Beyaz yaka çalışanların genellikle mavi yaka çalışanlara kıyasla daha yüksek maaşlar aldığı görülür. Mavi yaka çalışanların maaşları genellikle beyaz yaka çalışanlara göre daha düşüktür. Beyaz yaka çalışanlar genellikle düzenli bir çalışma saatine sahiptir ve vardiyalı çalışmazlar.
“Beyaz yaka” olarak tanımlanan grupta bulunan kişiler, “işçi grubu” olarak da bilinen mavi yakalılarla kanun karşısında aynı hak ve özgürlüklere sahiptir. İş Kanunu, haftalık çalışma saatlerini 45 ila 66 saat arasında sınırlar ve her iki grup da bu kanuna uymak durumundadır.
Fazla çalışma, beyaz yakalının aldığı ücrete ve yaptığı işe dahil olarak kabul edilir. Fakat yukarıda da belirtildiği gibi beyaz yakalılar bir başka kişiden açık talimat olması veya bir başka kişiden emir alınması halinde fazla mesai ücretine hak kazanabilmektedir.
İşçi fazla çalışma yapmak zorunda değildir. Dilerse fazla çalışma onay formunu imzalamayarak ya da onay vermeyerek fazla mesai yapmaktan kaçınabilir. Uygulamada iş sözleşmelerinde “İşçi işverenin talep ettiği hallerde fazla mesai yapmayı kabul eder.” şeklinde maddelere yer verilmektedir.
Mavi yaka personel ise zihin gücünden ziyade beden gücüyle çalışan personel olarak tanımlanır. Örneğin; ustabaşı, vardiya amiri, operatör olarak çalışan kişiler bu gruba girer.
İlgili 28 soru bulundu
Beyaz yakalıların maaşları ortalama 12.000 TL ile 80.000 TL arasında değişir.
İşi el emeği gerektiren mavi yakalı işçi, çevre ile alakalı işlerde çalışanlara yeşil yakalı işçi, mavi ve beyaz arasında kalıp genelde önlisans eğitimi veya teknik okul eğitimi gerektiren uzmanlıkları kapsayan işlerde çalışanlara gri yakalı işçi ve bakım odaklı kariyer alanında çalışanlara pembe yakalı işçi denir.
Hizmet süreleri ve yıllık ücretli izin süreleri şu şekilde sunulabilir: 1 yıldan 5 yıla kadar hizmet süresi olan çalışanlara en az 14 gün. 5 yıldan fazla 15 yıldan ise az hizmet süresi olan çalışanlara az 20 gün. 15 ve üzeri hizmet süresi olan çalışanlara en az 26 gün.
(Basit olarak anlatmak istersek, beyaz yakalılar yüksek maaş aldığından dolayı fazla çalışma yaptıklarında, bayram ve genel tatillerde çalıştıklarında, bu fazla çalışmaların ve tatillerin ücretlerini alma haklarına Kanunen sahiptirler.
İşçinin daha önce muvafakat etmiş olmasına rağmen daha sonra mesaiye kalmaması halinde ise bu defa işveren tarafından yapılabilecek olan fesih haklı fesih olacaktır. Zira işçi işverene fazla mesaiye kalacağı konusunda muvafakat etmiş olmasına rağmen mesaiye kalmayarak iş akşını ve çalışma düzenini bozmuş olacaktır.
Beyaz yaka statüsünde çalışanlar işlerinde iş gücü olarak beden gücünü kullanmayan, yüksek vasıflı işler yaparak daha yüksek ortalama maaşlar kazanan bir profile sahip olan çalışan sınıfına girmektedir.
Beyaz yakalı işçilerin çalışma ortamı genellikle ofis oluyor. Fakat işi gereği sahada, üretim merkezinde, fabrikada veya diğer endüstriyel alanlarda beyaz yakalı personeller de yer alabiliyor.
Beyaz yaka ve mavi yaka kavramları meslekleri ayırmak için kıyafetlerinden yola çıkılarak ortaya çıkmıştır. Beyaz yakalılar genellikle ofislerde çalıştıkları için beyaz gömlek giyerler. Bundan dolayı da beyaz yaka olarak anılırlar. Mavi yaka çalışanlar ise genellikle kot pantolon veya mavi iş kıyafetleri giyerler.
Gri yakalı işçi, beyaz yakalı işçi veya mavi yakalı işçi olarak sınıflandırılmamış çalışanların dengesini ifade eder. Hem mavi hem de beyaz yakalı unsurların bazılarını içeren ve genellikle gelir elde etme yeteneği açısından iki kategori arasında yer alan meslekleri ifade etmek için kullanılır.
Başka bir ifadeyle; ek mesai ancak kanunda belirtilen sınırlar dâhilinde mümkün olabilir. Yıllık fazla mesai saati maksimum 270 saattir. Bu limit, aylık olarak ise 22,5 saate tekabül eder.
Mavi yakalıların genel özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir: 1- Günde 8 ile 12 saat arası çalışırlar. 2- Mağaza ve şirketlerde en az yetkiye sahip olan çalışanlar, mavi yakalı olarak tanımlanır. 3- Mavi yakalılar ilköğretim ya da lise mezunudur.
Beyaz yaka meslek grupları olarak; idareci, bankacı, memur, aile hekimi, avukat, insan kaynakları çalışanı, muhasebeci, dijital pazarlama uzmanı gibi genellikle masa başı çalışma ortamına sahip meslekleri sayılabiliriz.
Toplumsal statüsü yüksek ve itibarlı kişilerin dolandırıcılık, resmi evrakta sahtecilik, rüşvet, zimmete para geçirme, kaçakçılık, yolsuzluk, güveni kötüye kullanma vs. gibi suçları işleyerek cezai müeyyideleri ihlal etmesiyle beyaz yaka suçları ortaya çıkmaktadır.
ALO 170 aracılığıyla işyeri tarafından ödenmeyen normal çalışma ücretleri ve fazla mesai ücretleri ile ilgili şikayetler alınmaktadır. İstenen bilgiler; İşyerinin ünvanı, işyerinin açık adres bilgisi, işe giriş-çıkış tarihinizdir. Kayıt dışı istihdam şikayetleri ALO 170 aracılığıyla yapılabilmektedir.
Günlük azami çalışma süresi ne kadardır? Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
Yukarıdaki mevzuat yorumundan hareketle, Cumartesi gününün çalışma günleri arasında sayılmaması suretiyle sözleşme dışında tutulabilmesi mümkündür. İş Kanunu'nda tam süreli işçilerin haftanın her günü çalıştırılması gerektiğine dair bir hüküm bulunmamaktadır.
KURAL 1: “Kural olarak cumartesi işgünüdür. Akdi tatil günü olarak cumartesi günleri yıllık izin süresine eklenmez. Başka bir anlatımla, cumartesi günleri akdi tatil günü olarak işçi çalışmadığı takdirde yıllık ücretli izin süresine ilişkin hesapta hafta tatili olarak değerlendirilemez.”
Beyaz yaka için üretim planlama, mühendislik, üretim yönetimi, kalite yönetim ve kontrol, laboratuvar, Ar-Ge, bakım onarım, depolama, sevkiyat, pazarlama ve satış başta olmak üzere pek çok farklı pozisyondan bahsedilebilir.
Kırmızı yaka, hükümet çalışanları ve devlet işçileri olarak değerlendiriliyor. Sarı(Altın) yaka, beyaz yakalı personelin üstü olarak tanımlanır. Eğitim seviyesi ve deneyimi yüksek, üst düzey beyaz yaka olarak da konumlandırılabilir.
Pembe yakalı işçi, bakım odaklı kariyer alanında ya da tarihsel olarak kadınların işi olduğu düşünülen alanlarda çalışan birini ifade eder. Bu, güzellik endüstrisindeki işleri, hemşireliği, sosyal çalışmayı, öğretimi, sekreterlik çalışmasını veya dadı gibi meslekleri içerebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri