Bu itibarla, sözleşme hükümlerine uyulmaması nedeniyle kesilen ceza bedelleri herhangi bir teslim veya hizmetin karşılığı olmadığından KDV nin konusuna girmemektedir.
Bu kapsamda, işin sözleşme şartlarına uygun yapılmaması, işin verilen süre içerisinde tamamlanmaması, sözleşmenin feshedilmesi gibi nedenlerle tazminat, cayma bedeli vb. adlarla yapılan cezai şart mahiyetindeki ödemeler herhangi bir teslim veya hizmetin karşılığı olmadığından KDV'nin konusuna girmemektedir." ...
Katma değer vergisi yönünden
Buna göre, fatura tutarlarının vadesinde ödenmemesi nedeniyle ortaya çıkan gecikme bedelleri her ne ad altında alınırsa alınsın KDV matrahının bir unsuru olup bu bedellerin teslim ve hizmetin tabi olduğu oran üzerinden katma değer vergisi hesaplanarak fatura edilmesi gerekmektedir.
Sözleşmeye ceza şartı olarak konulan tutarların , gider yazılması mümkün bulunmaktadır.
Telefon, elektrik, su, doğalgaz iletim ve dağıtım kuruluşlarına gecikme bedeline bağlı olarak ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Örneğin tazminat bedelini içeren faturalar veya damga vergisi gibi masraf yansıtmalarını içeren faturalarda söz konusu işlemler katma değer vergisinin konusuna girmediğinden bu tip işlemler için katma değer vergisi hesaplanmamaktadır.
Ticari kazanç içinde bütün kazancı birleştiren bir yaklaşım KDV Kanununda mevcut değildir. Bu nedenle faiz gelirleri KDVK'nun bugünkü düzenlemeleri karşısında söz konusu verginin kapsamı dışında bulunmaktadır.
GVK Md. 41/1-6'de, her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile teşebbüs sahibinin suçlarından doğan tazminatların gider olarak indirilemeyeceği hükme bağlanmıştır.
KDV indirimi yapılması mümkündür.
Mesela Aralık 2019 ayı tarihini taşıyan fatura Şubat 2021 de kayda alınmışsa KDV indirimi yapılmaz. Bu faturadaki KDV dahil tutarın 2021 de kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınması gerekir.
Yukarıdaki kanun hükmünden de açıkça anlaşılacağı üzere, ödenen her türlü gecikme cezası değil sadece 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre ödenen cezalar ve gecikme zamları kanunen kabul edilmeyen gider niteliği taşımaktadır.
Eğer bir fatura, KDV'sinin 0 olduğu bir ürüne sahipse, bu ürün faturadan istisna edilir. Buna da istisna fatura adı verilir.
Eğer fiş veya fatura alınmazsa kayıt dışı satış yapılmış olunur ve bu alışveriş üzerinden vergi alınmamış olunur. Eğer fiş ya da fatura istemezsek satıcı mal satış fiyatı içinde yer alan KDV'yi devlete ödemek zorunda kalmaz böylece kendisine ek gelir sağlamış olur.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder.
Vergi Usul Kanunu Yönünden;
Dolayısı ile sözleşmeye istinaden ödenen ceza tutarları karşılığında fatura düzenlenmesi mümkündür.
Yurt dışındaki kişi veya şirketler için yapılan yazılım, grafik tasarım hizmetleri, yabancı şirketlerinin fuar, panayır gibi organizasyonlarda satın aldıkları mal, hizmetler, ilgili makamlarca onaylanmış olan sinema eserlerinin yabancılara satılması da KDV muafiyetine tabidir.
Cezai şart, sözleşmelerde tarafların anlaşma koşullarına uyulmaması durumunda ödenmesi gereken önceden belirlenmiş bir tazminat miktarını ifade eder. Cezai şart, sözleşmeye taraf olan kişilerin, sözleşmede yer alan yükümlülüklerini yerine getirmemeleri veya geciktirmeleri halinde uygulanır.
İstisna faturası neden kesilir? KDV muafiyeti olan ihracat kayıtlı satışlar durumunda istisna faturası kesilir. Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca ihracat kayıtlı satışlarda ürün yurt dışına satılacağından KDV alınmıyor. Üretici tarafını ilgilendiren ihracat kayıtlı faturalar kesilirken faturaya KDV dahil edilmiyor.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
Gider Vergileri Kanunu'nun 39. maddesinde Özel İletişim Vergisinin katma değer vergisi matrahına dahil edilemeyeceği, gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilemeyip, hiçbir vergiden mahsup edilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
1-Alkol ve Sigara Gider olarak dikkate alınmaz yanılgısı
Birini kabul edip, birini etmemek gibi bir şey söz konusu değil. Burada önemli olan iş hacmi ile uyumlu olması.
Fatura Düzenleme Sınırı Kafaları Karıştırdı!
Bilindiği üzere, 30.12.2022 tarih ve 32059 sayılı Resmi Gazete' de yayınlanan 544 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren fatura düzenleme sınırı KDV dahil 4.400,00 TL olarak belirlendi.
Sebze ve meyve komisyoncularının kestiği komisyon (müstahsil) faturasında iki tür kdv mevcuttur. Bir tanesi satışlardan elde edilen ve üreticinin/tüccarın beyan etmesi gereken kdv, diğeri ise masraf ve komisyondan doğan ve komisyoncunun beyan etmesi gereken kdvdir.
KDV oranları yükseltildi
Resmi Gazete'de yayımlanan bir diğer Cumhurbaşkanı Kararı'yla da katma değer vergisi (KDV) yüzde 18 olan ürünlerde yüzde 20'ye, yüzde 8 olan ürünlerde ise yüzde 10'a çıkarıldı. Deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, bebek bezi ve yeme-içme sektöründeki KDV yüzde 10 olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri