18 yaş altı engelli çocuğun annesi ve/veya babası sigortalı çalışan ise engelli yakını aylığına başvurusu bile alınamaz.
Sorunuzdaki üvey kız kardeşiniz, babanızdan yetim aylığı bağlattığında engelli aylığı kesilmiştir. Yetim aylığı ile engelli aylığını birlikte alamaz.
Her hangi bir sigortalı işte çalışan ve maaş ödemesi alan engelli vatandaşlar, ek olarak engelli aylığı alımından yararlanamazlar.
Engelli maaşı kişi başına düşen gelir ne kadar? 2023 yılında engelli maaşı hanede bulunan kişi başına düşen aylık gelir rakamı sınırı 3800,66 TL olarak belirlenmiştir.
Engel durumu ve maddi yetersizliğe sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, engelli maaşından yararlanabiliyor. Engelli maaşı şartlarını karşılayan ve gerekli belgelerle birlikte başvuru yapan kişiler engelli aylığından faydalanabilirler.
İlgili 45 soru bulundu
Tabii ki her engeli bulunan kişiye engelli aylığı bağlanmaz. Zira öncelikle muhtaçlık durumunun tespit edilmesi gerekiyor. Engelli aylığı bağlanması 2022 sayılı “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun” ile düzenlenmiştir.
İşte detaylar... Sigortalı olarak çalışan veya SGK'dan gelir veya aylık alan engelliler aylık alamazlar. Nafaka bağlanmış veya bağlanması mümkün olan engelliler de aylık alamıyorlar. Çalışmayan ve SGK'dan gelir veya aylık almayan engellilerin engelli aylığı alması mümkündür.
Hanede SSK'lı çalışanın olması engelli maaşının kesilmez. Ancak Böyle bir durumda da hane içi gelirine ve muhtaçlık sınırına bakılır. Kişi başı gelir kriterleri şartları karşılamaması durumunda engelli maaşı kesilir.
3. Engelli bireyin, hanede birlikte yaşadığı akrabaları gelir hesabında dikkate alınır. 4. Gelir hesabında kişi başı aylık gelir, asgari ücretin üçte ikisinden az olmalıdır (asgari ücretin üçte ikisi, 2022 yılı için 2.835,60 TL'dir.).
bankadaki paradan dolayı sınırı geçtiğin takdirde 2022 aylığı kesilir ama sana borç çıkartılmaz.
Yetkili hastaneden alınmış engelli sağlık kurulu raporuna göre “engelli” (engel oranı %40-%69) ve başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede engelli (engel oranı%70 ve üzeri) olan kişiler engelli emekli maaşı veya engelli aylığı alabilir.
Bu primin tamamını işveren öder. Genel sağlık sigortası primi, kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına tâbi olanlar için 5510 sayılı kanunun 82 nci maddesinin birinci fıkrasına göre hesaplanan prime esas kazancın % 12,5'idir. Bu primin % 5'i sigortalı, % 7,5'i ise işveren hissesidir.
ENGELLİ MAAŞI ŞARTLARI
2022 yılı ilk 6 ayı için yüzde 40-69 oranlarında engelliliği bulunanlar için engelli aylığı 865 lira, yüzde 70 ve üzerinde engellilik oranı olanlar için ise engelli aylığı 1298 lira, engelli yakını aylığı da 865 lira olarak belirlendi.
En az yüzde 60 engelli olanlar evli olsalar bile yetim aylığı alabilirler | Ekmek ve Gül. SGK Sağlık Kurulu raporuyla en az yüzde 60 engelli olduğu tespit edilenler, evli olsalar bile, anne ya da babalarından yetim aylığı alabilirler.
Ağır engelli olup Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca malul sayılanlar anne/ babalarının üzerinden sağlık yardımı almaya devam edecekler, malul sayılmayanlar ise gelir testi yaptırarak belirlenen miktarda aylık sağlık primi ödemek durumunda kalacaklardır.
Aylık bağlanmış olanlardan, hangi ad altında olursa olsun sosyal güvenlik kurumlarından bir gelir veya aylık hakkından faydalanmaya başlayanların aylıkları kesiliyor. Bu bağlamda, kız kardeşiniz Bağ-Kur'lu babasından yetim aylığı almaya başladığında, yaşlı (65 yaş) aylığı kesilir.
1- Engelli kişinin sağlık raporunda “ağır engelli'' kısmının işaretli olması gerekir. 2- Eve giren her türlü gelirin toplanıp kişi sayısına bölünmesinde, kişi başı gelirin asgari ücretin üçte ikisinin altında gelir olmalıdır. Bu miktar 2023 yılı için 5 bin 671 liradır.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
Hanedeki diğer bireyler tarafından alınan 2022 sayılı Kanun kapsamındaki yaşlı ve engelli aylıkları, 2022 sayılı Kanun kapsamındaki yaşlı ve engelli aylıklarına ilişkin yapılan muhtaçlık hesaplanmasında gelire dâhil edilmez.
evde bakım aylığı bakıcının (annenin) geliri kabul edilirse bu durumda evde bakım aylığı da gelire dahil edilmez. ama evde bakım aylığını sana yapılan sosyal yardım olarak kabul ederlerse bu durumda evde bakım aylığı da gelire dahil edilir ve en başta da dediğim gibi 2022 aylığı ilk sosyal incelemeden sonra kesilir.
Engelli kişi süreli raporun dolduğunda ve yenilemesi gereken durumda hastalığında iyileşme tespit edilirse ve mevcut oranın %40 altına inmesi durumunda engelli aylığı kesilir. Engel oranı 40 altında çıktığı halde bu durumu Sosyal Yardımlaşma Vakfı'na bildirmezse devlet faiz ile beraber paraları geri alır.
Engelli aylığı alan kişinin başka bir gelirinin olması yasaktır. Eğer engelli maaşı alan kişinin sigortalı olarak bir yerde çalıştığı tespit edilir ise; bu durumda aylık direkt kesilmektedir.
Engell aylığı halen yüzde 40-69 oranında engelliler için 1738 TL. Yüzde 70 ve üzeri oranında engelliler için 2 bin 609 TL olarak uygulanıyor. Yüzde 35 zam olursa: Yüzde 40 ve üzeri engelli için 2 bin 346 lira, yüzde 70 ve üzeri engelli için 3 bin 522 liraya yükselecek.
Bu kapsamda; Yaşlı aylığının 2.348 TL'ye, yüzde 40-69 arası engelli aylığının 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığının 2.811 TL'ye yükseldiğini açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri