Çeyiz Hazırlıklarına Nereden Başlamalı? Çeyiz alışverişi listesi oluşturmaya başlama süreci, tüm alışverişin en önemli adımıdır. Yatak odası, salon/ oturma odası, banyo ve mutfak çeyiz listesi olarak dört temel kategori oluşturabilirsin.
Eskiden kız çocuğu dünyaya geldiği zaman, kız kundakta çeyizi sandıkta derlermiş. Çeyiz alma işlemi ise düğüne ortalama 10-15 gün kala damadın ailesi tarafından tutulan araçla gelip, çeyizin alınmasıyla başlar. Çeyiz almaya, toy beyi ve damadın yakınlarından genç erkekler gider.
Karaca'nın gelin bohçası içeriği genellikle bir yatak örtüsü takımı, çarşaf takımı, havlu takımı, bornoz, uyku seti, pike takımı, yastık, yorgan, mutfak havlusu, mutfak önlüğü, çatal bıçak takımı, tava seti, çay takımı, kahve takımı, yemek takımı, çamaşır sepeti, çamaşır makinesi fileleri, klozet takımı ve diğer birçok ...
Erkek iç çamaşırı, erkek pijama takımı, erkek pijama altı, tıraş takımları, erkek sabahlık, kişisel bakım ürünleri, terlik, çorap, havlu, cüzdan, kemer ve kol saati gibi eşyalar erkek çeyiz bohçasının olmazsa olmazlarıdır diyebiliriz.
İlgili 20 soru bulundu
27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapıp evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde belgeleriyle başvuranlar devlet katkılı Çeyiz Hesabı'ndan yararlanabilecektir. Çeyiz Hesabı 18 yaşından büyükler adına açılabilmekte olup, 18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından açılabilmektedir.
Çeyiz almaya, toy beyi ve damadın yakınlarından genç erkekler gider. Çeyizi oğlan evinin gençleri dışarı verir, oğlan evinin gençleri arabaya yükler. Çeyiz evden çıkarken, kızın küçük erkek kardeşi sandığa oturur. Sandık üzerinde oturana bahşiş verilir.
Özellikle yeni evlenecek çiftler için hazırlanan ve içerisinde farklı ürün barındıran gelin setinde pek çok ürün yer alır. Bunlar: yatak örtüleri, yorgan, yastık, nevresim takımları, seccade takımı, gecelik ve sabahlıklar, iç çamaşırları, havlular, kozmetik ürünleri gibi sayılabilir.
Çeyiz alma töreninde damadın ailesi tarafından gelinin evinin önüne davul – zurna getirilir. Çeyiz araca taşınırken davul ve zurna eşliğinde oynanır. Aynı şekilde yeni evin önüne gelindiğinde de davul – zurna çalınır. Bazı aileler, çeyizi evden çıkarırken dua okutturur.
Çeyiz kelimesinin kökeni Arapça chz kökünden gelen ve "donanım" veya "nikâhta kız tarafınca verilen hediyeler" anlamına gelen جَهَاز (cahāz) sözcüğüne dayanmaktadır. Türkçede yer alan cihaz kelimesi ile eş asıllıdır.
İç çamaşırı takımları çeyizlik alışverişlerde mutlaka bulunması gereken iç giyim ürünleridir. Gelin adayları için tasarlanan bu ürünler sütyen, büstiyer, slip, gecelik, jartiyer ve bralet gibi ürünlerden oluşur. Bu ürünler takım halinde alınabileceği gibi tekli olarak da tercih edilirler.
Bunlar arasında sabunluk, süngerlik, kağıt havluluk, isteğe göre Amerikan servis, peçetelik, servis tepsisi, ekmek sepeti, kahvaltı takımı, salata kaseleri, tuzluk, biberlik, baharatlık, şekerlik, tahta kaşıklar, çerez kaseleri, bıçak seti, rende, saklama kapları, kesme tahtası ve çöp kovası sayılabiliyor.
Sağlıklı ve hijyenik bir kullanım için haftada 1 olmak üzere nevresim ve çarşafların değiştirilmesi önerilir. Bu periyoda karşılık olarak en az 3 takım nevresim takımı bulundurmak ise büyük bir kullanım kolaylığı sağlar. Pamuk saten ve pamuklu kumaştan oluşan nevresim setleri hem sağlıklı hem de şık tercihler olabilir.
Geleneklerimize göre damat bohçası nişan - söz törenin hemen ardından ziyaret esnasında iletilmelidir; bu süreci aksatmamak lazım gelir.
Gelin bohçası; söz, nişan veya isteme seremonisinde getirilerek kız tarafına sunulur. “Gelin bohçasını kim hazırlar?” sorusunu erkek tarafı olarak yanıtlayabiliriz. Hediyeler, damadın ailesi tarafından alınır ve hazırlanır. Bu armağanlar genellikle söz ve nişanda verilse de bazı yerlerde düğünde de takdim edilebilir.
Gelini evden erkek kardeşi çıkarır. Çıkarmadan önce gelinin beline kuşak bağlar. Kuşağı bağlamak için oğlan tarafından bahşiş alır.Gelin evden çıkarken kızın kardeşi kapıyı tutar ve bahşiş alır. Buna “kapı parası” denir.
Nişan takıldığı dönemde erkek tarafının gelin için, kız tarafının da damat için hazırlamış olduğu bohçalar, günümüz modern çağdaki adı ile kız ya da erkek çeyiz seti, oldukça zengin bir içeriğe ise çoğu zaman yöreye ve adetlere göre değişiklik göstermektedir.
Gelin, babasının koluna girerek evden çıkar. Bazı yörelerde gelin çıkarma duası okutulabilir. Bu esnada gelin arabası süslenmiş halde bekletilir. Merasim bittikten sonra araçlara binilir ve konvoy halinde düğün mekanına veya fotoğraf çekimi yapılacaksa o bölgeye doğru yola çıkılır.
Çoğunluğa göre, kadınlar çeyiz hazırlamak zorunda değildir. Bunlara göre, eşlerin birlikte yaşayacakları evin tüm hazırlıklarının nafaka mükellefi koca tarafından yapılması gerekir. Mâlikîler ise kadını, aldığı mehre uygun düşecek şekilde çeyiz hazırlamakla sorumlu tutmaktadırlar.
Muhammed ve İslâmiyet, Medine Devri, II, 216) İslâm'a göre kadın, kendisine verilen mehirle veya şahsî malıyla çeyiz yapmaya zorlanamaz. Kadının babası da kendi malından çeyiz yapmak zorunda değildir.
Ancak çeyiz parası için de kız tarafının aşırı lükse kaçmaması gerekir. Bunun dışında erkek tarafından istenen başlık parası, kapı parası, yol parası gibi şeylerin İslam'da hiçbir şekilde yeri yoktur. Buna binaen; para verilmediği takdirde gelini eşinden saklamak veya hapsetmek caiz değildir.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Ayrıca gelin kuşağını kim alır sorusu ise kültüre ve aile tercihlerine göre değişebilir, ancak genellikle anneler veya yakın akrabalar bu anlamlı hediyeyi alırlar. Bazı kültürlerde gelin kuşağı ve duvağı gelinin babası veya büyükbabası tarafından alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri