Günümüzde, çeyiz düğünden iki üç gün evvel getirilmekte ve gelin evi iki üç gün evvelden hazır edilmektedir.
ÇEYİZ ALMA : Düğünden bir iki gün önce damat tarafı kendi hazırladıkrı çeyizleri kız tarafına akrabalarıyla beraber götürür. Kız tarafı, daha önceden hazırladığı çeyizleri (Bir iki gün önveden kız tarafının komşu hanımları kızın evinde toplanarak kızın hazırladığı çeyizleri düzenler ve toparlarlar.
Çeyiz alma işlemi ise düğüne ortalama 10-15 gün kala damadın ailesi tarafından tutulan araçla gelip, çeyizin alınmasıyla başlar. Çeyiz almaya, toy beyi ve damadın yakınlarından genç erkekler gider.
Bornoz, nevresim takımı, halı, perde, havlu, yatak örtüsü gibi ev tekstili ürünleri de kız tarafına aittir. Bunun bir de çeyiz alma adeti var: Çeyiz Alma Adetleri Nelerdir?
Çeyiz almaya, toy beyi ve damadın yakınlarından genç erkekler gider. Çeyizi oğlan evinin gençleri dışarı verir, oğlan evinin gençleri arabaya yükler. Çeyiz evden çıkarken, kızın küçük erkek kardeşi sandığa oturur. Sandık üzerinde oturana bahşiş verilir.
İlgili 25 soru bulundu
Erkek iç çamaşırı, erkek pijama takımı, erkek pijama altı, tıraş takımları, erkek sabahlık, kişisel bakım ürünleri, terlik, çorap, havlu, cüzdan, kemer ve kol saati gibi eşyalar erkek çeyiz bohçasının olmazsa olmazlarıdır diyebiliriz.
27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapıp evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde belgeleriyle başvuranlar devlet katkılı Çeyiz Hesabı'ndan yararlanabilecektir. Çeyiz Hesabı 18 yaşından büyükler adına açılabilmekte olup, 18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından açılabilmektedir.
Çeyiz Hazırlıklarına Nereden Başlamalı? Çeyiz alışverişi listesi oluşturmaya başlama süreci, tüm alışverişin en önemli adımıdır. Yatak odası, salon/ oturma odası, banyo ve mutfak çeyiz listesi olarak dört temel kategori oluşturabilirsin.
Bunlar arasında sabunluk, süngerlik, kağıt havluluk, isteğe göre Amerikan servis, peçetelik, servis tepsisi, ekmek sepeti, kahvaltı takımı, salata kaseleri, tuzluk, biberlik, baharatlık, şekerlik, tahta kaşıklar, çerez kaseleri, bıçak seti, rende, saklama kapları, kesme tahtası ve çöp kovası sayılabiliyor.
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar.
Gelini evden erkek kardeşi çıkarır. Çıkarmadan önce gelinin beline kuşak bağlar. Kuşağı bağlamak için oğlan tarafından bahşiş alır.Gelin evden çıkarken kızın kardeşi kapıyı tutar ve bahşiş alır. Buna “kapı parası” denir.
Nişan takıldığı dönemde erkek tarafının gelin için, kız tarafının da damat için hazırlamış olduğu bohçalar, günümüz modern çağdaki adı ile kız ya da erkek çeyiz seti, oldukça zengin bir içeriğe ise çoğu zaman yöreye ve adetlere göre değişiklik göstermektedir.
Gelin ve Damat daha kullanmadan, dantelli, güpürlü çeyizlik havlular, dantelli iç çamaşırlar, akletler, gecelikler, çeyizlik örtüler, yazmalar, beyaz eşyalar, mobilyalar çeyiz serme adıyla bir müze havasında sergilenmektedir.
Evlenecek çiftlerin kuracakları aile birliğine katkıda bulunmak, gençlerin maddi yükünü azaltmak amacıyla kızın veya kız tarafının yeni evine ve akrabalarına getirdiği çeşitli hediyelere çeyiz denir. Yüzyıllardır devam eden çeyiz kültürü zaman içinde değişiklikler geçirmiş ama kültürümüzden asla silinmemiştir.
Çeyizlik havlu takımı almayı düşünüyorsanız takımın içindeki banyo havluları da dahil olmak üzere altı havlu siz ve misafirleriniz için yeterli olacaktır. İkisi siz ve eşiniz için, ikisi kirlendiğinde kullanmanız için ve ikisi de misafirleriniz için.
1. Meslek programının toplam eğitim süresi 320/232 saat olarak planlanmıştır.
Araştırma yapabilmek içinse düğün tarihin belirlendiği andan itibaren çeyiz hazırlıklarına başlamak iyi olacaktır. Alışverişe erken başlamak bütçen için de önemlidir. Çeyizindeki eşyaları zamanla almak bütçeni aşmanın önüne geçer ve ödemelerin konusunda kolaylık sağlar.
Ancak çeyiz parası için de kız tarafının aşırı lükse kaçmaması gerekir. Bunun dışında erkek tarafından istenen başlık parası, kapı parası, yol parası gibi şeylerin İslam'da hiçbir şekilde yeri yoktur. Buna binaen; para verilmediği takdirde gelini eşinden saklamak veya hapsetmek caiz değildir.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Ayrıca gelin kuşağını kim alır sorusu ise kültüre ve aile tercihlerine göre değişebilir, ancak genellikle anneler veya yakın akrabalar bu anlamlı hediyeyi alırlar. Bazı kültürlerde gelin kuşağı ve duvağı gelinin babası veya büyükbabası tarafından alınır.
Genellikle erkek tarafı geline takı seti ve bilezik takarken damada ise tam altın ya da zincir takabiliyor. Erkek tarafı nişanda geline takı seti taktı ise düğünde sadece bilezik ya da tam altın takabiliyor.
Çeyizle beraber kız evinden giden kadınlar çeyizleri asar ve gelin odasını hazırlar. Gelin hazırlanır, gelin almak üzere oğlan evinin akrabaları ve kaynana kız evine giderler.
Damat tarafı gelin almaya gelirken gelin de baba evinde hazırlanır. Konvoy gelin evine geldikten sonra gelin evden çıkarılır ya da damadın eve gelmesi beklenir. Gelinin babası ya da abisi tarafından gelin, dualar eşliğinde damada teslim edilir. Gelin alma konvoyunun başında oyunlar oynanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri