, jeomorfoloji, iklim özellikler, hidrografya, toprak tipleri ve bitki örtüsü olup bunlar söz konusu çevrede yaşayanların önemli ölçüde yaşam tarzını, ekonomik etkinliklerini ve geleceğini biçimlendirir (Şekil 1; Koçman, 2015).
Etrafta gereksiz amaçsız sürüşten kaçının. Bireysel ulaşım çevreyi kirletiyor. Olabildiğince sık araba paylaşımı yapın. Mümkünse toplu taşıma araçlarını da kullanabilirsiniz.
Çevre bilinci, "bireylerin veya toplumların çevre ile, dengeli bir şekilde ilişkilerde bulunabilmesi için sahip olması gereken davranış, tutum ve düşünce şeklidir. Bunun temelinde insanların çevreyi tahrip etmeden, ondan yararlanma ilkesi yatmaktadır.
Çevre sorunlarının ele alınmasında eyleme geçilmesi gerekliliği üzerine artan halk bilinci.
Okulumuz, evimiz, mahallemiz, şehrimiz, parklar, ormanlar; buralarda yaşayan insanlar ve tüm hayvanlar; nehir, göl, deniz, orman, hava, su ve diğer tüm canlı cansız varlıklar çevremizi oluşturur. Kısaca, içinde yaşadığımız ortama “çevre” denir.
lkokullarda çevre eğitimi, belirli bir ders saatiyle sınırlandırılmayıp her derste mümkünse her konu ile ilişkilendirilerek verilmelidir. Bunun için de her öğretmen çevre sorunlarına karşı duyarlı olmak yani çevre bilincine sahip birey olmak zorundadır (bkz. Çevre sorunlarının özellikleri).
Çevre eğitimi farklı yaklaşımlardan yola çıkarak gerçekleştirilebilir (Demirkaya, 2006). Birinci yaklaşıma göre, çevre eğitimi, fiziksel ve beşeri sistemlerle bu sistemlerin karşılıklı etkileşimlerinin algılanması ve öğrenilmesi amaçlanır. İkinci olarak, çevre bilinci ve yorumu için çevre eğitimi gerçekleştirilebilir.
Çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamdır.
Çevre koruma denilince akla ilk gelen bitki örtüsü kesinlikle ağaçlar. Görüntüleriyle, oksijen kaynağı ve erozyonla mücadelenin başrolü olmalarıyla temiz bir çevrenin vazgeçilmezlerinden olan ağaçları, korumak için de bir şeyler yapmamız mümkün.
insanlar, bitki örtüsü, hayvan topluluğu ve mikro organizmalardan oluşur. Cansız öğeler ise iklim, hava, su ve yeryuvarın yapısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri