Ceza hukuku suç oluşturan fiillerin nelerden ibaret olduğunu, bu fiilleri gerçekleştirenlere hangi cezaların ve güvenlik tedbirlerinin uygulanacağını gösteren hukuk kurallarından oluşan bir kamu hukuku dalıdır.
Ceza hukuku kapsamı genel ve özel hukuk kavramlarının incelenmesi sonucu açıklanabilecek bir olgudur. Bu bağlamda ilk olarak açıklanma gereği duyulan şey ceza hukukun ne anlam ifade ettiğidir. Ceza hukuku, suç ve ceza kavramları hakkında inceleme yapan bir kamu hukuku alt dalıdır.
Ceza hukuku da, ceza verme yetkisi sadece devlete ait olduğundan kamu hukuku alanına girer.
Hukuk çeşitli ayrımlara tabi tutulur. Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
İlgili 22 soru bulundu
Ceza hukuku, cezayı gerektiren hukuka aykırı fiillerde bulunanların cezalandırılmasıyla ilgili kuralların yer aldığı kamu hukuku dalıdır.
Hukukun Tanımı
Hukuk, “hak” kelimesinin çoğulu olarak “haklar” anlamına gelmektedir.
Özel Hukukun Dalları Şunlardır:
Medeni Hukuk; b) Borçlar Hukuku; c) Ticaret Hukuku; d) Devletler Özel Hukuku; e) İş Hukuku; f) Medeni Usul Hukuku; g) İcra ve İflas Hukuku.
Ağır ceza, sulh ve asli ceza mahkemelerinde görülen davaların tümüne avukat olarak ceza hukuku avukatları bakmaktadır. Bu davalar da genellikle, hırsızlık, adam öldürme, dolandırıcılık, tehdit, kavga ve çete kurma gibi hukuksal durumlar şeklinde karşımıza çıkar.
Ceza hukuku, suç ve ceza kavramlarını inceleyen kamu hukuku bölümüdür. Genel ve özel ceza hukuku olarak ikiye ayrılır (ceza genel ve ceza özel olarak da ifade edilmektedir).
Ceza hukuku, suç teşkil eden bir haksızlığın varlığından söz edilebilmesi ve dolayısıyla bir kişi hakkında işlemiş olduğu bu haksızlıktan dolayı ceza hukuku yaptırımı uygulanabilmesi için gerekli şartların oluşup oluşmadığı ile ilgilenen bir hukuk dalıdır.
Ceza hukukunun başlıca temel ilkeleri; yasallık, kusursuz ceza olmaz ilkesi, cezaların şahsiliği ilkesi, hümanizm ilkesi, hukuk devleti ilkesidir.
Ceza avukatı, doğrudan kişi özgürlüğünü ilgilendiren bir alanda fonksiyon icra eder. Savunmanın bu özellikli işlevi nedeniyle ceza avukatı şüpheli veya sanığı savunurken müdafi olarak adlandırılır. Müdafi Arapça bir kelime olup koruyan, savunan, müdafaa eden anlamlarına gelir.
Özellikle ceza hukuku alanında çalışmak isteyenler İtalyanca öğrenmeli.
Yukarıdaki tanımdan hukukun üç temel fonksiyonunu belirliyoruz. “Etik”, “Sosyal Olgu” ve “Normatiflik”. Bu üç fonksiyondan birisinin ön plana çıkarıldığı tanımlara biz “tek boyutlu hukuk” tanımları diyoruz.
Özel hukuk, toplumun birbiriyle eşit haklara sahip üyeleri arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanıdır. Medeni hukuk, ticaret hukuku, devletler özel hukuku ve borçlar hukukunu kapsar. Türkiye'de bu alanı düzenleyen başlıca yasalar Medeni Kanun, Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'dur.
Suçu işleyen kişiye suçlu veya fail denir. Hukukî anlamda bir kimsenin suçlu kabul edilebilmesi için suçun o kimse tarafından işlendiğinin hukukî süreçler sonucunda ispatlanması gerekir. Suçlu olabileceği düşünülen kişi "şüpheli", bir suçlama ile mahkemeye sevk edilen kişi "sanık" sıfatını taşır.
Medeni Kanun 28'e göre, ''Kişilik, çocuğun sağ olarak tamamıyla doğduğu anda başlar...'' Bu hükme göre, Türk Hukukunda kişiliğin başlaması iki şartın gerçekleşmesine bağlıdır: Tam doğum ve sağ doğum.
Ceza Hukukunun görev ve amacı; Islah edici olmak, toplumsal ve sosyal barışı sağlamak, suç işlenmesini önlemek, kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzeni ve güvenliğini ve Hukuk devletini korumaktır. Ceza Hukuku Avukatları; Hakim ve Savcılar ile üçlü saç ayağının en önemli unsurlarındandır.
1966 yılında kabul edilen İstanbul Barosu İç Yönetmeliği'nin, avukatların birbirlerine karşı görevlerini düzenleyen 23/A maddesinde, avukatların birbirlerine “üstad” veya “meslekdaş” diye hitap edecekleri hüküm altına alınmış.
Genellikle toplumumuzda Ceza Hukuku'nda ve Türk Ceza Kanunu'nda belirtilen suçlardan diğerlerine kıyasla daha ağır nitelikteki suçlarla ilgilenen, bu konulara diğerlerinden daha fazla hâkim olan avukatlara Ağır Ceza Avukatı denmektedir. Ağır Ceza Mahkemeleri'nde görülen davalarla ilgilenirler.
Avukat Kâtibi Ne Demek? Avukat Kâtibi; avukatın almış olduğu davaları takip eden, icra dosyalarını yürüten, adliyeye giderek dava işleriyle ilgilenen ve avukatın yapacağı işlemlerde avukata yardımcı olan kişidir. Avukatın sekreterlik, danışmanlık ve yardımcılık işlerini yürütürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri