Diyelim ki oyun üç kişi arasında oynanıyor bu üç kişi ebe olur. Kaçan grup “Ceylan Kaçtı” diyerek kaçar, diğer grup onları yakalamaya çalışır. Yakalanan oyuncuyu sıkı sıkıya korumaya çalışır. Bu arada bir taraftan da yakalanmayanları yakalamaya gayret eder.
ÇANAK - ÇÖMLEK: İki gurup halinde oynanır. Sokaktan toplanan, ortalama avuç içi kadar büyüklükteki çanak çömlek parçaları ebe seçilen gurup tarafindan üst üste konur. Diğer gurup da belirlenen aralıktan ellerindeki bir top vasıtasıyla üst üste yığılmış bu çanak çömlek parçalarını vurmaya çalışır.
"Çatlak Patlak" veya bazen "Çat Pat" olarak da adlandırılan bu oyun, çocuklar ve gençler arasında popüler bir dil oyunudur. Oyunun amacı, katılımcıların dikkatlerini ve hızlarını test etmek için hızlı bir şekilde doğru kelime veya ifadeleri söylemelerini gerektirir.
Oyunda amaç, saklanan oyuncuları “Komen Komen!” diyerek bulmak ve bulduğu anda vurmaktır. Hangi grup daha fazla oyuncu vurursa, oyunun galibi olur. Aletsiz erkek oyunlarından olan ve savaşmaya yönelik bir başka oyun, “Armut Depmenci”dir: “Oyuncu sayısı 6-7 kadardır. Sayışma ile ebe tayin edilir.
2 oyuncu sıra ile buz küplerine birer vuruş yaparak küpü çerçevenin dışına çıkartır. Oyuncu küpleri kontrol ederek vuruş yapamaz ve çekiçle ilk dokunduğu küpü düşürmek zorundadır. Oyun orta noktadaki atın düşmesine kadar devam eder. Orta noktadaki atı düşüren oyuncu oyunu kaybeder.
İlgili 26 soru bulundu
5-10 kişi sırtları havada ayak üstü yatarlar ve her biri önündekinin bacak arasına başını sokar. Koşup gelen birinci uzun eşeğin en öndekinin sırtına hoplayabilirse yarışı kazanır. Devam eder ekip arkadaşları. Eğer, ilki üzerine hoplayamazsa o ekip yarışı kaybeder.
Yaygın oynanan saklambaç türlerinde ebenin sobelediği oyuncunun adını herkesin duyacağı şekilde bağırması gerekir. Ebenin, gördüğü oyuncunun adını herhangi bir nedenle yanlış söylemesi oyunun ebe tarafından kaybedilmesine yol açar ve buna 'çanak çömlek patladı' denir.
Ebe yumağı istediği bir arkadaşına fırlatıp oyunu başlatır. Yumağı her alan oyuncu ipi elinde tutarak fırlatır. Oyuncular istediği oyuncuya yumağı atmakta özgürdür. Yumakta ip bitince ortada oluşan düğüm, örümcek ağı gibi şekle Arapsaçı denir.
Oyuncular sıra ile teker teker koşarak üzerinden atlamaya başlarlar. Atlamaya koşarken ''Birdirbir'' diye bağırarak üzerinden atlayacağı oyunculara haber verirler. Her atlayan oyuncu, eğilmiş olan oyuncudan 1,5-2 metrelik bir uzaklıkta kendisi de aynı şekilde eğilerek durur.
Oyuna başlayacak olan takımdan bir kişi yaklaşık 5 metre kadar uzaklaşır ve topu atarak taşları devirmeye çalışır. Sonrasında topu atan takım kaçmaya başlar. Diğer grup ise topla kaçanları vurmaya çalışır. Kaçan takım hem vurulmamalı hem de taşları tekrar dizmelidir.
Çanak, Çömlek nedir? Çanak - Çömlek, kabaca biçimlenmiş pişmiş topraktan yapılan her çeşit mutfak ve kullanım eşyasının genel adı. Tarih öncesi dönemlerde yapılmış keramik/seramik eşyanın genel adı.
Ebe olarak seçilen oyuncunun gözleri mendil veya eşarp gibi bir malzemeyle bağlanır ve ebe etrafını göremez hale getirilir. Diğer oyuncular ebenin etrafında dolaşır ve ona dokunurlar. Ebe onları yakalamaya çalışır. Ebe gözleri kapalı şekilde birini yakalarsa o ebe olur.
Genişçe ve düz bir alanda 2 ya da daha fazla oyuncu ile oynanır. İlk oyuncu misketini genellikle çok uzak veya çok yakın olmayacak şekilde ileriye doğru atar. Onu takip eden oyuncu, diğer oyuncunun attığı miskete vurmaya veya en azından 1 karış mesafesi kadar yaklaşmaya çalışır. Genelde vurmak amaçtır.
Oyunculardan biri doktorun tuttuğu sayıyı tahmin ettiğinde doktor "Aspirin!" diye bağırır ve diğer oyuncuları kovalamaya başlar. Yakalanan oyuncular da ebeye katılır ve diğerlerini yakalamaya çalışır. Sona kalan (yakalanmayan) oyuncu oyunu kazanır.
Uygulama: Bu kovalamaca oyununda ebenin kovaladığı oyuncular, yakalanmamak için zeminden herhangi yükseklikte bir şeye çıkmak ya da ayaklarını yerden kaldırmak zorundadır. Ebe olan kişi diğerlerini yakalayarak ebelemek ister. Ancak iki ayağın da yerden yüksekte olduğu durumlarda, ebe kimseye dokunamaz.
Çelik çomak oyununda çelik olan kısa çubuk taşların üzerine konur ve çomak olan uzun sopa ile bu kısa olanın en uzağa atılması sağlanır. Eğer karşı takımın oyuncusu çeliği havada yakalarsa oyunu onlar kazanır. Yakalayamazlar ise düşen yârden alınır ve ocağa doğru atarlar.
Bu oyunda ortada bulunan aşık kemikleri vurulup, çizilen halkanın dışına çıkarılmaya çalışılmaktadır. Halka dışına çıkarılan kemikler, başarılı bir atış yapan oyuncu tarafından itilir. Bu oyun bütün kemiklerin, halkanın dışına vurularak çıkarılması ile birlikte son bulur.
Ebe bir duvara, ağaca ya da başka bir nesneye kafasını yaslar ve gözünü -genellikle kolu yardımıyla- kapatarak oyuncular tarafından kararlaştırılmış bir sayıya kadar birer birer sayar. Ebenin yaslandığı bu yere sobeleme yeri denir. Bu sırada diğer oyuncular ebenin onları göremeyeceği yerlere saklanırlar.
Çocukların da öğretmen yaparken aynısını yapması istenir. Öğretmen örnek olarak 3 kere ellerini birbirine vurur ve her vuruşta “ŞAP” der. Kendisi gösterdikten sonra çocukların da aynısını yapmalarını ister. Öğretmen örnek olarak bir sağ, bir sol, bir sağ elini göğsüne tek tek vurur ve her vuruşta “GÜM” der.
Körebe, bir ebe ve diğer oyuncular ile oynanır. Oyunda amaç ebenin oyunculardan birini yakalamasıdır. Ancak ebe, oyunculardan birini yakalarken bu işlemi gözleri kapalı bir şekilde gerçekleştirir. Ebenin gözleri bir bez ya da şal ile kapatılır.
Bu oyun iki grup arasında oynanır. Gruplar en az ikişer kişiden oluşur. Oyunda biri 30 santimetre diğeri ise 70 santimetrelik iki sopa bulunur. Düz bir yere çizgi biçiminde küçük bir çukur açılır.
Saklambaç oyununda ebe, ya kura ile ya da tekerleme ile seçilir. Tekerleme kimde biterse o ebe olur. Kısa çöp de saklambaç oyununda ebe seçme yöntemlerinden biridir. Bir sonraki etapta, ebe, sobelenenler arasından seçilir.
Karaguni, kültürümüzde yer alan eski bir oyun olarak bilinmektedir. Dilimize ise eski Türkçeden geçtiğini söylemek mümkün olmaktadır. Karaguni olarak bilinmekte olan oyun, günümüzde saklambaç olarak bilinmektedir. Saklambaç oynamak için en az iki kişiye ihtiyaç bulunmaktadır.
oyun iki takım olarak oynanır. takımın biri 7 tane taşı üst üste koymaya çalışırken diğeri bunu engellemeye çalışır. oyunda taşları engellemenin yöntemi top ile karşı rakip oyuncularını vurarak saf dışı bırakmaktır. top atışını savunmacı takımdan herkes yapabilir ve oyun içerisinde tek top vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri