Suçun Kasten İşlenmiş Olması Şarttır Taksirle işlenen bir suç nedeniyle alınan cezanın miktarı ve yoksunluklar ne olursa olsun memuriyete engel bir durum teşkil etmemektedir. Yani taksirle işlenen suç nedeniyle bir yıl veya daha fazla hapis cezası alınmış olsa dahi memur olunabilmektedir.
Kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olan kişi memuriyete kabul edilemez. (657 sayılı kanun m.48/5). Kasten işlenen bir suçtan 1 yıl veya daha fazla hapis cezasının memuriyet görevi sırasında işlenmesi halinde, kişinin memuriyet görevi sona erer.
güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmak” şeklinde memuriyete engel olarak sayılan ismen sayılan suçlardır32.
GEÇMEYEN HAPİS CEZALARI
Dolayısıyla 657 sayılı DMK'nın 48/A–5 alt bendinde sayılan suçlar dışında bir suç sebebiyle verilen ve bir yılı geçmeyen hapis cezaları memuriyete engel olmamaktadır.
Söz konusu kasten işlenen suç sebebiyle 1 yıl ya da daha uzun süreli ceza alan kişi söz konusu bu suçu memuriyet görevi sırasında işlemiş ise kişinin memuriyetine son verilir. Ancak burada belirtmek gerekir ki; hükmedilen 1 yıl hapis cezası adli para cezasına çevrilmiş ise memuriyet engeli ortadan kalkmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
TCK 50/5 maddesine göre Uygulamada asıl mahkûmiyet, bu madde hükümlerine göre çevrilen adlî para cezası veya tedbir olarak nitelendirildiğinden kişi hakkında verilen bir yıl veya daha az hapis cezası, adli para cezasına çevrildiği hallerde de kişi memur olabilmektedir.
Süresiz ya da adli sicilden çıkarılamayan herhangi bir hüküm olmadığından dolayı herhangi bir suç işlemiş ve verilmiş olan cezası infaz edildikten sonra adli sicil kaydından çıkarılmış olan hükümlü memur olabilecektir.
Hapis cezası nedeniyle kişi cezaevine konulduktan belli bir müddet sonra şartlı/koşullu salıverilmişse, koşullu salıverilme (tahliye) kararı da adli sicil kaydına işlenir.
Maddede adli para cezalarının kamu görevine girmeye engel teşkil edeceğine dair bir hüküm yer almamaktadır.
Memurluğa engel olan kriterden birisi de 1 yıl ve üzeri hapis cezası alan kişi de başvuruda bulunamayacaktır. Ancak taksirle işlenen bir suçtan 1 yıl ve üzeri ceza alan kimse polis okuluna başvuruda bulunabilecektir.
Düşen HAGB Kararının Memuriyete Etkisi
HAGB'nin 5 yılın sonunda düşmesiyle sanığa herhangi bir ceza verilmeyecek dolayısıyla ilgili suç herhangi bir hukuki sonuç doğurmayacaktır. Sayılan sebeplerle düşmüş HAGB kararları da memuriyete herhangi bir engel teşkil etmeyecektir.
Devletin güvenliğine, anayasal düzene karşı işlenen suçlar ile yüz kızartıcı suçlardan verilen HAGB (hükmün açıklanmasının geri bırakılması) kararı memuriyete alınmaya engeldir. Memuriyete alındıktan sonra bu suçlardan dolayı HAGB kararı verilmesi durumunda da memuriyet ile ilişiği kesilir.
2 yıl 6 aylık cezanın yatarı bulunmamaktadır.
İlk işlenen suç sebebiyle hükmedilen ceza kesinleşir; ancak, henüz infazına başlanmazsa; sonradan işlenen suç, ilk işlenen suç sebebiyle verilen cezanın kesinleşmesinden sonra işlenmiş olması şartıyla, ne zaman işlenmiş olursa olsun sonradan işlenen suç sebebiyle suçta tekerrür hükümlerine başvurulabilir.
Adli para cezası ceza hukuku bağlamında mahkumiyet gibi adli sicil kaydına işleyen cezalardır. Para cezası ödenmediği sürece adli sicilde yer almaya devam eder. Adli para cezasına ilişkin ceza kesinleşmeden sonra sicile kaydedilir. Adli para cezası ödendikten sonra sicilden otomatik olarak silinmez.
Adli sicil arşiv kaydındaki bilgilerin silinebilmesi için alınan mahkûmiyet hükmünün cezası infaz edildikten sonra ilgili kişi hakkında memnu hakların iadesi kararı verildiğinde kaydın arşive alınma tarihinden başlamak kaydı ile 15 yıl geçtikten sonra adli sicil arşiv kaydı silinebilir.
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Görüldüğü üzere Yargıtay'da dosyanız devam ederken memur olmanız da herhangi bir engel yoktur.
Hakim ceza verirken failin daha önceden sabıkasının olmadığı ya da bir daha suç işlemeyeceği kanaatine varır ise suç için belirtilen cezayı alt sınırdan verebilir. Ancak hırsızlık suçunu ilk işleyen kimse hakkında ceza verilmemesi yönünde bir karar verilmeyecektir.
HAGB kararı ise niteliği gereği kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı değildir. Bu sebeple DMK m.48/5-a hükmünde yer alan "devlet memuru olabilmek için kişinin hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet hükmü bulunmaması şartı" ihlal edilmez. Böylelikle HAGB kararı tek başına memurluğa engel teşkil etmez.
Adli para cezası memurluğa engel mi? Devlet Memurları Kanunu'nun alakalı hükmü gereğince açık bir şekilde sayılmış olan suçlardan verilen mahkumiyetler para cezasına çevrilip çevrilmediğine bakılmadan memuriyete engel olmaktadır.
Bu karar birey hakkında suç işlediğinin kesin bir kanıtı olmadığı ve masumiyet karinesi ile kişinin lekelenmeme hakkı gereğince kesinleşmiş bir hüküm bulunmadığı için memuriyete engel teşkil etmemektedir. Dolayısıyla takipsizlik kararı- kovuşturmaya yer olmadığına dair karar memuriyete engel değildir.
Adli sicil kaydında bir suç olan kişi, kamu ve güvenlik kurumlarında işe girmekte sıkıntı yaşamaktadırlar. Ancak özel bir kurumda iş başvurusu yapmışsa kurumun takdirine bağlı olarak işe alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri