Buna göre "art arda" kelimesinin sözlük anlamı olarak "arka arkaya" ifadeleri yer alıyor. Yapılan bazı yazım yanlışları ise şöyle 'artarda', "ardarda" ve "artarta" şeklindedir. Kelimenin doğru yazılışı "art arda" şeklindedir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Bu kelime genellikle ardıardına şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ardı ardına şeklinde olmalıdır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Buna göre “art arda” kelimesinin sözlük anlamı olarak “arka arkaya” ifadeleri yer alıyor.
İlgili 22 soru bulundu
Arda ismi, eski Türkçe'de 'yer', 'dünya' veya 'arazi' gibi anlamlara gelmektedir. Ayrıca kahramanlık ve cömertlik gibi nitelikleri çağrıştıran bir isim olarak bilinir. Edebiyat ve tarihte cömert ve yiğit kişiler için kullanılan bir tabir olduğundan, bu isim güç, cömertlik ve kahramanlık özelliklerini simgeleyebilir.
Cümle içinde arka arkada anlamında kullanılan art arda TDK tarafından belirlenmiş olan birleşik kelimelerin yazımı kurallarına göre cümlede ayrı bir şekilde yazılır. Bu bağlamda "Art arda bitişik mi yazılır?" sorusuyla karşılaşıldığı zaman yanıt ayrı yazılması gereğidir.
art arda gelen, üst üste olan, ardışık.
TDK'ya göre ardı sıra kelimesinin doğru yazılışı "ardı sıra"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
8. Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.
Bitişik yazılması yanlış olan kelimelerden biri de ardı sıra kelimesidir. Ardı sıra doğru yazılışı da ayrı olmalıdır. Sıkça yapılan yazım yanlışlarından biri de ardı sıra ya da eş anlamlısı olan peşi sıra, arkası sıra kelimelerinin bitişik olarak yazılması şeklindedir.
hasretin tutuşur, anılar uçuşur / acı bir elvedadır ardakalan” deniliyordu. Oysa, Türkçede “arda kalmak” diye bir eylem yok. “Artmak, geriye kalmak” anlamındaki eylemin doğrusu, “t” harfiyle ve bitişik yazılan “artakalmak”.
isim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Konuşurken fark edilmeyen dil bilgisi kuralları, yazı dilinde belirgin bir biçimde ortaya çıkar. Her ne kadar dilimizde bazı birleşik kelimeler bulunsa da hoşça kal aslında onlardan biri değildir. Türk Dil Kurumu'nun (TDK) belirttiği üzere bu kelime grubunun, "hoşça kal" olarak ayrı yazılması gerekir.
Birkaç kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "birkaç" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bir kaç şeklindedir.
Egzos, egsoz ya da egsos gibi yanlış yazımı bulunan kelimenin doğru yazımı egzoz olacaktır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Zira TDK'ya göre, göz ardı sözcüğü iki ayrı kelime olarak yazılır: göz ve ardı. Dolayısıyla arada boşluk olması doğru yazım şeklidir. 'Gözardı olarak' birleşik yazım yanlıştır, kabul görmemektedir. Not: Bunun gibi; 'göz atmak', 'göz gezdirmek' ve benzeri ifadeler de her zaman ayrı yazılıyor.
Bu kelimenin doğru yazılı “art arda” şeklinde kullanımı oluyor. Yani sıklıkla yapılan yazım yanlışı “ard arda” bu kelimenin yanlış yazımı oluyor. Yine yapılan bazı yazım yanlışları ise şöyle 'artarda', 'ardarda' ve 'artarta'.
Arda, Türkçe kökenli bir isimdir. Hem kız hem de erkek çocukları için kullanılan bir isim olarak öne çıkıyor. Özellikle birçok değişik anlamı ile beraber en tercih edilen adlar arasında yer almaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre 'Hükümdar veya kumandan asası' şekilde geçiyor.
Virgül (,)
– Cümlede art arda sıralanan eş görevli sözcük ve sözcük öbekleri arasına virgül konur. Örnek: Pazardan erik, kiraz, çilek ve kavun aldık. – Sıralı cümlelerin arasına virgül konur.
İç İçe ayrı yazılması doğru olan bir kelimedir. İç içe kelimesi içiçe olarak yazılırsa yazım yanlışı yapılır.
Bu nedenle de yazımı karıştırılmaktadır. Her kelimenin doğru yazım şekli olduğu gibi yüz yıl kelimesinin de doğru bir yazımı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre kelimenin doğru yazımı birleşik olarak yazılmasıdır. Yani kelimenin doğru yazımı "yüzyıl" şeklindedir.
Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri