Yani bugün aldığınız ceza puanı, üzerinden 1 yıl geçtikten sonra sıfırlanır. Eğer ceza puanın ilk kez bir yıl içinde 100 puanı doldurursa da ehliyetine 2 ay boyunca el konur.
Ceza puanı sorgulama işlemleri ile 1 yıl içerisinde alınan trafik cezaları sorgulanabilmektedir. 1 yıl önceki trafik cezaları için trafik şubelerine başvuruda bulunulması gerekmektedir. Gerçekleştirilen trafik ihlalleri, 1 yıl sonra sistemden silinmektedir.
Sürücüler, bir yıl içinde en fazla 100 ceza puanı alabilir. 100 ceza puanını aşan sürücülerin ehliyetlerine iki ay boyunca el konulur. İki ay sonra sürücü, yine 100 ceza puanını aşarsa bu kez dört ay ehliyetinden mahrum kalır.
Trafik ihlallerinin çoğu, kanunen belli bir ceza puanına sahiptir. Örnek verecek olursak diyelim ki araç kullanırken cep telefonu ile konuşuyorsunuz bu durumda 10 ceza puanı, muayenesiz araç kullanıyorsanız 20 ceza puanı alırsınız.
Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri (2) ay süre ile geri alınır ve eğitime tabi tutulurlar.
İlgili 21 soru bulundu
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Ceza puanları 1 yıl üzerinden hesaplanır. Yani bugün aldığınız ceza puanı, üzerinden 1 yıl geçtikten sonra sıfırlanır. Eğer ceza puanın ilk kez bir yıl içinde 100 puanı doldurursa da ehliyetine 2 ay boyunca el konur.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Yani stajyer sürücü, 1 yıl içinde 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyetine kalıcı olarak el konulur. Bir yıl içinde 75 ceza puanı dolmazsa 2. yıla girildiğinde ceza puanı sıfırlanır.
Hız sınırı %10 – %30 arasında aşılırsa: 951 TL ve 10 ceza puanı (%25 indirimli hali: 713,25 TL) Hız sınırı %30 – %50 arasında aşılırsa: 1.979 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 1.484,25 TL) Hız sınırı %50'den fazla aşılırsa: 4.064 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 3.048 TL)
İlk Kez 100 Ceza Puanı Dolunca Ne Olur? Ceza puanlarının hesaplaması 1 yıl üzerinden yapılır. Bu da bugün aldığınız ceza puanı, üzerinden 1 yıl geçtikten sonra sıfırlanacak demektir. Eğer ceza puanınız bir yıl içinde ilk kez 100 puanı doldurursa da ehliyetinize 2 ay boyunca el konulur.
Plakaya yazılan cezada ehliyetinizden ceza puanı gitmez. Çünkü zaten arkanızdan gönderilen cezadır. Ehliyete yazılan cezada ise para cezası ile birlikte ceza puanı da alırsınız.
Yapılandırma kanunu resmen yürürlüğe girdi. Milyonlarca sürücüyü de yakından ilgilendiren kanun ile 31 Aralık 2022'den önceki 2000 TL'nin altındaki trafik cezası borçları silinecek.
Ceza puanı sistemi
Uyarı cezası 1 puan, kınama 2 puan, aylıktan kesmeyse 3 puan olarak personelin dosyasına işlenecek. Son 1 yılda 20 ceza puanı ya da 5 yıl içinde 40 ceza puanı alan meslekten çıkarılacak.
E-Devlet Sürücü Ceza Puanı Sorgulamak İçin
İlk olarak turkiye.gov.tr adresine giriş yapmak gerekmektedir. Sistemde kimlik doğrulama işlemlerini T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile yapmak gerekmektedir. Ardından e-devlet sistemi üzerinden arama bölümüne ''Sürücü Belgesi Sorgulama'' yazmak gerekmektedir.
Bir yıllık zaman dilimi içinde toplamda 100 ceza puanı limitine ulaşan sürücülerin ehliyetlerine 2 aylığına el konularak sürücüler eğitimden geçiriliyor. Bu bilgiler ışığında kırmızı ışık ihlali yapan sürücülerin hanesine 20 ceza puanı yazıldığını hatırlatmak gerekiyor.
Aynı yıl içinde ikinci defa (100) puanı dolduran sürücülerin sürücü belgeleri (4) ay süre ile geri alınarak psiko-teknik değerlendirmeye ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulurlar. Muayene sonucunda sürücülük yapmasına engel hali bulunmayanların belgeleri, süresi sonunda iade edilir.
Kanuna göre, 100 ceza puanı limitini aşan sürücülere çok önemli yaptırımlar uygulanıyor. 1 yıl içerisinde 100 ceza puanını dolduran sürücülerin ehliyetlerine 2 ay boyunca ile el konulur ve eğitime tabi tutulur.
Stajyer ehliyet uygulamasında bir sürücü 2 yıl boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyeti süresiz iptal edilirken normal ehliyetli bir sürücü için bu süre 1 yıldır. Ceza puanı ise 100'dür ve ehliyeti 2 aylığına elinden alınır.
Hız sınırının %10'una kadar olan aşımlarda ceza kesilmemekte. Ceza kesilmesi için hız sınırının %10'dan fazla ihlal edilmesi gerekmektedir. Elektronik Denetle Sistemi (EDS); trafiğin doğru şekilde akması, kazaların engellenmesi, can ve mal kaybının önlenmesi için geliştirilmiş bir denetleme sistemidir.
Plaka ceza sorgulama işlemi e-Devlet sistemi üzerinden T.C kimlik numarası ve şifre girişi ile yapılabilmektedir. Araç sahipleri bu şekilde adlarına kayıtlı olan araçlara yazılan tüm trafik cezalarının bilgilerini görüntüleyebilmektedirler.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir.
Meclis'ten geçen ehliyet affı düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yasalaşarak yürürlüğe girecek. Şurada Paylaş! CEZA PUANLARI SİLİNİYOR! Alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışında kaynaklanan ceza puanları, yeni yasayla birlikte silinecek.
17 yaşında stajyer ehliyeti alınır mı? Stajyer sürücü olarak trafikte araç kullanma hakkına sahip olabilmek için yaş sınırı 19'dur.
Öncelikle bir kişinin trafik cezası bulunmaktaysa ve ilk defa ehliyet alıyor ise cezası ehliyet almasına engel olan bir durum olarak görülmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri