Ayet, hadis ve Cevşen duasını üzerimizde taşımak caizdir. Kur'an-ı Kerim ve Cevşeni okuyarak onların hükümleriyle amel etmek gerekir. Bununla beraber üzerimizde de taşımanın bir mahzuru olmadığı gibi, faydası da vardır.
Cevşen-i Kebîr, bir kısmı naslarda yer alan, mâna ve muhteva bakımından Allah'a nisbetinde hiçbir sakınca bulunmayan kelime ve cümlelerle münâcât ve niyazlardan ibaret bir metin olup bu tür metinlerle duada bulunmak, dinî hayat bakımından tavsiyeye şayan bir davranış olarak görülür.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'de şöyle buyurdu: “Şüphesiz ki, onun üzerinde temime (yani muska/cevşen) var!” “Kim, temime (yani muska/cevşen) takarsa, muhakkak ki, Allah'a şirk koşmuştur!”
Niyetimize dikkat ederek cevşen takmanın her hangi bir sakıncası yoktur. Hadisten de anlaşıldığı gibi Hz. Cebrail (as) Peygamber Efendimize (asm) zırh olarak cevşen duasını taşımasını ve okumasını tavsiye etmiştir. Demek ki; kişi cevşen duasını her zaman okumaya vakit bulamasa bile üzerinde taşımasında fayda vardır.
Cevşen sembolü genellikle kolye şeklinde kullanılmaktadır. İçeriğini dua metinlerinin yazılı olarak oluşturduğu Cevşen, masum bir sembol olarak kullanılmasında sakınca görülmemektedir. Ancak kişinin hurafelere inanarak Allah'a şirk koşacak duruma gelmemesi çok önemlidir.
İlgili 25 soru bulundu
Kur'an-ı Kerim abdestsiz okunmaz.
Ancak Cevşen ve diğer dua kitapları abdestsiz okunabilir. Büyük Cevşen abdestsiz okunabilir. İçindeki Kur'an-ı Kerim yazılan sayfalara dokunmamak gerekir.
“Cebinde Kur'an âyetlerinden yahut da Allah'ın isimlerinden yazılar bulunan kimsenin, bunlarla tuvalete girmesinde beis yoktur. Bunlar bir şeye sarılı olursa yine beis yoktur. Sarılı olmak hürmete daha yakındır.
Cevşen'in muhtevası, sahih hadis kitaplarında var olan dualardan farklı olarak, Allah'ın bin bir ismiyle münacat yapılmış olmasıdır. Yoksa Cevşen'deki duaların önemli bir kısmı, -mahiyeti itibariyle- hem ayetlerde hem de sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır.
Soru: Yatarken cevşen veya Kur'an dinlemek caiz midir? el Cevab: Yatarken kuran dinlemek caizdir.
Cevşen içinde; Cevşen-i Kebir duâsı yazılı olup 100 bölümden (bâb) meydana gelir.
el Cevab: Kuranı kerimden korunma ayetleri, peygamberimizin torunlarına okuduğu muavvezeteyn, ayetel kursi namaz sureleri diye bilinen kısa surelerin yazılıp üzerinde taşınması sabah ve akşam vird edinilip okunması caizdir.
Sonuç olarak, hastalıktan, nazardan veya hasetçilerin şerrinden korunmak için muska takmak veya yanında taşımak kesinlikle haramdır.
Evet, Nazar boncuğu ve cevşen satmak haramdır!
3. Cevşen velev ki Peygamberimiz'den (asm) rivayet edilmemiş olsa bile cevşeni okumak yine büyük sevaba medardır. Zira cevşen bir zikir ve münacattır. İçinde Kur'ana ve sünnete muhalif hiçbir şey yoktur. Kuranın pek çok ayetinde ve pek çok hadisi şeriflerde dua ve zikre pek çok teşvikler vardır.
Büyük Cevşen duası, bazı Sünni ve şii Müslümanlar arasındaki yaygın inanışa göre Yüce Allah'ın Cebrâîl vasıtasıyla Hz. Peygamber'e -sallellahu aleyhi ve sellem- gönderdiği söy- lenen bir dua, Küçük Cevşen ise, şîî Müslümanlara göre 12 imamdan biri olan Mûsa el-Kâzım'ın yaptığı bir duadır.
Cevşen sahih olamaz
Diyanet Ansiklopedisi'ndeki bu bilgiye göre, Cevşen duasının Ehl-i sünnet kaynaklarında bulunmaması ve fazileti ile ilgili rivayetlerin İslamiyet ve ehli sünnet inançlarına aykırı bulunması, Şiilerce muteber kabul edilen Kütüb-i erbea'da bulunmaması da, bunun sahih olmadığını göstermektedir.
"Bunlardan bir tanesi de cep telefonlarında, tebletlerde bilgisayarlarda olan Kur'an-ı Kerim okumak için yapılmış programlardır. Kur'an-ı Kerim'e abdestsiz dokunmak caiz değildir. Kur'an-ı Kerim mushafına abdestsiz dokunmak caiz değildir. Kur'an'ı abdestli okumak gerekirse de Kur'an abdestsiz de okunabilir.
Genellikle üçgen muhafazalar içinde veya kolye şeklinde taşınır. Cevşen-i Kebir ve Cevşen-i Sagir olarak bilinen, metinleri birbirinden farklı iki duâyı ifade eder. Ancak Cevşen-i Kebir daha meşhurdur ve "Cevşen" sözcüğü ile genellikle Cevşen-i Kebir kastedilir.
el Cevab: Caizdir.
SAID NURSİ HAZRETLERİ - CEVŞEN Sabah 1 kez veya günde 3 kez okur. Sıkıntılarının bu duayla hafiflediğini söyler. Maddi ve manevi zehirlenmelerinde, bu dua ona yardım etmiştir. FEZLEKE-CEVŞEN Fezleke; ayetlerin sonunda Allah'ın isimlerinin geçtiği bölüm.
Cevşenin kendine has bir yazılma şekli bulunmaktadır. Burada Kur'an-ı Kerim'den Fatiha suresi, Ayetel Kürsi, İhlas suresi, Felak suresi, Nas suresi, Nazar ayeti, Sekine duası, Salavatı Şerif, Allah'ın 1001 ismi şerifi olan cevşen ve cevşen duası bulunur.
Cevşen dini yazıt ve kitaplar tarafından sıkça telaffuz edilen ve oldukça koruyucu özelliği olan bir sembol olmaktadır. Özellikle birçok İslami mezhep ve tarikat liderlerine göre kaza ve beladan koruduğu düşünülmektedir. Şekil ve yapı olarak üçgen bir muska şeklinde satılmakta ve kullanılmaktadır.
Muska, dinî kitap ve üzerinde Allah yazısı olan takılarla tuvalete vb. yerlere girmek caiz midir? Tuvalete girerken kişinin üzerinde Allah adının yazılı olduğu kâğıt, kitap veya Mushaf bulunması mekruhtur (Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, 27).
Hayızlı kadınların Kur'an-ı Kerîm okuması, Mushafa el sürmesi ve onu taşıması caiz değildir. Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: "Âdetli (hayızlı) kadın ve cünüp olan, Kur'ân'dan hiç bir şey okuyamaz." (Tirmizî, Tahâre, 98; İbn Mâce, Tahâre, 105).
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'ân okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'ân'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri